BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGirişimcilik yeniden canlandırılmalı----

Girişimcilik yeniden canlandırılmalı

Girişimcilik yeniden canlandırılmalı
29 Temmuz 2022 - 18:01 www.finansgundem.com

Resesyon genellikle ilk işten çıkarılan gençleri vuruyor. ABD’de evlerin garajında başlayan ve bugün dev teknoloji şirketleri haline dönüşen girişimcilik ruhunun tekrar canlanması gerektiği düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika dün itibariyle teknik olarak resesyona girdi. Bu süreçten en zararlı çıkacak kesim ise belli: Gençler. Genellikle ilk işten çıkarılanlar, en son işe alınanlar ve iyi bir yaşam için temel olan deneyim ve geliri kaybetme riski en yüksek olanlar onlar. Ekonomide yaşanan bir gerileme, valiler ve yasa koyucuları lise ve üniversite öğrencileri ve yeni mezunları da kapsayacak bir girişimciliği teşvik eden reformlara yönlendirmeli.

5,4 milyon yeni iş başvurusu

Kıdemli bir araştırmacı olan Haley Holik’in Fortune’da yayınlanan yazısına göre, tarihsel veriler, resesyonun girişimciliği tetiklediğini kanıtlıyor. 2008 ekonomik krizi ardından 2009 yılında başlayan büyük resesyon döneminin zirvesinde, yeni kurulan işlemeler, o meşhur dot-com yıllarını geride bırakarak 14 yıllık bir maceranın sonunda şimdi dünyanın zirvesinde yer alıyorlar. Pandeminin neden olduğu kısa süreli durgunluk ve bunun sonucunda ortaya çıkan hükümet kesintileri de bir girişimcilik dalgasını ateşledi. 2021 yılında ABD’de ülke çapında 5,4 milyon yeni iş başvurusu ile rekor kırıldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de bürokrasi, genç girişimcileri ve çalışanları bu sıçramalara tam olarak katkıda bulunmaktan alıkoyuyor. Devletler girişimciliğin önündeki engelleri aşması halinde, milyonlarca genç bir sonraki durgunluktan daha güçlü çıkabilir.

Uzaktan çalışma kısıtlamaları kaldırılmalı

Bunun için devletler, uzaktan çalışma konusundaki yerel kısıtlamaları kaldırmalıdır. Bu kurallar özellikle, genellikle başka bir yerde iş kurmak için sermayesi veya bağlantısı olmayan gençleri engelliyor. Teknolojinin işyerine getirdiği esneklik ve küresel bağlantı göz önüne alındığında, 21. yüzyılda yerel kısıtlamaların pek de bir anlamı kalmadığını görmek gerekiyor.

Ev tabanlı işletmelerin yalnızca sabah yediden akşam dokuz kadar çalışabileceği karara bağlanıyor. Bu kısıtlama, geçmiş yılların bir oto tamircisi için anlamlı olabilir ancak bugünün dünyasında bunun hiçbir mantığı olmadığı açık.

Örneğin Wisconsin, Green Bay’de ev tabanlı işletmelerin yalnızca sabah yediden akşam dokuz kadar çalışabileceği karara bağlanıyor. Bu kısıtlama, geçmiş yılların bir oto tamircisi için anlamlı olabilir ancak bugünün küresel anlamda ilişkiler geliştiren bir Instagram fenomeni için hiç de mantıklı olmadığı açık.

Idaho Falls’ta, insanların evlerinin yüzde 20’sinden fazlasını iş için kullanması yasaklanıyor. Overland Park’ta garajınızda bir işletme kurmak yasak. Bu kısıtlama, bir zamanlar 25 yaşında olan Sergey Brin ve Larry Page’in Google’ı hiç başlatamayacakları anlamına geliyor. ABD’deki en büyük şehirlerden en küçük kasabalara kadar ev eksenli çalışma kısıtlamaları oldukça yaygın ve bu durum yeni işletmelerin doğmasının önüne geçiyor.

2021'de Florida, yerel yönetimlerin ev tabanlı işletmeleri lisanslamasını veya düzenlemesini yasaklayan eyalet çapında bir yasa çıkarabiliyor. Iowa ve Missouri o zamandan beri benzer önlemler almayı sürdürüyor.

Yerel lisanslama gereklilikleri sona erdirilmeli

Eyaletler, yerel lisanslama gerekliliklerini kısa sürede sona erdirmeli. Şehirler ve ilçeler genellikle girişimcilerin eyalet çapındaki lisanslara ek olarak yerel lisanslar almalarını gerektiriyor ve bu da daha yüksek maliyetlere yol açıyor. Klasik bir aşırı düzenleme durumu olan bu sınırlandırmalardan gençler oldukça kötü etkileniyor çünkü yeterli ekonomik güce sahip değiller.

Oysa eyaletler, bu karmaşık düzenlemelerden vazgeçerek genç girişimcileri destekleyebilirler. Örneğin bir meslek eyalet çapında lisanslı değilse, yerel yönetimler ona dokunamıyor. Eyalet çapında bir lisans varsa, bu lisans eyalet genelinde yeterli olmalı. Florida ve Batı Virginia bu tür yasaları kabul ederken, Wisconsin ve Tennessee yeni lisansları ve sınırlı ücretleri yasaklıyor. Diğer eyaletler de bu basit önlemleri kolaylıkla benimseyebilir.

Birçok genç için bir iş kurmak, kısa vadede bir durgunluğu atlatmak ve uzun vadede de ekonomiye ve topluma katkıda bulunmak için en iyi fırsat olarak öne çıkıyor.

Çalışma izni şartı kaldırılmalı

Ayrıca, ABD’de eyaletler gençlerin çalışma izni almasını şart koşuyor. Yaklaşık 35 eyalet, 18 yaşının altında olup iş arayanların okullarından, doktorlarından ya da eyalet çalışma bölümlerinden çalışma izni almalarını istiyor. Oysa bu karar gençler ve aileleri arasında verilmelidir. Gençlerin iş gücüne katılım verilerinin de gösterdiği gibi, eyaletlerin yasalarla sergiledikleri aşırı müdahaleci tutum, genç girişimcilerin iş hayatına erken başlama olasılıklarını düşürüyor. En son eyalet olan Indiana, 2020 yılında gençlik izni şartını yürürlükten kaldırarak çok önemli bir adım atmış oldu.

Ekonomiye katkı

Gençler ve çalışanların hızlı hareket edebilmeleri için devletlere ihtiyaçları var. Resesyonun şiddeti daha da hissedildikçe gençlerin işten çıkarılma ve geride kalma olasılıkları da artıyor. Birçok genç için bir iş kurmak, kısa vadede bir durgunluğu atlatmak ve uzun vadede de ekonomiye ve topluma katkıda bulunmak için en iyi fırsat olarak öne çıkıyor. Bunun gerçekleşmesi için ise bazı yasal engellerin kaldırılması ve yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor.

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı

 

FED teşvikleri orta sınıfı bitiriyor

 

Resesyon beyaz yakalıları vuracak

 

Girişimciler ve küçük işletmeler resesyondan nasıl korunabilir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)