BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGoldman Sachs FED’in kör noktasını buldu----

Goldman Sachs FED’in kör noktasını buldu

Goldman Sachs FED’in kör noktasını buldu
30 Mart 2021 - 15:02 www.finansgundem.com

Finansal sistem pandemi sürecinde ve tarihin en düşük faiz oranlarıyla ayakta kalmayı başardı ancak yatırımcılar ve düzenleyiciler dikkatli olmaya devam etmeli

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin yarattığı belirsizlik sürecinde, yatırımcılar en azından küresel finansal sistemin sağlam temel üzerinde durduğu inancıyla rahatladı. Elbette riskli varlıklar 2020’nin mart ayında kısa bir süreyle düşüş yaşadı ve ABD Hazine tahvilleri son on yılın en yüksek volatilitesini gösterdi, ancak merkez bankaları karmaşayı hızla kontrol altına aldı.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, “bu sefer finansal sistemin düzenlemelere tabi olan kısmı oldukça sağlam durdu” dedi. 17 Mart’ta merkez bankasının karar açıklamasından sonra konuşan Powell, “finansal koşulları oldukça kapsamlı ve dikkatli bir şekilde izliyoruz. Bunu 12 yıl önce küresel finansal krizden önce yapmıyorduk. Şimdi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Powell’ın açıklamalarından yalnızca iki hafta sonra Bill Hwang’ın kurduğu Archegos Capital Management, tüm dünyaya finansal sistemde koşulların ne kadar çabuk değişebileceğini hatırlattı. Bloomberg’in haberine göre, piyasa katılımcıları Tiger Management’ın eski çalışanı Hwang’ın şirketi son yıllarda 5 ila 10 milyar dolar arası varlık elde etti ve toplamda 50 milyar dolarlık pozisyon sağladı. Bu miktar tüm dünyada bir domino etkisi yaratmak için yeterli olmasa da, yatırımcıların dikkatli olmasını gerektiriyor.

Hwang Nomura ve Credit Suisse gibi dev bankalar aracılığıyla, swap işlemlerini kullanarak kaldıraç sağladı. Bu yöntem ise Archegos’un Çin’in teknoloji şirketlerinde ve ABD’nin medya şirketlerinde devasa pozisyonlar toplayabileceği anlamına geldi. Aynı zamanda şirket pozisyonunu ya da gelecekteki işlemlerinin detaylarını açıklamak zorunda kalmayacaktı. Bankalar ise finansgundem.com'un derlemesine göre, kur farkı sözleşmelerini kullanarak, 2008 finansal krizinin ardından getirilen kısıtlayıcı sermaye düzenlemelerinden kurtulabilirler.

Yüksek karlılık, açıkça görülüyor ki 2018 yılında Hwang ile çalışmayı reddeden Goldman Sachs için şirketi yasaklılar listesinden çıkarmak için yeterli olmuş. O dönemden bu yana bir noktada, yatırım bankası Hwang’ın adını kara listeden çıkardı ve fon yöneticisinin önde gelen müşterilerden biri olmasına izin verdi. Goldman Hwang ile çalışan bankaların arasına en son katılanlar arasında olabilir ancak aynı zamanda Hwang ile çalışmaktan ilk vazgeçenlerden de oldu.

Archegos uma günü 20 milyar doların üzerinde hisse satışı yapmak zorunda kaldı. Goldman ve Morgan Stanley ise Discovery Inc., Farfetch, GSX Techedu ve Viacom gibi şirketlerin hisselerindeki işlemlere devasa engeller getiren bankalar arasında yer aldı. Goldman konuyla ilişkili kayıpların önemsiz olacağını söyledi. Bu durum Powell’ın finansal sistemin gücüyle ilgili iddiaları için bir zafer olarak görünse de, ABD bankasının hamlesi çıkışa o kadar çabuk ulaşamayan ülke dışındaki bankalar için daha büyük sonuçlar doğurdu.

Nomura’nın hisseleri %16 düşüş gösterdi ve bankadan yapılan açıklamada, konuya ilişkin kayıpların yaklaşık 2 milyar dolar olduğunun tahmin edildiği söylendi.

Aynı zamanda Credit Suisse de finansal krizden bu yana en yüksek gün içi düşüşünü göstererek %17 değer kaybetti. Bankadan yapılan açıklamada yaşanan kayıpların oldukça önemli olacağı ve ilk çeyrek bilançosunu etkileyeceği söylendi.

Yaşanan olan İsviçre bankası için, yakın zamanda meydana gelen Greensill skandalının ardından gelen son kötü haber oldu.

Archegos yüksek ihtimalle birçok finans kurumu için kötü sonuçlar doğuran tek bir yanlış karar verdi. Piyasaların geneli temkinli yaklaşıyor. S&P 500 geçtiğimiz hafta gösterdiği rekor yükselişin ardından yatay seyrediyor. Yine de bankaların, güvenilir bir geçmişi olmayan bir fon yöneticisiyle birlikte iş yapma isteği güven verici değil. Bankaların Hwang’ın birden fazla kaynaktan kaldıraç sağladığından haberdar olup olmadığı ise merak konusu.

FCA’den finans şirketlerine WhatsApp uyarısı

 

Bankaların ‘türev batığı’ 6 milyarı geçebilir

 

ABD tahvilinde tırmanış hız kesmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)