BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGüçlü mali sisteme ihtiyacımız var----

Güçlü mali sisteme ihtiyacımız var

Güçlü mali sisteme ihtiyacımız var
06 Mart 2013 - 15:54 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, "Hem kendi ülkemizde hem de bölgemizde güçlü bir mali sisteme ihtiyacımız var" dedi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, ''Bizim amacımız sürdürülebilir ve uzun süreli büyümedir. Hem kendi ülkemizde hem de bölgemizde güçlü bir mali sisteme ihtiyacımız var. Bunun için işbirliği çok önemli'' dedi.
Çetinkaya, 2. Türk-Arap Bankacılık ve Finans Forumu'nda yaptığı konuşmada, küresel piyasaların son aylarda zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti.
Yükselen piyasalarda da bazı zorluklar olduğuna işaret eden Çetinkaya, ''(Bazı ülkelerde) Kredi fiyatları, kurdaki dengesizlikler ve piyasa istikrarı yaşanan dengesizlikler hem siyasi hem iktisadi olarak zorluk oluşturuyor. Bizim amacımız sürdürülebilir ve uzun süreli büyümedir. Hem kendi ülkemizde hem de bölgemizde güçlü bir mali sisteme ihtiyacımız var. Bunun için işbirliği çok önemli. Bunun için de bölgesel işbirliği önemli. Dünya çapında mali reformların mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Çetinkaya, dünyadaki ticaret hacminin halen istenilen potansiyele erişmediğini vurgulayarak, özellikle gelişmiş bazı ülkelerde yatırım oranlarının yüzde sıfır seviyesinin altına indiğini ifade söyledi.
Krizle birlikte artık sermaye akışlarının da istikamet değiştirdiğini belirten Çetinkaya, ''Batılı ülkelerde yatırım oranlarında herhangi bir düzelme öngörmüyoruz. Para politikaları çerçevesinde de faiz oranlarında tarihi düşüşler yaşandı. Bunun neticesinde de sermaye akışlarına baktığımız zaman daha fazla kar ve gelir arayışının ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle yüksek ekonomilere doğru bir akış gerçekleşmiştir'' şeklinde konuştu.
Sermaye hareketlerindeki değişimin gelişmekte olan ekonomilere olan etkisine de değinen Çetinkaya, özellikle kısa vadede döviz kurundaki volalitenin mali açıdan istikrarın tesis edilmesi açısından zorluk oluşturtuğunu vurguladı.
Çetinkaya, küresel ekonominin şu an en büyük zorluklarından birisinin büyümenin istenilen ölçüde gerçekleşmemesi olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, ''Öyle görünüyor ki ekonomik büyüme halen daha dünya çapında yetkili mercilerin önümüzdeki yıllarda en büyük öncelikleri olacaktır. Fiyat istikrarı, enflasyon ve mali istikrar diğer önemli konu başlıkları arasında yer alıyor'' dedi.
Mısır Bankalar Fedarasyonu Başkanı Ashmawi
Mısır Bankalar Fedarasyonu Başkanı ve United Bank Direktörü Mohammed Ashmawi de, ''Arap Türk ortaklığı ve Arap Baharı ekonomilerinin desteklenmesi'' konulu panelde, Mısır'da BDDK benzer kuruluşların yeniden kurulması ve denetim mekanizmalarını daha iyi tesis edilmesi yönünde çalışmalarını devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin bölge siyaseti ve ekonomisinde artan gücüne dikkati çeken Ashmawi, ''Türkiye Mısır için Avrupa'ya açılan kapısı durumunda. Türkiye'nin bölge ülkeleri ile ekonomik faaliyetlerinde büyük bir artış olduğunu görüyoruz. 2009'da ikili ticaret hacmi 3 milyar dolara çıkmıştı. Daha sonra bunu 5 milyar dolar seviyesine çıkması hedeflendi'' dedi.
Türkiye ve Arap ülkeleri arasında ortak projelerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Ashmawi, 2014 yılını Mısırda Türk yatırımları yılı olarak belirlediklerini ifade etti.
Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı'na bağlı Mısır ve Avrupa arasındaki Anlaşmalardan Sorumlu Genel Sekreter Gamal Bayoumi de, Türkiye ekonomisinin performansından övgüyle bahsederek, ''Türk ekonomi verileri çok yüksek bir oranı temsil ediyor. Ekonomik anlamda işbirliği için fırsatlar söz konusu'' dedi.
Lübnan Dış İşleri Bakanlığı Protokoller Direktörü Mira Dahler de, Türkiye ve Lübnan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha çok geliştirilmesini hedeflediklerini belirterek, ''Türkiye yabancı sermayenin de akışı konusunda özel bir yeri var. Araplar ve Türkler arasındaki ilişkiler son derece artmaya başladı. Aynı zamanda Türkiye Filistin davasının bir savunucusu oldu. Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede ilerlemesi son derece memnuniyet verici'' şeklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)