BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGıda kartellerine darbe! İşte Avrupa'nın çözümü----

Gıda kartellerine darbe! İşte Avrupa'nın çözümü

Gıda kartellerine darbe! İşte Avrupa'nın çözümü
31 Mart 2022 - 15:44 www.finansgundem.com

Gıda fiyatlarındaki yükseliş küresel de bir sorun... Pandeminin ardından artan gıda fiyatlarına karşı Avrupa harekete geçti. Uzman isim Avrupa'nın, zincir marketlerin ortak fiyat belirlemesinin önüne nasıl geçtiğini ve alınan tedbirleri anlattı.


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DR. İlhan Yiğit ve Rekabet Hukukçusu Mert Karamustafaoğlu, CNN TÜRK'e anlattı.

Önce salgın, ardından Ukrayna-Rusya savaşı... Dünyada gıda tedarikindeki sorunların başlıca sebeplerinden. Tam da salgın bitiyor derken şimdi de Rusya-Ukrayna savaşı ülkelerde gıdaya ulaşımı zorlaştırıyor.

Sadece tedarik zorunu yaşanmıyor gıdada, fiyatlar da artıyor. Üstelik de bu artış manipülasyon iddialarını da akla getiriyor. Zincir marketlerin kartel oluşturup fiyatları artırdığı iddiaları ise kesilen para cezalarıyla önlenmeye çalışılıyor. Önce ayçiçek, ardından şeker derken yarınlarda ise bir başka temel gıda ürününde fahiş fiyatla karşılaşmak hiç kimseyi şaşırtmayacak.

CEZALAR CAYDIRICI

Gıdadaki fiyat artışından ve zincir marketlerin piyasaya hakim olarak fiyatları istediği gibi belirlemesinden Avrupa ülkeleri de rahatsız. Hatta çok ciddi soruşturmalar yürütülüyor, yüksek cezalar getiriliyor. Avrupa ülkelerinde market zincirlerine karşı yasalar daha da sertleşiyor. Piyasada hakim güç olmalarının önüne geçiliyor. Bu yüzden zincir market satın almaları ve birleşmeleri engellenebiliyor.

Pandemiyle birlikte artan fiyatlar, Almanya gibi oturmuş bir sisteme sahip ülkelerin de sorunu. Hem gıda tedarikinde hem de fiyatlarda öngörülemeyen sıkıntılar var. Böyle olunca da rekabet kurumları fiyatlar konusunda çok hassas ve çok sayıda soruşturma yürütülüyor. Almanya'daki resmi otorite, zincir marketlerin mağaza sayısını sınırlıyor. Yeni mağaza açmalarının önüne de geçiyor. Böylece piyasadaki çoğulculuk korunuyor, fiyat rekabetinin önü açılıyor.

Türk-İş açıkladı! Gıda fiyatlarındaki yıllık artış u'i geçti

 

Gıda krizi büyüyor: Avrupa'da raflar boş kaldı!

 

Türkiye, gıda arzına ilişkin yöntemlerini güncelledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)