BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriGerçek zamanlı ödemeler kriptoyu gölgede bırakacak----

Gerçek zamanlı ödemeler kriptoyu gölgede bırakacak

Gerçek zamanlı ödemeler kriptoyu gölgede bırakacak
23 Mart 2022 - 18:03 www.finansgundem.com

Gerçek zamanlı ödemelerde son dönemde kaydedilen ilerlemeler, kripto paraları gölgede bırakabilir. Uluslararası gerçek zamanlı ödemeler de tıpkı kripto paralar gibi hızlı ve düşük maliyetli işlem imkanı tanıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada birçok ekonomide öne çıkan gerçek zamanlı ödeme sistemleri, kripto paraların hızlı ve düşük maliyetli bir ödeme inovasyonu olma niteliğini gölgede bırakıyor. Gerçek zamanlı ödemeler karşısında, kripto paralar yavaş, kısıtlı kapasitede ve düzenlemelerin dışında olarak görülüyor. Bu da kullanıcıların koruma altında olmadığı anlamına geliyor.

2017 yılında gerçek zamanlı ödeme özelliğini başlatan The Clearing House Başkan Yardımcısı Elene Whisler Forbes’a yaptığı açıklamada, “elektronik ödemeler son dönemde yükselişte” dedi. Açıklamasında, “küresel pandemi işlemleri uzaktan daha farklı şekilde gerçekleştirmemizi gerektiriyor” ifadesini kullandı. Gerçek zamanlı ödemelerin oldukça düşük maliyetli olabileceğini söyleyen Whisler, ödemelerin genellikle tüketiciler için ücretsiz olduğunu açıkladı.

Ancak şirketler tüm ödeme türlerinde birçok işlemin ücretini üstleniyor. Kripto paraların beraberinde getirdiği kısıtlama ise Bitcoin’in Ethereum’a ya da diğer dijital varlıklara kolaylıkla çevrilememesi. Whisler, “bizim ödeme ağımız kripto paraların sağladığını iddia ettiği her şeyi sağlıyor” dedi. Devamında, “şimdilerde kripto paraların varlığı için niş nedenler var, bunlar arasında ürün ve hizmet satın alabilmek ya da enflasyona karşı koruma da bunlar arasında” ifadesini kullandı.

Ancak kripto paralarla ürün ve hizmet satın alabilmek için fonların kripto cüzdanlardan banka hesaplarına aktarılması gerekiyor. Whisler, “bence kripto paraları benimseyen kişi sayısı halen çok az. Kripto para alım satımı yapan kullanıcılar genellikle yatırım amacıyla bu alana yöneliyor. Kullanıcıların alışveriş yapabilmesi için henüz yeterince olgun değiller” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar bu fikri değerlendiriyor ancak henüz olgunlaşmamış bir konsept. Pahalı ve yavaş çünkü günlük hayatlarımızda bir fonksiyonu yok. Kripto paraları yalnızca yatırım mekanizması olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Kripto para destekçilerinin, dijital varlıkları uluslararası ödemeleri sadeleştirme ve maliyetleri düşürme aracı olarak gördüğünü belirten Whisler, gerçek zamanlı ödemelerin de bu fonksiyonları yerine getirebildiğini söyledi. Whisler, “uluslararası gerçek zamanlı ödemeler için bir deneme yürüttük.

Bu sona erdi ve özellikle ABD ile Avrupa arasındaki bağlantılara odaklandı. Bunun sonucunda ABD’den Avrupa’nın finans kurumlarına paranın transfer edilmesinin teknik açıdan mümkün olduğunu ve saniyeler içinde gerçekleşebildiğini gördük” dedi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre gerçek zamanlı uluslararası ödemeler, yüksek ihtimalle 2023 yılında hayatımıza girecek. Bir adım sonrası ise büyük meblağlı fonların tüm dünyada 7/24 gerçek zamanlı dolaşımının sağlanması olacak.

Whisler, “RTP ağının bir katılımcısı olan her finans kurumu, doğrudan her Avrupa Finans kurumuna gerçek zamanlı ödeme gerçekleştirebilecek” dedi. The Clearing House şimdi öncelik listesine girecek ülkeler üzerinde çalışıyor ve sistemin banka dışı finans kurumları ve fintek şirketlerini de kapsaması için çaba gösteriyor. Finans kurumlarının güvenlik sağladığını belirten Whisler, “bu kurumlar düzenlemelere tabi ve yüksek standartlarla yönetiliyorlar. Bu nedenle de ödeme işlemlerinde güvenlik sağlıyorlar” dedi.

Gerçek zamanlı ödemelerdeki ilerlemeler nadiren kripto para tartışmalarında yer alıyor. Bu iki konu ise neredeyse paralel ancak farklı yollarda ilerliyor. Son dönemlerde tartışılan merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) de büyük oranda bu tür dijital paraların potansiyel faydalarına odaklanıyor. Ancak asıl soru, CBDC’lerin hangi sorunları çözdüğü olmalı.

Bankaların büyük ‘bulut göçü’ başladı

 

Dijital ABD Doları yaklaşıyor

 

Powell'dan dijital para açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)