BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGoogle'a tekel suçlaması----

Google'a tekel suçlaması

Google'a tekel suçlaması
09 Nisan 2013 - 20:04 www.finansgundem.com

Microsoft'un başını çektiği 17 şirketten oluşan "FairSearch" girişimi, Google hakkında tekel oluşturma şikayetinde bulundu

Şikayet dilekçesinde, bir ABD şirketi olan Google’un, taşınabilir cihaz üreticisi şirketlere, kendisine ait Android işletim sistemininden ücretsiz yararlanmaları için getirdiği şartların haksız bir davranış olduğu ileri sürüldü.
Google, taşınabilir cihaz üreticisi şirketlere, cihazlarında YouTube ve Google Maps gibi uygulamaların bulunması ve belirgin bir şekilde görünmesi karşılığında Android işletim sisteminden ücretsiz yararlanmalarına izin verdiğini duyurmuştu.
Aralarından elektronik dünyasının ünlü şirketleri Nokia ve Oracle’ın da bulunduğu inisiyatifin, Belçika’daki avukatı Thomas Vinje yaptığı açıklamada, "Google kendisine ait Android taşınabilir işletim sistemini ortakları aldatmak, taşınabilir cihaz piyasasında tekel oluşturmak ve müşteri verilerini kontrol etmek amacıyla bir Truva atı gibi kullanıyor” dedi.
FairSearch’ten yapılan yazılı açıklamada da "Google’un Android sistemlerini, maliyetinin altında, diğerlerini piyasadan silmek ister gibi dağıtması, diğer işletim sistemi sağlayıcılarının, Google’ın piyasaya hakim olan taşınabilir sistemler platformuyla rekabet edecek yatırımları karşılamasını güçleştiriyor" ifadesi yer aldı.
Google’dan yapılan açıklamada, şirket hakkında yapılan suçlamaların ayrıntılarına değinilmezken, şirketin sözcüsü Al Verne, "Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.
AB’nin tekelleşmeyle mücadele yönetiminin icra kolu olan Avrupa Komisyonu’nun, FairSearch’ün yaptığı şikayet başvurusunu yanıtlamanın dışında bir işlem yapma yükümlülüğü bulunmuyor.
Google’a ait Android işletim sistemleri, dünya çapındaki akıllı telefon piyasasındaki en büyük paya sahip durumda. Android sistemini, Apple şirketine ait iOS platformuyla Blackberry Microsoft ve diğer şirketlere ait sistemler çok gerilerden takip ediyor.
Avrupa Komisyonu, internet araması ve reklam pazarlarında kurduğu hakimiyetle ilgili olarak Google hakkında daha önce yapılan şikayetleri değerlendirme aşamasında bulunuyor.
Google aleyhinde 2010 yılında yapılan şikayette, Avrupa’da tekel olmaya yakın bir konuma gelmiş durumdaki şirketin, internetten yapılan arama sonuçlarında haksız bir şekilde kendi hizmetlerine öncelik verdiği öne sürülüyor. Avrupa Komisyonu, Google’un soruna çözüm olarak sunduğu teklifler üzerindeki değerlendirmelerini sürdürüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)