BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGranada'daki bir kazıda Müslümanlara ait yüzlerce insan kalıntısı bulundu----

Granada'daki bir kazıda Müslümanlara ait yüzlerce insan kalıntısı bulundu

Granada'daki bir kazıda Müslümanlara ait yüzlerce insan kalıntısı bulundu
23 Eylül 2022 - 13:18 www.finansgundem.com

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Granada kentindeki kazılarda, Endülüs İslam döneminin (711-1492) son yıllarında yaşayan Müslümanlara ait olduğu düşünülen çok sayıda insan kalıntısı bulundu.


Granada'daki kazıları yürüten ekibin başındaki arkeolog Dr. Amjad Suliman, 18 Ekim 2021'de 1000 metrekarelik bir alanda başlattıkları kazı sonrasında 5 toplu mezar ve 600 kadar insan iskeleti bulduklarını açıkladı.

Suliman, tarihi kaynaklar ve yürüttükleri arkeolojik çalışmalarda Endülüs İslam döneminde Sahl Ben Malik (12. yüzyıldaki bir alim ve Endülüs şairi) adıyla, dönemin Avrupa'daki en büyük Müslüman mezarlığının Granada'da olduğunu bildiklerini kaydederek, bu topraklarda kazılan her yerin altından Endülüs İslam dönemine ait kalıntıların çıktığını ifade etti.

'Her yaştan her cinsiyetten insan kemiği bulduk'

Kazı çalışmalarında Orta Çağ'a kadar gelen bulgulara ulaştıklarını söyleyen Suliman, "Tarihte yaşananlar ve yer darlığından alt alta üst üste her yaştan her cinsiyetten insan kemiği bulduk ve yüzlercesini belgeledik. Dönemin Müslümanları, zorla Hristiyanlaştırmaya karşı kendi kimliklerini gizleyerek mezarlarına konulması için kefenlerinin yanına bir ölüm kartı bırakıyorlardı. Kazılarda bundan da parçalar bulduk" ifadelerini kullandı.

Mevcut yasalar gereği kentte yapılan her kazıda en az 2 kişilik arkeolog heyeti bulundurulmasının zorunlu olduğunu aktaran Suliman, Endülüs İslam döneminde Hristiyanların eline geçen son şehrin Granada olmasından dolayı buradaki Müslüman kayıplarının çok daha fazla olduğunu kaydetti.

Granada'nın 1492'den sonra zorla Hristiyanlaştırıldığını, bunu kabul etmeyen Müslüman ve Yahudilerin sürgün edildiğini hatırlatan Suliman, şunları kaydetti:

1501'de Katolik Krallar aldıkları kararla, Müslüman mezarlıklarındaki taşların o dönem inşa edilen başta dini olmak üzere birçok yapıda kullanılması talimatını verdi. Günümüzde El Hamra Sarayı'nın bazı duvarlarında veya San Jeronimo Manastırı'nda bu mezar taşlarını görebiliyoruz.

Granada Ulu Cami Vakfı Başkanı Umar del Pozo da Granada'da bu zamana kadar farklı yerlerdeki kazılarda Müslümanlara ait çok sayıda insan kalıntısı bulunduğuna değinerek, şöyle söyledi:

Şimdi ise şehir merkezinde bunlara ulaşıldı. Bu zamana kadar ortaya çıkartılan insan kalıntıları, Granada Kültür Müdürlüğü deposunda bekletiyordu ancak bu yeni buluşta antropolojik analizler için kemikleri biz almak istiyoruz. Daha sonra bu kemikleri Müslüman mezarlığına götürüp orada defin işlemini yapmak istiyoruz. Uzun bir süreç ve önemli bir finansman gerekiyor. Amacımız gerekli analizlerin yapılıp kalıntıların Müslüman mezarlığına gömülmesi.

Ulucak Höyüğü'nde 8 bin 500 yıllık heykelcikler bulundu

Kahramanmaraş'taki kazılarda 7 bin 600 yıllık kadın iskeleti bulundu

Dünyanın en eski kalbine sahip fosil bulundu

Şarhöyük kazılarında geç Frig dönemine ait tabakalar bulundu

Perre'deki kazılarda 1800 yıllık insan iskeletleri bulundu

Hadrianaupolis'te 1800 yıllık yazıt bulundu

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)