BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman çalışanlarına ikramiye şoku: Uçları yaşıyorlar----

Goldman çalışanlarına ikramiye şoku: Uçları yaşıyorlar

Goldman çalışanlarına ikramiye şoku: Uçları yaşıyorlar
15 Aralık 2022 - 16:22 www.finansgundem.com

ABD bankası Goldman Sachs 2008 Finans Krizi’nden bu yana bankacı ikramiyelerinde en sert küçülmeye hazırlanıyor. Banka yönetimi düşük performansın bedelini çalışanlara ödeterek bankanın hisselerini toparlamayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük altı bankasından biri olan Goldman Sachs, 3.000'den fazla yatırım bankacısı için ikramiye havuzunu bu yıl en az yüzde 40 oranında küçültmeyi düşünüyor. CEO David Solomon, rakiplerinin çoğundan daha büyük kesintilerle maliyetleri kontrol etmeye çalışıyor.

Financial Times’ın haberine göre Wall Street devinin ikramiye havuzuna hâlâ tam olarak karar verilmiş değil. Ancak haber kaynaklarına göre ikramiyelerdeki büyük kesintiler bekleniyor ve bu durum gelecek yıl bankada gerçekleşebilecek yüksek hızlı personel değişim oranı endişelerini besliyor.

Goldman’dan ismini vermek istemeyen kıdemli bankacılardan biri, “Bana kalırsa Wall Street’in genelinden daha kötü durumda olacağız” ifadelerini verdi.

2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en ciddi seviyeye ulaşması beklenen ikramiye kesintileri, Wall Street bankacılığının refahtan kıtlığa hızlı bir şekilde geçen doğasını vurguluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Goldman Sachs çalışanları daha geçen yıl halka arzlardan ve şirket birleşmelerinden elde edilen rekor ücretlerin desteğiyle kariyerlerinin en yüksek ikramiyelerini almışlardı.

Goldman Sachs’ı özel yapansa rakiplerine göre ikramiyeleri çok sert bir şekilde düşürüyor olması. Üstelik banka yükselen faiz oranları ve yavaşlayan ekonomi ortamında birçok rakibine göre daha iyi performans gösterdi.

Refinitiv verilerine göre, yatırım bankacılığı ücretleri sıralamasında Goldman küresel çapta, bu yıl JPMorgan Chase'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bankanın en başarılı birimi ise şirket evlilikleri ve satın alma (M&A) birimi oldu. M&A birimi bankalar ligi tablosunda ilk sıraya yerleşti.

FT’nin haberine göre diğer Wall Street devleri JPMorgan Chase, Citigroup ve Bank of America (BofA) da ikramiye havuzlarını yüzde 30 oranında azaltmayı düşünüyor.

BofA'nın sermaye piyasaları bölümü, bu yıl toplam ücretleri üçte birinden fazla bir düşürmeye hazırlanıyor. BofA birimindeki en üst düzey yöneticilerse ücretlerinde yüzde 50 veya daha fazla düşüş ile düşük performansın maliyetinin büyük oranda üzerlerine zorla yükleneceğini belirtiyor. BofA konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Benzer şekilde, Goldman'ın yaklaşık 400 ortağı için ikramiyeler, yatırım bankasından daha fazla azaltılabilir ve bu düşüş yüzde 50 seviyesine kadar gelebilir.

Küresel çapta yaklaşık 49 bin personeli istihdam eden bankanın sözcüsü habere ilişkin açıklamasında, “Goldman Sachs'ta tazminatlar, her bir iş alanında değil, tüm bankanın performansına göre belirlenir. Tazminat süreci henüz tamamlanmadı. Bu nedenle belirli rakamlar üzerine herhangi bir tartışma veya tahmin için erken” ifadelerine yer verdi.

Solomon için temel zorluklardan biri, birkaç yıldır rakiplerinin gerisinde kalan bankanın hisse değerini yeniden yükseltme hedefi. Bunu gerçekleştirebilmek içinse CEO’nun kârlılığın önemli bir ölçütü olan maddi özkaynak getirisi hedeflerine ulaşması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl kârlılık hedefine ulaşan Goldman Sachs 2022’nin ilk dokuz ayında ise geride kaldı.

Maliyetleri düşürmek isteyen Goldman yönetimi bu yükü düşük performans gösteren bankacılara eklemek istiyor. İkramiyeler, bankanın belirli bir bölümden ziyade bir bütün olarak nasıl performans gösterdiğini yansıtan değişken bir ücret biçimi olma özelliği taşıyor.

Refinitiv verilerine göre, küresel olarak, yatırım bankacılığı ücretleri yıl başından bu yana yüzde 35 azaldı. Birimde 2022 boyunca kaydedilen getirilerin çoğunluğu yılın ilk altı gerçekleştirilen beş büyük küresel anlaşma sayesinde önden yüklendi.

M&A piyasası yükselen faiz oranları, küresel ekonominin gidişatı hakkındaki endişeler ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi jeopolitik gerilimler sebebiyle sektör çapında düşüşe geçti. Borsaların düşmesiyle birlikte, halka arzların sayısı da yarıdan fazla azaldı.

ABD bankaları için, Wall Street firmalarıyla çalışan Johnson Associates'in Ücret Danışmanlığı Başkanı Alan Johnson, ikramiyelerin 2008 konut krizinden bu yana en sert düşüşlerini yaşayacağını tahmin ediyor.

Johnson konuyla ilgili açıklamasında "Bu gerçekten iki yıllık bir hikaye: 2021 inanılmaz derecede müthişti ve 2022 çok büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Yani dün dağın tepesindeydiniz ve şimdiyse yerin dibindeyiz" ifadelerine yer verdi.

 

Goldman Sach CEO’su: Resesyon ihtimali yakın

 

ECB faizi 50 baz puan artırdı

 

Citi'den Çin kararı: 1200 çalışan topun ağzında!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)