BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGençlerde kolon kanseri sayısı artıyor----

Gençlerde kolon kanseri sayısı artıyor

Gençlerde kolon kanseri sayısı artıyor
06 Mart 2020 - 14:05 www.finansgundem.com

Uzmanlar hastalığın artık gençler arasında da görüldüğüne dikkat çekiyor. Erken tanı için düzenli kontrol şart. Kalın bağırsak kanseri hem kadınlarda hem erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türü.

Mart ayı, kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı. Kalın bağırsak kanseri genellikle ileri yaşlarda ortaya çıksa da son yıllarda gençler arasında görülme sıklığı giderek artıyor.

NTV'den Öykü Tüccar'a konuşan Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, “Yaşına baktığınızda ikinci sıraya yükselmiş. 1950 doğumlulara göre 1990 doğumlularda 2-4 kat artıyor. Özellikle rektum dört kat kadar artıyor. Genç nüfusta sıklık oransal olarak daha da artmakta” dedi.

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, kolon kanseri farkındalık ayı kapsamında bir konferans düzenledi. Dernek Başkanı Prof. Mehmet Ayhan Kuzu, erken tanının önemine dikkat çekti:

“GENÇ YAŞTA KANSER OLMAZ DÜŞÜNCESI YANLIŞ BİR DÜŞÜNCE”

“Gençlerin yüzde 41’i doktora gitmek için 6 aydan fazla beklemiş. Yüzde 67 kadarı tanı öncesi 2-3 doktora gitmiş. Yüzde 71 kadarı tanı aldığında genç yaşta ama ileri evrede tanı almış. Genç yaşta kanser olmaz düşüncesi yanlış bir düşünce.”

Kolon kanseri kolonoskopi ile tespit edilebiliyor. Tedavide başarı oranı yüzde 90. Şikayetlere ve ailede benzer hastalık olup olmadığına dikkat etmek gerektiğini söyleyen Dr. Kuzu, “Kabızlık, dışkıda kan, şişkinlik, kramp tarzı ağrı, ishal gibi şikayetler olabilir. Yüzde 30’unda aile hikayesi vardır. Yediğimiz içtiğimiz gıdalara, aktiviteye özen göstermemiz, sigaradan uzak durmamız gerekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.07 Mart 2020 00:03

    YAŞ GURUPLARINA GÖRE Hastalarla ve SAĞLIKLI İNSANLARLA beslenme alışkanlıkları hakkında anket yapılarak nedeñ hasta oldukları ya da neden hasta olmadikları hakkında bilgi toplanarak sağlığı bozuk insanlara sağlıklı insanların yeme içme tarzları önerılmeli HER YAŞIN BOY E KİLOYA GÖRE SAĞLIKLI BESLENME ŞEKLİ FARKLI OLABİLİR