BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGirişimcilerin cevaplaması gereken 3 hayati soru----

Girişimcilerin cevaplaması gereken 3 hayati soru

Girişimcilerin cevaplaması gereken 3 hayati soru
05 Kasım 2021 - 12:55 www.finansgundem.com

Milyar dolarlık e-ticaret devi Ula’nın Kurucusu Nipon Mehra girişimcilerin başarıya ulaşmak için üç soruyu cevaplaması gerektiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başarı ve başarısızlık her birey için önemli olsa da işletmeciler için çok daha büyük bir ehemmiyete sahiptir. Güçlü bir vizyona sahip başarılı işletmeler güçlü yatırımcıların desteğini alarak servetlerine servet katarken denklemin diğer tarafında yer alan işletmelerse gelecekte hayal kırıklıklarıyla karşı karşıya kalabilir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, başarısızlığın mali yükünü de çekmek zorunda olan işletme sahipleri için doğru örnekleri değerlendirmek başarının sırrını da getirebilir.

Endonezya merkezli milyar dolarlık e-ticaret girişimi Ula, Jeff Bezos’tan Tencent’e kadar birçok yatırımcının desteğine sahip. Ancak şirketin başarısı girişimci Nipon Mehra’ya borçlu. Kendisi de eski bir yatırımcı olan Mehra bu sayede iş finansmanı için sıra kendisine geldiğinde rakiplerinin bir adım önünde işe başladı.

CNBC’nin haberine göre, Mehra start-up şirketlerinin erken dönem yatırımcısı olarak çalıştığı dönemde beraber çalıştıkları şirketlere üç önemli soruyu sorduklarını belirtiyor. Bu üç soru ise şöyle:

Vizyon

“İlk olarak, vizyonunuz nedir?”

Yatırımcılar, kurucu ekibin yarattığı şirketin gelecekte ne olmak istediğini bilmek isterler. Mehra’ya göre, hedef pazarın bu vizyonu destekleyecek kadar büyük olup olmadığı da oldukça önemlidir. Bu nedenle, kurucular büyük fikirlerini ve bunu destekleyecek pazar verilerini paylaşmaya hazır olmalıdır.

Mehra'nın kendi şirketinde ise, Ula, Endonezya'da milyonlarca bulunan ve “warug” olarak bilinen mahalle sokak büfeleri için bir e-ticaret hizmeti oluşturuyordu. Söz konusu waruglar yoğunlukla yerel halk tarafından kullanılıyor. 270 milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkede söz konusu fikir oldukça büyük bir pazarın hedef alındığını ifade ediyor.

Takım kurma

“İkincisi, bu işi yeterince iyi bir şekilde yönlendirecek bir takımınız var mı?”

Mehra’ya göre kurucu ekibin hedeflenen vizyona ulaşabilecek derecede iyi olabilmesi için kurucuların aynı zamanda hem ‘yeterince aç’ hem de ‘yeterince zeki’ olması gerekiyor.

Ancak aynı zamanda kurucuların zayıflıklarının da farkında olmaları ve bunları dengelemek için başka isimleri göreve getirebilmeleri gerektiği anlamına gelir.

Örnek vermek gerekirse Mehra e-ticaret ve yatırım alanındaki 15 yıllık iş tecrübesi olmasına karşın Endonezya piyasasına daha az aşinaydı. Bu nedenle de şirketin diğer kurucularını bu konuda daha yetkin isimlerden seçti.

Geçmiş performans

“Üçüncüsü ise, geçmiş performansınız ne durumda?”

Mehra bu konuyla ilgili açıklamasında, “Bir seviyeye erişmek istiyorsanız, vizyonunuzun bir gün gerçekleşebilmesi için sicilinizin sizi destekliyor olması gerekir” dedi.

Girişim uzmanına göre, bu sicil şirketin müşterilerinden sağladığı geri dönüşlerin, veri analizlerinin ve finansal raporlarının bugüne kadar sağladığı başarıların bir birleşimidir.

Mehra her yeni fon turunda muhtemel yatırımcılara Ula’nın hizmetlerini kullanan ve bu hizmetlerden memnun olan yeni işyerlerini tanıtıyor ve bu sayede işletme başarılı bir şekilde büyüyebiliyor. Mehra konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa oldukça uzun bir çalışmayı şanslı ve mutlu bir şekilde geride bıraktık. Sonunda kendimizi tartışmanın doğru tarafında konumlandırabiliyoruz” dedi.

Apple yüzünden sosyal ağlar 10 milyar dolar kaybetti

 

Japonya'dan dev teşvik

 

Oteller doldu taştı: Resmen turist akınına uğradı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)