BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGözler Merkez Bankası'nda! İşte o saat----

Gözler Merkez Bankası'nda! İşte o saat

Gözler Merkez Bankası'nda! İşte o saat
19 Ocak 2016 - 09:15 www.finansgundem.com

Volatilitenin artması nedeniyle TCMB'nin Ocak ayında bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor

Ocak ayı PPK toplantısının sonuçları bugün saat 14.00'de açıklanacak. Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden Merkez Bankası'nın (TCMB) izleyeceğini söylediği volatilitenin artması nedeniyle Ocak ayını da bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor.  

TCMB Aralık ayında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bu toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmiş ve bu anlamda VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.

ABD hisse piyasalarındaki oynaklığın başlıca göstergesi olan VIX ile ABD Hazine tahvillerinin oynaklığını ölçen MOVE endeksleri Fed'in faiz artırımına gittiği 16 Aralık'tan bu yana yükseliş eğiliminde.

Fed'in Faiz artırımı gerçekleştirdiği 16 Aralık'ta 17.86 seviyesinden kapanan ve PPK toplantısının yapıldığı 22 Aralık'ta 16.60 seviyesine kadar gerilen VIX dün 26.28 seviyesine kadar yükseldi. MOVE endeksi ise 16 Aralık'ta 70.2 seviyesinden kapandıktan sonra 65.5 seviyesine kadar gerilese de dün 73.6 seviyesinden kapandı.

Morgan Stanley Ekonomisti Ercan Ergüzel dün yayımlanan raporunda sadeleşme ilanının üzerinden yaklaşık altı ay geçmesine rağmen TCMB'nin ilk adımı atmak için hala beklediğini söyleyerek, "Geçen altı aya baktığımızda sadeleşme TL'deki keskin değer kaybı ve enflasyon görünümüzdeki bozulmaya karşın TCMB'den faiz artırım beklentilerini dramatik bir şekilde azalttığından kesinlikle stratejik bir adımdı. TCMB'nin gelecek adımlarını daha iyi anlayabilmek için sadeleşme ve para politikası duruşuna ayrı ayrı bakmak gerekiyor" dedi ve şöyle devam etti: "Sadeleşme açısından baktığımızda Aralık toplantısından bu yana volatilite göstergelerinin önemli derecede yükselmesiyle TCMB'nin büyük olasılıkla sadeşleşmeye başlamayı bir kez daha geciktireceğini düşünüyoruz.

Para politikası açısından da TCMB'nin TL reel olarak belli seviyelerin altına düşmediği takdirde ortalama fonlama maliyetinde ciddi bir değişiklik yapmadan duruşunu Ocak ayında ve çoğunlukla yılın kalanında da korumasını bekliyoruz. Sadeleşme kapsamında birinci çeyrekte 50 baz puan, ikinci çeyrekte ise 100 baz puanlık artış ile haftalık repo faizinin dün itibariyle yüzde 8.73 seviyesindeki ortalama fonlama maliyetine oldukça yakın yüzde 9 seviyesine gelmesini bekliyoruz."

TCMB en son 29 Ocak 2014'te olağan dışı bir toplantı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.

TCMB'nin Aralık toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tutması ve art arda beş yıldır enflasyon hedefinin de tutturulamaması bir yandan bankanın kredibilitesinin zarar gördüğü görüşlerini artırırken, bağımsızlığına dair soru işaretlerinin de tekrar gündeme gelmesine neden oldu.

Enflasyondaki yükseliş eğilimi daha sıkı para politikası izlemesi konusunda TCMB üzerindeki baskıyı artırsa da bankanın siyasi nedenlerle bazı sert para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı yönünde ciddi endişeler söz konusu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)