BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGençler ayık kalmak istiyor, hükümet 'alkol tüketin' diyor----

Gençler ayık kalmak istiyor, hükümet 'alkol tüketin' diyor

Gençler ayık kalmak istiyor, hükümet 'alkol tüketin' diyor
19 Ağustos 2022 - 13:02 www.finansgundem.com

Japonya’da gençler ayık kalmak istese de hükümet insanları alkol tüketmeye yönlendiriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alkolün zararları herkes tarafından bilinir. Hatta alkol, zararları nedeniyle teşvik edilmesi yasaklı ürünler arasındadır. Ancak Japonya’da durum tersine dönüyor. Japon hükümeti gençleri ikna etmenin yollarını arıyor ve onları daha fazla alkol tüketmeye teşvik ediyor. Bu elbette, durduk yere olmuyor. Japon hükümetinin alkol tüketimini artırmayı amaçlamasının altında ekonomik nedenler yatıyor.

Japonya’nın yaşlanan nüfusu, giderek düşen doğum oranı ve pandemi sonrası yaşam tarzında yaşanan değişiklikler, yerel alkol pazarını vuruyor. Bu da Japon hükümetinin alkolden elde ettiği vergi gelirinin beklenenin ötesinde daralmasına neden oluyor.

Her beş kişiden biri 65 yaşının üzerinde

Fortune’dan Chloe Taylor’ın haberine göre, Japonya, yaşlı bir nüfusa sahip olduğu kabul edilen Avrupa’nın bile çok üzerinde bir oranda yaşlı nüfusa sahip. Ülkede her beş kişiden biri 65 yaşının üzerinde. Böylesi bir oran elbette alkol gibi daha çok genç ve orta yaştan insanlara hitap eden bir ürünün tüketimini de düşürüyor.

Alkollü ürünlerden elde edilen gelirde belirgin düşüş

Japan Times’ın son hükümet verilerine dayandırdığı rapora göre, içkiden elde edilen vergi geliri 2020 yılında yüzde 9,1 oranında düşmüş gözüküyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu herhangi bir sektör için bile oldukça yüksek bir oranken, alkol gibi tüketici kitlesi belli olan bir ürün için ise kırmızı alarm anlamına geliyor.

Söz konusu düşüşün Japon hükümetine maliyeti ise, 110 milyar yen yani 813 milyon dolara denk geliyor. Japan Times’a göre bu oran, 30 yılı aşkın bir süredir alkolden elde edilen gelirdeki en büyük düşüşü işaret ediyor. Gelecekle ilgili beklentiler de oldukça düşük. Buna göre, 2022 yılı Mart ayında sona eren periyot için beklenen toparlanma ise sadece yüzde 3,7 oranında gözüküyor. Veriler ayrıca bira satışlarının 2021 Mart ayına kadar olan 12 aylık dönemde, bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında düştüğünü gösteriyor.

Gençler ebeveynlerinden daha az alkol tüketiyor

2020 ve 2021 yılları arasında alkolden elde edilen vergi gelirleri de Japon yetişkinlerin ebeveynlerinden daha az alkol tükettiğini gösteriyor. 2021 yılı Mart ayına kadar olan 10 yılda alkolden elde edilen vergi gelirleri, hükümetin toplam vergi gelirlerinin yüzde 1,7’sini oluşturuyor. Bu oranın 1980 yılında yüzde 5’e karşılık geldiği düşünülürse, alkol tüketiminin son 50 yılda hızla düştüğü anlaşılıyor.

‘Çok Yaşa Sake’

Kötü gidişatı gören Japon hükümeti, özellikle gençleri tekrar alkol tüketmeye teşvik etmek amacıyla yeni bir kampanya başlatıyor. ‘Çok Yaşa Sake’ (Sake Viva!) adı verilen kampanyayla hükümet, gençlerden iş planı önerileri toplamayı ve alkollü içeceklerin geliştirilmesinin ve tanıtımının yapılmasını hedefliyor. Kampanya genç nüfusa hitap ediyor ve alkol tüketiminin artırılması amaçlanıyor.

Japonya Ulusal Vergi Dairesi tarafından başlatılan ‘Sake Viva!’ kampanyası, 20 ila 39 yaş aralığındaki bireylerden ya da en fazla üç kişiden oluşan gruplardan, gençleri alkol tüketmeye teşvik edebilecek promosyonlar yaratacak teklifler sunmasını planlıyor.

Kampanyaya herhangi bir ülke vatandaşı katılabiliyor ancak kampanyanın şartlarına göre sadece Japonya’da üretilen sake, shochu, viski, bira ve şarap gibi Japon alkollü içeceklerinin satışını teşvik etmekle ilgili olması gerekiyor. Kampanyaya katılım için herhangi bir ücret talep edilmiyor. 9 Eylül 2022 tarihine kadar sunulacak teklifler arasından, uzmanların uygun gördükleri projelerin Kasım ayında Tokyo’da sunulması planlanıyor.

Alkolle ilgili sorunlar önemini koruyor

Japon hükümeti, pandemi döneminde alkol tüketimindeki düşüşü tersine çevirmeye çalışsa da alkolün zararları ve kötüye kullanımı sağlık uzmanları tarafından hala ciddi bir sorun olarak kabul ediliyor.

Japon Sağlık Bakanlığı’nın yaşam tarzıyla ilişkili hastalıkların önlenmesiyle ilgili olarak 2021 yılında yayınladığı makalede, alkol tüketiminde son zamanlarda yaşanan yavaşlamaya rağmen, alkolle ilgili sorunların önemini koruduğu ifade ediliyor. Bakanlık, yayınladığı raporda, halkı alkolle ilişkisini yeniden gözden geçirmeye davet ediyor.

Alkol ve sigaradan bir ayda 12,1 milyar TL vergi toplandı

 

Yüksek alkollü içkilere zam

 

Japonya'da enflasyon göstergesi hedeften şaştı

 

Japonya Başbakanı Kishida, artan fiyatlar için toplantı yapacak

 

Japonya'da iflas eden şirket sayısında artış

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.19 Ağustos 2022 14:11

    KORE'DE DE ŞIRKETLER ÇALIŞANLARININ SOSYALLEŞMESİ İÇİN HAFTA SONLARINDA İÇKİ PARTİLERİ DÜZENLİYORMUŞ ÜZÜM/ÜZÜMDEN YAPILAN İÇECEKLER/İÇKİLER DE ÖMRÜ UZATIYORMUŞ ÜLKEMİZDE DE JAPONYA'DA OLDUĞU GİBİ EN UZUN SÜRE YAŞAYANLAR/YAŞAYACAK OLANLAR ÜZÜM VE MAMÜLLERİNİ TÜKETENLER OLUR