BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGrip tedavisinde çığır açan gelişme----

Grip tedavisinde çığır açan gelişme

Grip tedavisinde çığır açan gelişme
29 Ekim 2019 - 10:29 www.finansgundem.com

Bilim insanları oral yolla uygulanan tedavinin domuz gribi dahil olmak üzere "test edilen tüm grip virüslerinde" işe yaradığını söylüyor

ABD'li bilim insanları mevcut aşılama yöntemlerinden daha etkili olabilecek yeni bir grip tedavisi geliştiriyor.

Araştırmayı, Georgia Eyalet Üniversitesi, Biyomedikal Bilimler Enstitüsü'nde yürüten bilim insanlarına göre, hayvanlarda yapılan başarılı denemelerde antiviral bir ilacın, grip virüsünün genetik yapısındaki mutasyonları tetikleyebildiği tespit edildi. Bu ilaç, "grip tedavisinde çığır açan bir ilerleme" olabilir.

Ağızdan alınabilen ilaç, grip virüsünün genom replikasyonunda (virüsün çoğalmasında - çn) merkezi rol oynayan RNA polimeraz enzimini bloke ederek çalışıyor ve viral genomda mutasyonlara neden oluyor.

Yeterli sayıda mutasyon gerçekleşirse, genom işlevsiz hale geliyor ve virüs kendini kopyalayamıyor.

Biyomedikal Bilimler Enstitüsü'nden çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Richard Plemper "Bileşik, gribe karşı çok etkili" dedi:

Ağızdan alınabiliyor, test edilen tüm grip virüsü suşlarına karşı etkili ve en önemlisi de virüsün inhibisyondan kaçışına karşı yüksek bir bariyer oluşturuyor.
Bulaşıcı bir solunum virüsünün neden olduğu grip; ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, boğaz ağrısı ve bazen de mide ve bağırsakları etkileyen semptomlarla karakterize ediliyor.

Virüs; yaşlılar ve bağışıklık sistemi yıpranmış bireyler gibi daha yüksek risk grubundaki hastaların çoğu zaman hastaneye yatmasını gerektiriyor.

Mevsimsel grip ABD'de her yıl 30 ila 80 bin ölümle sonuçlanıyor. Birleşik Krallık'ta gripten ölen kişi sayısı her yıl yaklaşık 10 bini görebiliyor; en büyük risk altındaki grupsa yaşlılar. Britanya'da 2008-2009'da yaklaşık 13 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybetmişti. Her yıl, tüm dünyada yaklaşık yarım milyon kişi grip nedeniyle ölüyor.

Mevsimsel grip aşısı sadece orta derecede etkili ve lisanslı antiviraller virüslerin ilaçlara karşı hızla geliştirdiği direnç nedeniyle işlevsiz kalıyor.

Bu yeni antiviral ilaç; insanda görülen gribi incelemek için en uygun hayvan modeli olan yaban gelinciklerinde test edildi. Deneme, 2009 salgından sorumlu olan domuz kökenli grip virüsüyle diğer mevsimsel ve pandemik virüsleri içeren çeşitli suşlara karşı yapıldı.

Araştırmacılar, antiviral ilacın bütün bu suşların çoğalmasını etkili bir şekilde engelleyebildiğini keşfetti.

Viral yük (belirli bir hacimdeki virüs miktarı) tedaviden sonra hızla düşmüş, ateş süresi de tedavi edilen gelinciklerde ilacı almayan kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde kısalmıştı.

Çalışmanın baş yazarı ve Biyomedikal Bilimler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi Prof. Dr. Mart Toots “Yeni nesil antiviral grip ilaçlarının yalnızca etkili ve güvenli olması gerektiğini değil, aynı zamanda direnç sorununu da ele alması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Dr. Plemper ise şunları ekledi:

Henüz spesifik direnç mutasyonları belirlemedik ve viral dirence karşı genetik bariyerin hayli yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.Bu bileşiğin, önemli antiviral özellikleri birleştiren yeni nesil bir grip ilacı olarak, yüksek klinik potansiyeli olduğuna inanıyoruz. (Independent Türkçe)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)