BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGöz taramasıyla kalp krizi riski tahmin edilecek----

Göz taramasıyla kalp krizi riski tahmin edilecek

Göz taramasıyla kalp krizi riski tahmin edilecek
01 Şubat 2022 - 17:56 www.finansgundem.com

Belçika'da araştırmacılar, retina taraması sayesinde kalp krizi riskini öngören yapay zeka sistemi geliştirdi.

Belçika'da Leuven Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının çalışmasında, kalp ve damar hastalıklarında gözün retinasındaki kılcal damarların da etkilendiği, retinada yapılacak taramayla kalp ve damar hastalıklarının etkilerinin önceden belirli ölçüde tahmin edilebildiği belirlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, bunun için hazırlanan yapay zeka sistemiyle hastaların gelecek bir yıl içinde kalp krizi geçirme riski taşıyıp taşımadığı konusunda tahmin yürütülebildiği bilgisi verildi.

Sistemin yüzde 70-80 civarında doğrulukla çalıştığı açıklandı. Hastaların kardiyovasküler muayenelerinde ilave teşhis mekanizması olabilecek sistem sayesinde önleyici tedavinin daha erken başlayabileceği ifade edildi.

"Taramalar kalp hastalığının erken sinyallerini takip etmede kullanılabilir"

Araştırmayı yürüten ekibe liderlik eden Profesör Alex Frangi, kalp ve damar rahatsızlıklarının dünyada en fazla erken ölüme neden olan hastalıkların başında geldiğini hatırlattı.

"Retina taramaları nispeten ucuz ve birçok göz kliniğinde rutin olarak kullanılan bir teknik. Otomatik taramalar sonucunda hastalanma ihtimali yüksek olan kişiler kalp servislerine daha hızlı yönlendirilebilir. Taramalar ayrıca kalp hastalığının erken sinyallerini takip etmede de kullanılabilir."

Geliştirilen yapay zeka sisteminde, bilgisayarların veri kalıplarını tespit etmesine, böylece tahminde bulunmasına imkan veren karmaşık bir dizi algoritma kullanıldı.

Sistemin geliştirilmesinde 5 bin kişinin retina ve kalp taramalarının analizi yapıldı. Çalışmada kullanılan verileri İngiltere'deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanı sağladı.

Kanser hücresinin oluşması ve çoğalmasına karşı önleyici besin!

 

ABD’de 600 bin kişi kanserden hayatını kaybedebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)