BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGezi AVM'yi vurmadı----

Gezi AVM'yi vurmadı

Gezi AVM'yi vurmadı
29 Temmuz 2013 - 14:34 www.finansgundem.com

Haziran ayında AVM Ciro Endeksi 2013’'ün en yüksek düzeyine ulaştı

Alışveriş merkezleri (AVM) ciro endeksi, Haziran ayında Gezi Parkı olaylarının yarattığı tedirginliğe karşın; okulların kapanması sonrası artan tatil alışverişi ve İstanbul Shopping Fest'in etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 6.1, bir önceki yıl aynı döneme göre de yüzde 11.4 artış kaydetti.
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi Haziran sonuçlarına göre, AVM ciro endeksi Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 6.1 artarak 156 puana ulaştı. Bu değer, endeksin 2013 yılında aldığı en yüksek seviyeye işaret ediyor.
Ciro endeksinde çeyreksel bazda da yükseliş gözlenirken, 2013 ilk çeyreğinde 136 puan olan ciro endeksi ikinci çeyrekte 145 puana yükselerek 2013'ün ilk altı ayında 140 puana ulaştı. Bu değer, 2012 yılının ilk altı ayına göre yüzde 8.5 yükselişe denk geliyor. AVM Endeksi yarıyıl sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Haziran ayında indirimlerin, İstanbul Shopping Fest ve okulların kapanması sonrasında artan tatil alışverişleri sebebiyle ciro endekslerinin yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizde son zamanlarda yaşananlara rağmen AVM cirolarının yükselişini sürdürüyor olması sevindirici" dedi.
Taksim Gezi Parkı'na Osmanlı döneminde yapılmış topçu kışlasının tekrar inşa edilmesini protesto için Mayıs ayı sonunda başlayan barışçıl gösteriler, polisin sert müdahalesinin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurt çapında hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü. Olayların gözlendiği bölgedeki esnaf ise satış yapamamaktan şikayet etmişti. Perakende sektörü temsilcileri ise Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu toplantısında konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede, Gezi Parkı olayları nedeniyle perakende sektöründe korkulduğu kadar kayıp yaşanmadığını söylemişti.
TÜM KATEGORİLERDE YÜKSELİŞ KAYDEDİLDİ
AYD tarafından açıklanan AVM Endeksi'ne göre, Haziran ayında bir önceki yıl aynı döneme göre tüm ürün kategorilerinde endekste yükseliş gözlenirken; ayakkabı-çanta ciroları yüzde 13, yiyecek-içecek alanlarının ciroları yüzde 7, teknoloji market-elektrikli eşya ciroları yüzde 19, giyim ciroları yüzde 7, hipermarket ciroları yüzde 13 ve AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 11 artış kaydetti.
İlk altı aylık dönem bazında ise teknoloji market ve elektrikli eşya cirolarında yüzde 11, ayakkabı ve çanta cirolarında yüzde 10, yiyecek-içecek alanlarının cirolarında yüzde 9, hipermarket, süpermarket ve şarküteri cirolarında yüzde 9, giyim ve aksesuar cirolarında yüzde 6 artış yaşandı. AVM içerisindeki diğer mağazaların cirolarında da yüzde 9'luk artış oldu. Ziyaret sayısı endeks değerinde de Haziran'da Mayıs ayına göre yüzde 3.2 artış yaşanırken; ziyaretçi endeksi İstanbul’da 1 puan, Anadolu’da ise 5 puan artış kaydetti. AVM'lerdeki kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar 2013 ilk yarısında İstanbul'da 617 TL, Anadolu’da 481 TL olurken; Türkiye genelinde 535 TL olarak gerçekleşti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)