BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman yatırım devlerine savaş açıyor----

Goldman yatırım devlerine savaş açıyor

Goldman yatırım devlerine savaş açıyor
11 Kasım 2021 - 18:05 www.finansgundem.com

Goldman Sachs önümüzdeki beş yılda Asya’nın alternatif varlılarına 40,6 milyar dolar aktarmayı planlıyor. Hedef ise KKR ve Blackstone gibi yatırım devlerini geride bırakmak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs önümüzdeki beş yılda Asya’nın alternatif varlıklarına en az 40,6 milyar dolarlık yatırım yapacak. Dev banka Asya’da bulunan operasyonlarını canlandırmayı ve KKR ile Blackstone gibi yatırım devlerini geride bırakmayı planlıyor. Bankanın bölgeden sorumlu Alternatif Yatırımlar Eşbaşkanı Stephanie Hui bankanın Asya’daki yatırımlarını yaklaşık 60 milyar dolara çıkaracağını ve teknoloji start-up’ları, emlak, yenilenebilir enerji gibi alanlara yatırım yapılacağını söyledi.

Ancak yüksek miktarda likiditeye sahip olan şirketler, değerlemeleri yükseltiyor. Özel sermaye şirketlerinin aynı zamanda Çin’in ABD yatırımcılarına karşı takındığı olumsuz tavırla da mücadele etmesi gerekiyor. Bununla birlikte ülkede özel sektörün büyük bir bölümünde hükümet baskısı hissediliyor. Bloomberg’in haberine göre, 2003 yılından bu yana Goldman yalnızca Asya’nın büyüme şirketlerine 6,3 milyar dolar yatırım yaparak haziran ayı itibarıyla %35 getiri elde etti. Asya’da bulunan fonlardan zirvede olan dörtte birlik kesim, %20’nin üzerinde getiri sağlıyor.

Küresel olarak şirket, 2019 yılında bankanın CEO’su David Solomon tarafından hazırlanan bir plan kapsamında, alternatif yatırımlardan elde etmeyi hedeflediği 150 milyar doların yarısından fazlasını gerçekleştirdi. Yatırım getirileri yönetim altındaki varlıkların 416 milyar dolara çıkmasını sağladı ve bu şekilde dev banka Carlyle Group’u geride bıraktı.

Ancak halen KKR ve Blackstone’un gerisinde seyrediyor. Geçtiğimiz ay Hong Kong’da gerçekleşen bir röportajda Hui Goldman’ın alternatif yatırımlarına nasıl karar verildiğini ve bankanın Çin yatırımcılarını zora sokan siyasi gerilimle nasıl savaştığını anlattı.

Fırtına

Geçtiğimiz yıl Asya’nın en büyük ekonomisinde bir düzenleme fırtınası ortaya çıktı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in özel sektöre uyguladığı baskılar arttı ve beraberinde riskleri de getirdi. Önde gelen şirketlere yönelik denetimlerin artmasıyla, Goldman da yaklaşımını değiştirme kararı aldı. Hui’nin ekibi şimdi önde gelen şirketlerdense, sektör lideri olmayı hedefleyen ikinci kademe şirketlere yöneliyor. Yazılım ve finansal hizmetler teknolojilerine yapılan yatırımların dışında, tüketici ve sağlık şirketlerine de ilgi gösteriliyor.

Küresel olarak bankanın yöneticileri şimdi 3 bin yatırım bankacısı, 700 araştırma analisti ve 800 varlık yöneticisini anlaşmalar konusunda teşvik ediyor. Goldman’ın Asya’da özel sermaye, kredi ve emlak alanlarında yaklaşık 160 yatırım uzmanı bulunuyor. Şirket Hui’ye göre bu sayıyı gelecek yıl %10 oranında artırabilir. Bu rakam ise finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Carlyle’ın sahip olduğu ekipten çok daha büyük. Aynı zamanda KKR’nin 130 kişilik ekibini de geride bırakıyor.

Goldman’ın Alternatif Yatırımlar birimi genellikle start-up şirketlerine 50 ila 100 milyon dolarlık sermaye yatırımı yapıyor. Bu şekilde de önemli ölçüde hisse sahibi oluyor.

Anlaşmalar

Şirketin son dönemde öne çıkan anlaşmaları arasında Güney Kore’nin Woowa Brothers isimli şirketinde bulunan hisselerinin satışı yer aldı. Hisseler bankaya yaklaşık 30 kat getiri sağladı. Çin’in tıbbi cihaz üreticisi Venus MedTech ise yaklaşık sekiz kat getiri kazandırdı. Yine de Goldman’ın kilit yatırımlarından bir tanesi Çin’in yakın zamanda eğitim kurumlarına yönelik baskılarından etkilendi. Goldman Çin’in eğitim teknolojisi start-up’ı Zuoyebang’a 2018 yılında 350 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Şirket ABD’de 500 milyon dolarlık bir halka arz planlıyordu. Ancak bu plan gerçekleşmedi. Emlak alanında ise Goldman 100’ün üzerinde anlaşmada 7,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. 2012 yılından bu yana yapılan yatırımlar %26 getiri sağladı. Şirket aynı zamanda kredi yatırımlarını da hedefliyor.

Yeni nesil bankaların odağı Z kuşağı

 

Credit Suisse’te cezalar yeniden yapılandırmaya engel

 

Yabancı borsada alımı artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)