BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs'ın eski genel müdürüne zimmet suçlaması----

Goldman Sachs'ın eski genel müdürüne zimmet suçlaması

Goldman Sachs'ın eski genel müdürüne zimmet suçlaması
15 Şubat 2022 - 13:29 www.finansgundem.com

1MBD skandalı süresinde Goldman Sachs’ta genel müdürlük koltuğuna oturan Roger Ng, hakim karşısına geçti. 30 milyon doların üzerinde parayı zimmetine geçirdiği iddia edilen bankacı suçsuz olduğunu savunuyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski Goldman Sachs bankacısı 1MDB skandalı sürecinde milyonlarca dolarlık rüşveti cebe indirmekle suçlanıyor. 49 yaşındaki bankacı Roger Ng hakkındaki dava Pazartesi günü ABD’nin New York şehrinde başladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre skandal sürecinde Goldman Sachs’ta genel müdürlük yapan Ng, 2018 yılında ABD’li yetkililerin talebi üzerine Malezya’da tutuklanmıştı. Bankacıya yöneltilen suçlamalar Malezya devlet yatırım fonundan yetkililere rüşvet vermek ve milyarlarca dolar aklamak için komplo kurmak yönündeydi. Ng suçlamalarla yüzleşmek üzere ABD’ye gönderilmişti.

Financial Times’ın haberine göre Ng mahkemede suçsuz olduğunu savundu. Bankacı suçlu bulunması halinde 30 yıl hapis cezası alma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen dava, Malezya'dan İsviçre ve ABD'ye kadar ulaşan küresel bir skandalı yeniden gündeme taşıdı. Amerikalı yetkililer bu skandalı "hırsızlar yönetiminin en kötü hali" olarak nitelendirdi.

1MDB Malezya hükümeti tarafından 2009 yılında ülkenin ortaklıklar ve dış yatırım yoluyla kalkınmasına yardım etmek için kurulan bir varlık fonu. ABD Adalet Bakanlığı, 1MDB'den toplam 4,5 milyar doların kötüye kullanıldığı iddiasında bulunuyor.

Davanın açılış konuşmaları sırasında savcılar, Ng'nin yetkililere rüşvet vermedeki rolü nedeniyle 1MDB'den 35 milyon dolardan fazla fon aldığını ileri sürdü. Savcılar çalınan paranın “örtbas edilmesi için” denizaşırı banka hesaplarına taşındığını iddia etti.

Ng'nin Goldman'daki konumunu "hileyle zengin olmak" amacıyla kullanmak için "bir fırsat gördüğünü" belirten savcılar, eski bankacının yasadışı planını gizlemek için kişisel e-posta hesaplarını kullandığını da sözlerine ekledi.

ABD hükümeti ayrıca Ng'nin, 1MDB dolandırıcılığını finanse etmekle suçlanan ve suçlarını inkar eden Malezyalı finansçı Jho Low ile yakın bir ilişki geliştirdiğini savundu. Savcılar, Ng’nin Low’la birlikte jet kiraladıklarını, Fransa açıklarında lüks yatıyla denize açıldıklarını ve Low tarafından Las Vegas'ta düzenlenen yıldızlarla dolu bir etkinliğe katıldıklarını söyledi.

Savcılar açılış konuşmalarında, Ng'nin eşine hediye ettiği altı karatlık bir elmas da dahil olmak üzere mücevher satın almak için 1MDB fonlarını kullandığını ve çiftin gayrimenkul satın almayı düşündüğünü gösteren e-postaları dile getirdi.

Savcılar, 1MDB skandalıyla ilgili olarak kara para aklama ve yabancı rüşvet yasalarını ihlal etme suçlamalarını kabul eden eski bir Goldman bankacısı olan Tim Leissner'in dava kapsamında Ng aleyhinde tanıklık için kürsüye çıkarmaya hazırlanıyor. Leissner daha hafif bir ceza alma umuduyla ABD hükümetiyle işbirliği anlaşması yaptı.

Ng'nin avukatı Marc Agnifilo, Low ile olan yakın ilişkisine işaret ederek Leissner'a şüpheyle yaklaşılması gerektiğini savundu. Agnifilo, Leissner’ı, “Gerçekte Low için çalışan birisi" ifadeleriyle tanımladı. Avukat ayrıca Leissner'in Asya başkanlığına atanmasının ardından Low’u Goldman'da özel servet yönetimi müşterisi yapacağına dair söz verdiğini de sözlerine ekledi.

Agnifilo, Leissner ve Ng arasındaki ilişkiye karşı çıkarak, “Bu insanlar suç ortağı değil. Bu adamlar arasında bir uçurum var” dedi.

Ng’nin avukatı eski bankacının Malezya’daki iş fırsatlarını takip etmesine yönelik Goldman’dan gelen talepler nedeniyle Low ile ilişki kurduğunu belirtiyor. Avukat Ng’nin Malezyalı finansör hakkında erken dönemlerde uyarı işaretleri gönderdiğini de savundu.

Agnifilo, Ng'nin 35 milyon dolarlık ödemeyle "ilgisi olmadığını" ve bunun bir kısmının Ng ve Leissner'in eşlerinin de yer aldığı konuyla alakasız bir yatırımla karıştırıldığını söyledi. NG’nin avukatı asıl sorumlunun Leissner olduğunu belirterek “Hükümet ona bir geçiş izni tanıyor ve onu sorumlu tutmuyor” dedi.

Goldman için Ng'nin duruşması, Wall Street bankasının 153 yıllık tarihindeki en büyük skandallardan birini anımsatıyor.

Ng'ye ek olarak, 1MDB davasına bulaşan iki Goldman Sachs bankacısı daha bulunuyor. Bunlardan birisi davada ismi sıklıkla geçen Leissner, diğeri de ABD Merkez Bankası’nın ABD’de çalışmasını yasakladığı bankanın eski bir ortağı Andrea Vella.

Goldman, 2012 ve 2013 yılları arasındaki üç tahvil arzında 1MDB ile yaptığı çalışmalar için 600 milyon dolar bankacılık ücreti aldı. Bu rakam bankanın kabaca 6,5 milyar dolar topladığı anlamına geliyor. ABD Adalet Bakanlığı bu tahvillerin 2,8 milyar dolarlık kısmının Low, NG ve diğerleri tarafından kötüye kullanıldığını iddia ediyor.

Skandalın ortaya çıkması Goldman’ın üst yönetiminde ani ve güçlü etkiler yarattı. Yönetim kurulu, bankanın 1MDB skandalına dahil olmasını "kurumsal başarısızlıklarının" bir sonucu olarak nitelendirdi. Goldman, mevcut ve eski yöneticilerin 175 milyon dolarlık kadar maaş ve ikramiyelerini geri almak için harekete geçmişti. Tahvil arzları zamanında Goldman'ın yatırım bankacılığının eş başkanı olan şu anda bankanın CEO’luğunu yürüten David Solomon ve selefi Lloyd Blankfein de bu geri ödemelere dahil oldu.

Solomon ayrıca 1MDB skandalı nedeniyle 2020 için maaşını 10 milyon dolar ile 17,5 milyon dolar arasında sabitlemişti.

"Eski Malezya hükümeti ve 1MDB'nin belirli üyeleri" tarafından kandırıldığını söyleyen Goldman, sonuçta 2,9 milyar dolarlık rekor bir ödeme yapmak zorunda kaldı. Bankanın Malezya'daki yan kuruluşu rüşvet suçlamasını kabul etti. Banka ayrıca, güneydoğu Asya ülkesinin skandaldan zarar etmesi nedeniyle Malezya ile 3,9 milyar dolara varan bir anlaşma da imzaladı.

Goldman Sachs CEO’ya cezayı kesti: 10 milyon dolar

 

Goldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası

 

Credit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)