BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGram altında yön yukarı----

Gram altında yön yukarı

Gram altında yön yukarı
17 Mart 2022 - 10:58 www.finansgundem.com

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 914 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 1.497 lira, Cumhuriyet altını 6.117 liradan satılıyor

Dün, dolar kurundaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,1 azalışla 906,2 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla yüzde 0,9 değer kazancıyla 914 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.497 lira, Cumhuriyet altını da 6.117 liradan satılıyor.

Dün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından yüzde 0,5'lik yükselişle 1.926,4 dolardan günü tamamlayan ons altının fiyatı ise bugün de yüzde 0,4'lük artışla 1.934,7 dolardan işlem görüyor.

Fed, dün politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona karşı "agresif" bir plan da ortaya koyarken, yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek 6 toplantı için 25'er baz puanlık artırımına işaret etti.

Bu yıla ilişkin enflasyon tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 4,3'e yükselten banka, ihtiyaç duyulması halinde faiz artırımlarının hızının ayarlanacağı mesajını da verdi.

Kararların ardından değerlendirmelerde bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesine mayıs ayında başlanabileceğinin sinyalini verdi. Powell ayrıca, hala enflasyonun yılın ikinci yarısında aşağı gelmesini beklediklerini de belirterek, "Kısa vadede enflasyondaki düşüşün bir kısmı tedarik zincirlerindeki iyileşmeden gelecek. Bilanço azaltımı da enflasyondaki düşüşe katkı sağlayacak." dedi.

Analistler, Fed'in ortaya koyduğu Faiz patikasının, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi beklentilere göre önemli ölçüde yumuşadığını, ancak savaş ortamında ekonomilere ilişkin artan belirsizlikler düşünüldüğünde her toplantıda faiz artırımı sinyalinin "şahin" olarak değerlendirildiğini söyledi.

Buna karşın Fed'in enflasyon konusunda hala iyimser bir tutum içinde olduğunu aktaran analistler, fiyatlamaların bankanın gelecek toplantılarda en az bir kez 50 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararlarının yatırımcıların odağında yer aldığına değinerek, veri gündeminde ise ABD'de sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde enflasyonun öne çıktığını belirtti.

BoE'nin bugünkü toplantıda faizleri 25 baz puanlık artırımla yüzde 0,75'e yükselteceği ve böylece salgın öncesi oranlara geri döneceği tahmin edilirken, TCMB'nin ise politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakması bekleniyor.

A1 Capital bülteninde, 'Dün 1895$ seviyesine kadar yaşanan geri çekilme sonrasında gelen tepki alımları ile toparlanma yaşandı ve %0.45 oranında yükseliş ile 1926$’dan kapanış gerçekleşti. Son günlerde yaşanan hızlı geri çekilme sonrasında tepki alımları etkili olan Ons/Altın’da günlük grafiklerde kısa vadeli göstergelerde toparlanma çabası görüyoruz. 1916$ desteğinin üzerinde toparlanma çabasının devamını görebiliriz. 1916$ seviyesinin üzerinde etkili olabilecek tepki, harekelerinde ise 1950 ile 1965 seviyeleri kısa vadeli dirençler olarak takip edilebilir.
Gram/Altın’da son günlerde yaşanan hızlı geri çekilem sonrasında dün dar bantta yatay bir seyir izlendi ve 906.19TL seviyesinden kapanış gerçekleşti. 890-880 destek bandının üzerinde tepki denemelerinn devamını görebiliriz. Etkili olaacak yükselişlerde ise 922 TL seviyesini ise ilk direnç olarak takip edeceğiz. Son düşüş kanalının üst bandı konumunda olan 922TL direncinin kırılması tepki ataklarına ivme kazandıracaktır.' denildi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'Son haftalarda altın fiyatlamalarında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş etki ediyor. Bu etkiler ile birlikte zaman zaman sert hareketlenmeler gerçekleştiren altın, Mart ayının ilk haftasında 2070 seviyesini test etmişti. Ardından buralardan gevşemeler yaşanmış ve Ukrayna ile Rusya arasında müzakere görüşmelerinin başlaması da umutları az da olsa yükseltmişti. İçerisinde bulunduğumuz haftanın konusu ise FED toplantısıydı. FED Mart toplantısını gerçekleştirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık faiz artış yoluna gidildiği açıklandı. Karar 1’e karşı 8 oy ile alındı. Bu karar muhalif olan ST. Louis Fed Başkanı Bullard ise 50 baz puanlık faiz artış yönünde oy kullandı. Yetkililer ise yüksek seyreden enflasyonu dizginlemek için kalan 6 toplantıda da faiz artırımına yönelik işaretler verdiler. Piyasalar yeni günde 15:30’da ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1950 – 1970 – 1990 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1925 – 1910 – 1892 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.' denildi.

Altın Fed sonrası yükseldi

 

Rusya'nın altın üretimi arttı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • WERS17 Mart 2022 11:31

    altının çıkabileceği maximum seviye buralar dünyada ukrayna savaşını kabullendi altının bundan sonra 800 tl civarına düşmesini bekliyorum tabiki merkez bankası sürpriz yapmaz ise