BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGözler Fed'e çevrildi: Beklenti 75 baz puan----

Gözler Fed'e çevrildi: Beklenti 75 baz puan

Gözler Fed'e çevrildi: Beklenti 75 baz puan
16 Eylül 2022 - 16:04 www.finansgundem.com

Bloomberg'ün 45 ekonomist ile yaptığı ankete göre uzmanlar Fed'in eylül toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı beklerken faizlerin yıl sonuna dek yüzde 4 seviyesine çıkacağını ve 2023 boyunca yüksek kalacağını tahmin ediyorlar.

Bloomberg’ün ekonomistler arasında yaptığı ankete göre, Fed yetkililleri faizlerin aralık ayına dek yüzde 4’e ulaşmasını ve 2023 boyunca yüksek seviyelerde kalmasını işaret eden daha şahin bir duruşun sinyallerini verecekler.

Ankete göre politika yapıcılar Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrasında faizleri art arda üçüncü kez 75 baz puan artıracaklar. Böyle bir karar alınması durumunda ABD’de politika faizi aralığı yüzde 3 ila 3,25 arasına yükselmiş olacak.

Fed’in toplantı sonrasında yayımlayacağı tahminlerde faiz aralığının üst sınırının yılsonuna dek yüzde 4 seviyesine çıkması ve 2024’te yüzde 3,6’ya geri çekilmeden önce 2023 yılında daha da yükseltilmesi bekleniyor.

Söz konusu değişiklik haziran ayındaki Fed tahminlerine kıyasla büyük bir yükseliş gerçekleştiği anlamına gelirken ağustos ayında çekirdek enflasyondaki büyümenin beklenenden daha yüksek gelmesinden sonra enflasyona karşı daha sert bir mücadele yapılması gerektiğini yansıtıyor. 45 ekonomistin katıldığı anket 9-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.

"Zayıf veriler enflasyonla mücadeleyi erken bitirmek için yeterli değil"

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının enflasyonu hedef seviye olan yüzde 2’ye geri döndürme konusunda güçlü bir şekilde kararlı olduğunu ve gelen zayıf ekonomik verilerin mücadeleyi zamanından önce durdurmaları için yeterli olmayacağını söyledi.

Salı günkü enflasyon verileri, enflasyonun altında yatan ölçülerin beklenenden fazla arttığını gösterirken daha agresif bir karar için öne sürülen nedenlerin güçlenmesini sağladı.

“Ağustos ayı enflasyon verisinin Fed’in sorumluluklarına daha fazla aciliyet yüklemesiyle reel enflasyon rakamları aşağı gelene dek Fed’in faiz artışlarına devam etmesini bekliyoruz” diyen Nomura Securities Kıdemli ABD Ekonomisti Robert Dent, “Enflasyon ne kadar yüksek kalırsa ücret fiyat sarmalıyla ilgili veya enflasyon beklentilerinin çıpasız hale geleceğine dair endişeler de o kadar artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg ABD Başekonomisti Anna Wong da noktasal grafiğinin 2023’te daha yüksek bir terminal oranı gösterdiğini belirterek Haziran’da yüzde 3,8 olarak tahmin edilen seviyenin yüzde 4,2’ye çıkacağını düşündüklerini söyledi.

Wong, 2024’te oranlarda düşüşün de Haziran’da öngörüldüğü kadar sert olmayacağını ve yüzde 3,4 olarak tahmin edilen oranın yüzde 3,8-4 civarına çekileceğini düşündüklerini söyledi.

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı

 

Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın

 

Rusya Merkez Bankası Faiz indirimine devam etti

 

ABD eski Hazine Bakanı: Faiz %4,3'ün üzerine çıkabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)