BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGörme engelli hasta mikroplu tedaviyle görmeye başladı----

Görme engelli hasta mikroplu tedaviyle görmeye başladı

Görme engelli hasta mikroplu tedaviyle görmeye başladı
25 Mayıs 2021 - 15:29 www.finansgundem.com

Fransa'da 58 yaşındaki görme engelli erkek, genetiği değiştirilmiş bir mikrop sayesinde kısmen görmeye başladı.

Fransa’da görme engelli bir hasta yeni bir yaklaşım ile görmeye başladı. Alg (su yosunu) proteinleri, insanların görüşünü belli bir ölçüde geri kazandırıyor. Bilim insanları, bu bilgiden yararlanarak halihazırda kullanılan bir tedavi tekniğini geliştirdi. İlk denemeler uzun bir bekleyişin ardından başarılı sonuçlarını gösterdi.

YENİ TEKNİK GÖRME ENGELLİ HASTALARA UMUT OLACAK

Optogenetik, gözün arkasındaki hücreleri kontrol etmek için proteinleri kullanan bir yaklaşım. Zaten optogenetik yaklaşımı bilim insanları, parkinson ve felç tedavilerinde araştırıyor. Yeni bir çalışmaya göre, tamamen kör bir adam, alglerdeki ışığı algılayan proteinler sayesinde kısmen görmeye başladı.

Nature Medicine‘deki makaleye göre, görme engelli adama 40 yıl önce, retinanın yüzeyindeki ışığı algılayan hücrelerin ölümüne yol açan retinitis pigmentosa teşhisi kondu. Araştırmacıların, kimliğini açıklamadıkları adam Paris’te tedavi oldu.

Gece körlüğü (tavuk karası) ya da bilimsel adıyla retinis pigmentosa, dünya çapında iki milyondan fazla insanı etkiliyor. Ancak tam körlük nadir görülmesine rağmen, hasta son yirmi yıldır hiç görmüyordu.

Optogenetik, alglerdeki channelrhodopsins isimli ve ışığa tepki olarak davranışlarını değiştiren proteinlere dayanıyor. Bu teknikte bilim insanları, kişinin ışığı algılaması için mikropları kullandı. Araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş mikropları hastanın gözüne enjekte etti.

Ardından görme engelli adam, özel bir gözlük kullanmaya başladı. Bu gözlükte, ışığın doğru dalga boyunu gözün arkasına yansıtmak için önünde bir video kamera ve arkasında bir projektör var.

Gözde yeterince yüksek seviyelerde rodopsin (ışığa duyarlı reseptör proteini) oluşması aylar sürdü. Uzun bir bekleyişin ardından bir gün hasta, tedavinin işe yaradığını yürüyüş sırasında anladı. Aniden bir yaya geçidinin şeritlerini görmeye başladı.

Afrika'da salgından ölenlerin sayısı 129 bini geçti

 

Azerbaycan maske zorunluluğunu kaldırıyor

 

AB ülkelerinde yetişkin nüfusun yüzde 46'sı aşılandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)