BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs CEO’ya cezayı kesti: 10 milyon dolar----

Goldman Sachs CEO’ya cezayı kesti: 10 milyon dolar

Goldman Sachs CEO’ya cezayı kesti: 10 milyon dolar
27 Ocak 2021 - 13:51 www.finansgundem.com

Malezya varlık fonu skandalı nedeniyle 5 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalan Goldman Sachs ünlü CEO’su David Solomon’un maaşından 10 milyon dolarlık kesinti yaptı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük bankalarından Goldman Sachs, CEO David Solomon’un 2020 maaşını %36 oranında azalttı. Geçtiğimiz yıl banka küresel bir yolsuzluk şebekesine girerek ABD yasalarını çiğnediğini kabul etmişti. Wall Street Journal’ın haberinde Solomon’un söz konusu skandal nedeniyle cezalandırıldığı belirtiliyor. Bankanın Salı günü resmi makamlarla paylaştığı verilerde Solomon’un 17,5 milyon dolarlık tazminat paketi aldığı görülüyor. Ünlü CEO 2019 yılında 27,5 milyon dolarlık tazminat paketi almıştı.

2020 Ekim ayında Goldman Sachs, Malezya varlık fonu 1MBD’nin Malezya ve Orta Doğu’daki siyasetçilere rüşvet vermek için kullanıldığı suçlamalarını kabul etmiş konuyla ilgili soruşturmaları sonlandırmak için dört ayrı ülkenin yetkililerine 3 milyar dolar ödeyeceğini açıklamıştı. Banka söz konusu tarihte görevde olan mevcut ve eski yöneticilerden toplamda 174 milyon dolar tazminat alacağını paylaşmıştı.

Solomon’un 2020 yılı için alacağı ödemeler daha yüksek olabilirdi. Ancak yönetim kurulu 1MBD skandalına cevap olarak aldığı eylemler kapsamında CEO’ya yapılan ödemelerde kesintiye gidildi. Solomon’un tazminat paketi 2 milyon dolarlık ana maaşını, 4,65 milyon dolarlık nakit ikramiyeyi ve bankanın önümüzdeki birkaç yıl içerisindeki hisse senedi performansına bağlı olarak 10,85 milyon dolarlık ödülü içeriyor.

1MBD skandalının sebep olduğu maliyetler ve para cezaların Goldman’ın rekor yılı olabilecek bir dönemde darbe yemesine sebep oldu. Dev banka piyasaların korona virüs krizinden geri dönüşünden muazzam bir destek almıştı. Goldman Sachs’ın yıllık gelirleri 44,56 milyar dolarla 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Wall Street’in gücü Goldman Sachs’a yaradı

 

Geçen yıl bankacılık alanında büyümeye başkanlık eden diğer CEO’lar ise büyük miktarda zamlarla ödüllendirildi. Morgan Stanley CEO’su James Gorman’a 2020’deki çalışmalarından dolayı %22’lik zam yaptı ve 33 milyon dolar ödedi.

Goldman Sachs Başkanı ve Operasyon Şefi John Waldron ve Goldman Sachs Baş Finans Sorumlusu Stephen Scherr maaş ödemeleride sırasıyla %24 ve %31’lik kesinti gördü. İki yönetici de 1MBD skandalı olmasaydı 7 milyon dolar daha fazla kazanabilirdi.

Bankadan yapılan açıklamada üç üst düzey yöneticinin firmanın herhangi bir yasadışı faaliyetine karışmadığını veya böyle bir durumdan haberinin olmadığı belirtildi. Ancak Banka ödemelerde kesintiye gidilmesine sebep olarak 1MDB skandalının bir kurumsal başarısızlık olmasını gösterdi.

Goldman 6,5 milyar dolarlık 1MDB ödemesini yatırımcılara tahvil satarak biriktirdi. Savcılar, üst düzey Goldman yöneticilerinin 1MDB’ye ve varlık fonunun danışmanı olan Jho Low ile ilişkilerinde yolsuzluğa dair işaretlerini görmezden geldiğini iddia ettiler. Konuyla ilgili iki Goldman Sachs bankacısına dava açıldı.

1MDB skandalının Goldman Sachs için 5 milyar dolardan fazla bir maliyete sebep olduğu belirtiliyor.

Goldman Sachs yolsuzluk soruşturmaları için 2,9 milyar $ ödeyecek

 

Banka bilançolarında kurum beklentileri

 

Borsalardan kaçmanın faturası ağır olabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)