BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGül: Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara lekedir----

Gül: Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara lekedir

Gül: Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara lekedir
11 Temmuz 2018 - 15:40 www.finansgundem.com

Adalet Bakanı Gül "Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara bir lekedir. 20. yüzyılın son çeyreğinde bu büyük trajediye göz yuman hareketsiz kalan ve bu insanlık suçunu kolaylaştıran herkes tarih önünde en az asli failler kadar sorumludur" dedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 23. yılında, Potoçari'deki eski akü fabrikasında düzenlenen anma töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Gül, "Tarihe kapkara bir leke olarak geçen Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümünde şehitlerimizin kederli ailelerine bir kez daha en içten taziyelerimi sunuyorum." dedi.

Bosna Hersek ve Türkiye'nin ortak tarih ve ruh coğrafyasının çocukları olduğunu vurgulayan Gül, "Yüreğimizin bir köşesi İstanbul ise diğer köşesi Bosna'dır, Srebrenitsa'dır. Türkiye ve Türk milleti, ortak tarih ve ortak kimlik şuuruyla her zaman kardeşlerinin yanında olmuştur." ifadelerini kullandı.

Gül, Türkiye'nin Bosna Hersekli kardeşlerinin yanında olmaya, onların acı ve sevinçlerini, keder ve mutluluklarını paylaşmaya devam edeceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Aradan geçen 23 yıla rağmen Srebrenitsa soykırımının acısı yüreklerimizde tazeliğini koruyor. Uluslararası mahkeme kararıyla tasdik olunan soykırım esnasında Boşnak kardeşlerimizin çektiği tarifsiz acıyı ruhlarımızda hissediyoruz. Bu insanlık suçunu Türkiye Cumhuriyeti adına en kuvvetli ifadelerle lanetliyorum."

Soykırımın üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen akıbetleri meçhul ve bir mezar taşı bile bulunmayan kurbanlar olduğuna dikkati çeken Gül, bugünkü cenaze töreniyle soykırımın 35 kurbanının daha toprağa verileceğini hatırlattı.

"Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara bir lekedir"

Gül, bugün bir mezar taşına kavuşacak şehitleri ebedi istirahatgahlarına uğurlamak için Srebrenitsa'da bulunduğunu belirterek, "Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara bir lekedir. 20. yüzyılın son çeyreğinde, bu büyük trajediye göz yuman, hareketsiz kalan ve bu insanlık suçunu kolaylaştıran herkes tarih önünde en az asli failler kadar sorumludur." dedi.

Gücün hukukundan beslenen siyasi tahakküm hevesinin barış ve huzuru getirmediğini vurgulayan Gül, "Ayrılıkları derinleştirmek, kardeş kavgalarını körüklemek, nefreti ve etnik ayrımcılığı kızıştırmak insanlığa büyük acılar yaşattı, büyük bedeller ödetti." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Gül, Srebrenitsa gibi benzer acıları önlemenin bir görev olduğunu söyleyerek, "Bir daha asla, sözünü parlak bir slogan olmaktan çıkarıp güven veren bir gerçeğe dönüştürmek için alacağımız uzunca bir yol var. Bunun için küresel ölçekte adaletin, ahlakın ve barışın ışığını tutuşturmak zorundayız." diye konuştu.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'i de rahmetle andığını dile getiren Gül, Aliya'nın "Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın çünkü unutulan soykırım tekrarlanır." sözlerini anımsattı.

Gül, savaşın kaçınılmaz olduğu durumlarda da bir hukuku, ahlakı ve ölçüsü olduğuna işaret ederek, "Silahını teslim etmiş, canını ve namusunu uluslararası topluma emanet etmiş masum sivillerin Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetiminde Avrupa ülkelerinin gözünün önünde katledilmesi, savaş ve çatışma kavramlarıyla bile izah edilemeyecek bir insanlık suçudur." dedi.

Genç, yaşlı ve bebeklerin öldürüldüğü Sebrenitsa soykırımını "insanlığın büyük utancı" olarak nitelendiren Gül, Srebrenitsa'nın insanlığın yitip gittiği bir yer ancak aynı zamanda insanlık onurunun yeniden yeşereceği bir şehir olduğunu vurguladı.

Gül, merhum Aliya'nın "Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı." sözünü hatırlatarak, "Bosna ve Srebrenitsa insanlık değerlerinin göğe ereceği bir coğrafya olacak. Srebrenitsa dostluğun, barışın, kardeşliğin, dayanışmanın adeta gümüş gibi parladığı bir yer olacak." diye konuştu.

Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)