BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman’dan Asya bankalarına Bitcoin uyarısı----

Goldman’dan Asya bankalarına Bitcoin uyarısı

Goldman’dan Asya bankalarına Bitcoin uyarısı
01 Şubat 2022 - 16:48 www.finansgundem.com

Kripto para piyasalarında yatırımcıların yükselişi kaçırma korkusu, 2022 yılını Asya bankaları için zorlu bir yıl haline getirecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 Asya bankaları için zorlu bir yıl olacak. Kripto para piyasalarında yatırımcıların yükselişleri kaçırma korkusu, şirketlerin karar alma süreçlerini etkileyebilir. Bu nedenle bazı kurumlar kripto alanına atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle de güneydoğu Asya’da, Singapur bankası DBS kripto paralara yönelik bir dijital alım satım platformu kurdu. Tayland’da Siam Commercial Bank, kripto para yatırım şirketi BitKub’ta %51’lik hisse satın aldı.

Yakın zamanda Filipinler’de yer alan Union Bank müşterilerine kripto para işlemlerinde ve depolama konusunda hizmet vermeye başlayacak.

Tüm bu nedenlerde Fitch Ratings gibi kurumlar ve Goldman Sachs gibi yatırım devleri endişe duyuyor. Forbes’un haberine göre, iyi taraftan bakmak gerekirse, Fitch Analisti Tamma Febrian’a göre kripto para alanındaki hamleler zaman içinde bankaların mevduat ücretlerini ve yatırım işlemi ücretlerini yükseltebilir. Bankalar yeni rekabet avantajları oluşturabilir ve bu özel hizmet alanlarında yeni bir müşteri tabanına sahip olabilir. Buna rağmen kripto teknolojisinin ve fintek start-up’larının bankalara karşı oluşturduğu tehdit bu şekilde ortadan kalkmayacak.

Kripto paranın dağıtımı ve düzenleyicilerin tavrı ise şirket yöneticilerinin adapte olabileceğinden çok daha hızlı ilerliyor.

Piyasa güvenliği ve altyapı konusunda ise aynı hız görülmüyor. Febrian, “değişimler uyum maliyetlerini yükseltebilir ya da var olan veya planlanan iş aktivitelerini kesintiye uğratabilir. Tüm bunlar daha katı düzenlemeler finansal ve operasyon risklerini düşürmesine rağmen gerçekleşebilir. Bu da potansiyel kripto yatırımcılarına ve kullanıcılarına daha büyük bir güvence sağlar” dedi.

Açıklamasında “bankaların zayıf risk kontrolleri bulunduğu durumlarda, kripto para girişimleri bankaları hukuki risklere karşı daha zayıf hale getirir. Örneğin kara para aklama ve terör finansmanı konularında” ifadelerini kullandı. Dahası Febrian, “prestij riskleri yasal olan aktivitelerden dahi doğabilir. Örneğin müşteriler bankaların zarar ettiren kripto yatırımlarını empoze ettiğini düşünebilir” açıklamasında bulundu. Göz önünde bulundurulması gereken bir başka konu da kripto paraların yaygın bir şekilde benimseniyor olmasının, yükselen fiyatlara yansıyıp yansımayacağı da belirsiz.

Kripto paralarda son dönemde yaşanan satış dalgası, Goldman stratejistleri Zach Pandl ve Isabella Rosenberg’e göre “yaygın kullanımın iki ucu keskin bir kılıç” olabileceğini gösteriyor.

Stratejistler, “benimsenme fiyatları yükseltirken, diğer finansal piyasa değişkenleriyle korelasyonu da artırabilir. Bu durumda kripto paraların portföy çeşitlendirme özelliği düşer” dedi. Bu yorum kripto paraların güçlü bir çeşitlendirme aracı olduğu yönündeki argümanlara bir tokat niteliğinde. Aynı zamanda JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın kripto paraları bir dolandırıcılık aracı ve değersiz varlıklar olarak nitelemesinden çok daha hasar verici.

Kripto para yatırımcılarının bu kadar keskin eleştirileri görmezden gelmesi oldukça kolay oldu. Ancak Goldman’ın eleştirisi kripto boğalarını gülünç duruma düşürüyor. finansgundem.com'un haberine göre dünyanın önde gelen para otoritelerinde büyük devrimler meydana geliyor.

Çin Halk Bankası’ndan, ABD Merkez Bankası’na (FED) birçok kurum kripto paralara yönelik hamlelerini devreye koyuyor. Çin kendi merkez bankası dijital parasını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. FED Başkanı Jerome Powell’ın da bu yönde hamlelerinin olacağına yönelik beklentiler yükseliyor. Goldman’ın standart arz talep dinamiklerinin kripto paralar için de geçerli olduğu görüşüne temkinli yaklaşması ise Asya bankaları için bir uyarı niteliğinde.

Varlıklara ve hizmetlere uygulanan tahmin edilebilirlik özelliği, başka alanlarda da tehlike yaratacak. Analist Febrian, “son dönemde görülen kripto aktiviteleri nedeniyle Asya’da bulunan bankaların Fitch notlarının etkileneceğini düşünmüyoruz, ancak gelişmeleri izliyoruz” dedi.

Aktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?

 

'Ücretsiz üretilen NFT'lerin yüzde 80'inden fazlası sahte'

 

Bitcoin yükselişe geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)