BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararının ardından dolar sert düştü!----

Faiz kararının ardından dolar sert düştü!

Faiz kararının ardından dolar sert düştü!
12 Eylül 2019 - 08:41 www.finansgundem.com

TCMB'nin faiz kararı öncesi 5.75 lira seviyesinde sakin görünen dolar piyasa beklentisinin üzerinde 325 baz puan faiz indirimi sonrası sert düşeşe geçerek 5.65'i gördü.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) enflasyondaki düşüşe vurgu yaparak, Temmuz'da başladığı 425 baz puanlık faiz indirimi sürecine Eylül toplantısında da 325 baz puanlık indirimle devam etti.

TCMB politika faizinde kararını verdi

 Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6651 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6581 lira, en yüksek 5.7691 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2556 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1028 seviyesinde. Gram altın 275.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.27 seviyesinde.

Banka PPK metninde sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği sinyalini verdi. Banka mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu vurgularken, bu söylem piyasada bundan sonraki indirimlerinin son iki PPK'da gerçekleştirilen 425 ve 325 baz puandan çok daha sınırlı olacağı izlenimi yarattı.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale Faiz oranı %19.75'ten %16.5'e indirilirken, PPK metninde güncel tahminlerin yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin (%13.9) bir miktar altında kalabileceğine işaret ettiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir."

Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem, "Eylül ayı toplantı metnine eklenen mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu ifadesi, TCMB'nin gevşetici yöndeki adımlarında sona yaklaşıldığı sinyali veriyor. Bu ifade, önümüzdeki PPK toplantılarında olası faiz indirimlerinin son iki toplantıya göre sınırlı olacağı mesajı içeriyor. TCMB'nin önümüzdeki dönemde para politikasını, küresel para politikası uygulamaları, sermaye akımları, enflasyon görünümü ve ekonomik aktivite belirleyecek" dedi.

Reuters anketine katılan 23 kurumun tahminlerinin medyanına göre TCMB'nin bugün 250 baz puan indirime gitmesi bekleniyordu. Buna karşılık işlemciler indirimin 300 puanın üzerinde olacağına kesin gözüyle bakarken, swap piyasasında fiyatlanan indirimin 300-400 baz puan aralığında olduğu belirtiliyordu. İşlemcilere göre politika faizi indiriminin swap piyasası fiyatlamasının altında kalması ve ilerleyen dönemde indirimlerin daha sınırlı olacağı algısı TL'deki değer kazancında da rol oynadı.

PPK kararı öncesi 5.7500 seviyesinde olan dolar/TL  kararın ardından bir haftanın en düşük seviyesi olan 5.6585 seviyesine kadar geriledi.

Tahvil piyasasında ise dün spot kapanışta %15.75, valörde son işlemde %15.75 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvil, bugün spot kapanışta %15.49, valörde saat 1705'te son işlemde 15.10 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta %15.66, valörde son işlemde %15.50 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvil ise bugün spot kapanışta %15.28, valörde son işlemde %15.27 seviyesindeydi.

Bankacılar enflasyondaki düşüşün yanı sıra Avrupa, Amerika başta olmak üzere küresel merkez bankalarının para politikasında yeniden genişlemeci yaklaşıma yönelmesinin de TCMB'te destek verdiğine dikkat çekiyor.

ECB bugün mevduat faizini 10 baz puan daha düşürerek eksi %0.5'e çekerken, varlık alım programına başladı; Fed ise faiz kararını gelecek hafta açıklayacak.

ECB mevduat faizini beklentilere paralel indirdi

 Yıllık enflasyon Ağustos'ta 1.64 puanlık düşüşle %15.01'e gerilerken, manşet ve çekirdek enflasyonda gözlenen düşüşün yanı sıra Eylül ve Ekim'de baz etkisiyle enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyebilecek olması, analistlere göre TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendiren bir etken olarak öne çıkıyor.

PPK metninde enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesinin, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekilerek, "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir" görüşüne yer verildi. Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel ise "Ölçülü indirimlerin vakti geldi mi?" başlıklı raporunda, yıl sonu için %15.75 seviyesindeki politika faizi beklentilerini koruduklarını söyleyerek, "...24 Ekim toplantısında 75 baz puan gibi daha ölçülü bir indirim bekliyoruz" dedi. TCMB Başkanı Murat Uysal, göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk PPK toplantısında politika faizini 425 baz puan düşürerek %19.75'e çekmiş, bu 4.5 yıllık aranın ardından gerçekleştirilen ilk faiz indirimi olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da haftasonunda yaptığı açıklamada, bugünkü PPK toplantısına işaret ederek, "Ben inanıyorum ki faizler daha da düşecek. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir, bunu göreceksiniz" demişti. "Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir" görüşüne yer verilen PPK metninde, "Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur.... İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir." denildi.

PPK metninde ayrıca önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceğine, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği görüşüne de yer verildi. TCMB bir yıl önce politika faizinde 625 baz puanlık artışa gitmiş, artışa gerekçe olarak ise TL'deki değer kaybını ve bu değer kaybının enflasyonda genele yayılan bir eğilim gösterdiğine vurgu yapmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)