BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs’tan enflasyon müjdesi----

Goldman Sachs’tan enflasyon müjdesi

Goldman Sachs’tan enflasyon müjdesi
24 Ağustos 2022 - 15:08 www.finansgundem.com

Wall Street’in en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs gelecek yıl Amerikan halkının harcayabilecek daha fazla parası olacağını öngörüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 tüketiciler ve yatırımcılar için dünya çapında oldukça zorlu bir yıl oluyor. ABD’de enflasyon son kırk yılın en yüksek seviyelerinde dolaşıyor. Wall Street’te ise S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %14 düştü. Dünyanın en büyük ekonomisi iki çeyrektir küçülüyor. Tüm bu göstergeler ABD’nin bir resesyonun içerisinde olup olmadığının ateşli bir şekilde tartışılmasına yol açtı.

Fortune’un haberine göre Goldman Sachs’ın paylaştığı son veriler ABD hane halklarının isteğe bağlı harcamalar için kullandığı nakit akışının geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 600 dolar diğer bir deyişle %4,2’nin üzerinde azaldığını gösteriyor.

Goldman Tüketici Analisti Jason English konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, “Bu yıl isteğe bağlı harcamalarda negatif nakit akışı görüyoruz. Bu 2008-2009 Küresel Finans Krizi’nden bu yana ilk kez karşılaştığımız bir durum” dedi.

Ancak yüksek yaşam maliyetleriyle mücadele eden Amerikalılar için iyi bir haber de var. Yatırım bankasının araştırmasına göre Noel dönemi sonrasında tüm bu tablo tersine dönebilir.

Goldman Sachs analistleri maaşların yükselmesi ve enflasyonun yavaşlaması sayesinde hane halklarının 2023 yılında daha fazla nakit akışına sahip olabileceğini belirtti.

Analistler, bu yılın ilk çeyreğinde, tüketicilerin bir yıl öncesine göre %10 daha az isteğe bağlı harcanabilecek nakde sahip olduklarını, ancak bu rakamın Aralık ayı sonuna kadar yıllık bazda %1,2'lik bir geri dönüş olması gerektiğini söyledi. Yatırım bankası analistleri gelecek yılın ilk çeyreğinde, isteğe bağlı tüketici nakit akışlarının %2 artmasını öngördüklerini, ardından yılın ikinci yarısında %6 veya daha fazla bir sıçrama beklediklerini açıkladı.

Goldman'ın isteğe bağlı nakit akışı göstergesi, tüketicilerin zor ekonomik zamanlarda hayati olmayan kalemlere harcamaya devam etme yetenekleri hakkında daha iyi bir fikir edinmek için yaratılan bir hesaplama. Göstergede hane halklarının temel giderleri çıkarılarak, mevcut gelir, devlet transfer ödemelerini ve borçlanmalar toplanıyor.

Amerikalıların bir süredir kişisel tasarruf oranında devam eden düşüşle mücadele ediyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, ülkedeki ortalama saatlik kazançlar Temmuz ayında bir yıl öncesine göre %5,2 oranında arttı. Buna karşın yükselen enflasyon hesaba katıldığında hane halklarının reel kazançları aynı dönemde %3 civarında geriledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, 26 Ağustos'ta açıklanacak ABD Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi verilerini takip edecekler. Söz konusu endeks haziran ayında Ocak 1982'den bu yana en yüksek oran olan %6,8'e yükselmişti. Goldman Sachs analistleri ise endeks rakamlarının muhtemelen gelecek aylara ilişkin iyileşme umutları taşıyacağını belirtiyor.

Goldman'ın ekonomistleri ayrıca, ABD ekonomisinin halihazırda bir resesyon içinde olduğu fikrini satın almıyorlar. Yatırım bankası ekonomistleri 2023'ün ortasına kadar ABD'de bir resesyon fikrine hala sadece "üçte bir" ihtimal veriyor.

Ekonomistler ABD’de bir resesyonun gelmesi durumunda bunun hafif şiddetli olacağını öngörüyor. Bu pozitif beklentinin sebebi ise güçlü istihdam piyasası, yavaşlayan enflasyonist baskılar ve iklim değişikliği girişimleriyle birlikte artan altyapı projeleri harcamaları.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, 16 Ağustos tarihli bir araştırma notunda Rus doğalgazı teslimatlarının tamamen durdurulması halinde Avrupa’da ciddi bir ekonomik çöküş görülebileceğini yazmıştı. Hatzius, “Son 2 buçuk yıl ‘bilinmeyenlerin’ risklerini göz artı etmememiz gerektiğini öğretti” açıklamasında bulundu.

ABD’de konut piyasası tersine döndü

 

Jackson Hole’da yumuşak iniş ihtimali

 

Wells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)