BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGenç bankacıların dörtte üçü istifayı düşünüyor----

Genç bankacıların dörtte üçü istifayı düşünüyor

Genç bankacıların dörtte üçü istifayı düşünüyor
22 Ağustos 2022 - 12:41 www.finansgundem.com

Yoğun çalışma şartları ve bozulan iş-yaşam dengesi genç bankacıları istifanın eşiğine getirdi. Finans devlerinin yüksek maaşlı tekliflerine ve iş düzenlemelerine genç analistlerin büyük çoğunluğu rağbet etmiyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tükenmişlik sendromu finans devlerindeki genç bankacıları istifaya sürüklemeyi sürdürüyor. Financial News’in haberine göre, yapılan son bir anket araştırması genç bankalar arasındaki istifa taleplerini bir kez daha gözler önüne serdi. Ankete göre sözleşme bankacılığı alanındaki genç bankacıların yaklaşık dörtte üçü maaşlarının artmasına ve çalışma şartlarının elden geçirilmesine rağmen halen istifa etmeyi düşünüyor.

Manuel yapılan görevleri otomatikleştirmek için yatırım bankalarıyla birlikte çalışan teknoloji şirketi UpSlide’ın 200 genç bankacı ile gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların %72’si tükenmişlik sebebi ile istifa etmeyi düşünüyor. Haziran ayında gerçekleştirilen anket genç bankacılarda istifa dalgasına yol açan gelişmelerden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl bir grup Goldman Sachs analisti “insani olmayan” çalışma şartlarından şikayet eden bir PowerPoint sunumu sızdırmıştı. Analistler haftada 100 saat çalıştıklarını ve kendilerine ayıracak zamanlarının kalmadığını belirterek iş-hayat dengesinin bozulduğunu açıklamışlardı. Sunumun ardından finans sektörü genelinde bir istifa dalgası oluşmuştu. Analistlerin yatırım bankalarından istifa etmeleri durumunda tercih ettikleri en popüler çıkış yolları ise teknoloji, kripto para ve özel sermaye alanlarındaki iş fırsatlarıydı.

Bankalar yetenekli çalışanlarının ayrılacağı korkusuyla genç bankacılar için maaş artışlarına yöneldi. Dev yatırım bankalarının giriş ücretleri son 12 ayda %30 artarak 110 bin doları geçti. Bankalar aynı zamanda hafta sonlarında çalışma limitlerini güçlendirdi ve genç bankacılar için “bağlantısız tatil” olarak adlandırılan tatil günlerine verilen önemi artırdı.

Satın alma ve şirket evliliği (M&A) bankacılığı alanında geçtiğimiz yıl görülen yoğun mesai genç bankacıların iş yükünü de artırmıştı. 130 milyar dolarlık rekor M&A bankacılığı hasılatı genç bankacılar için yoğun mesailer ve hafta sonu iş yükü olarak geri dönmüştü. Ancak bu yıl M&A sözleşmelerindeki azalmaya rağmen UpSlide’ın anketi tükenmişlik sendromunun devam ettiğini işaret ediyor. Ankete göre genç bankacıların %86’sı aşırı stres nedeniyle izin almak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Katılımcıların %33’ü iş yükleri nedeniyle tam gün tatil yapamadıklarını belirtiyor.

UpSliede Baş Operasyon Sorumlusu (COO) Robe Jones geçen yıl büyük yatırım bankalarındaki güç dengelerinin genç bankacılara doğru kaydığını belirtiyor. Jones bankacıların daha az angarya iş ve çalışma saatlerinde daha fazla sınır oluşturulmasını talep ediyor.

Jones konuyla ilgili açıklamasında Finans sektörü için “Zorlu bir kültür olmaya devam ediyor, ancak gençler tekrarlayan görevlere çok fazla zaman harcıyorlar. Gençler, bankaların çalışma saatleri üzerindeki kısıtlamaların ciddiye alınmasını ve bu görevlerin bazılarında zaman kaybetmekten kaçınarak hafta sonu ve mesai saatleri dışında çalışma ihtiyacının en aza indirilmesini istiyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl boyunca, Goldman Sachs, JPMorgan ve Lazard gibi bankalar, bazı veri analizleri de dahil olmak üzere genç bankacılar tarafından yürütülen çalışmaları otomatikleştirmek için teknolojiye yapılan yatırımları artırdı. UpSlide, bunu sağlamak için bazı Microsoft Office görevlerini otomatikleştirme hizmetleri sağlıyor. Şirketin müşterileri arasında Citigroup, Societe Generale ve Rothschild gibi finans devleri de bulunuyor. Jones, şirketin son iki yılda yatırım bankacılığı alanındaki müşteri sayısını üç katından fazla artırdığını söyledi.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon ve JPMorgan CEO’su Jamie Dimon'un da aralarında bulunduğu küresel finansın önemli isimleri pandeminin binlerce bankacıyı evde çalışmaya zorlamasının ardından ofise dönmenin ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Goldman, Bank of America ve JPMorgan da dahil olmak üzere birçok banka sözleşme bankacılarının tam zamanlı olarak ofise geri dönmesini talep ediyor.

Bununla birlikte, UpSlide anketine yanıt veren analistlerin %72'si, hibrit çalışma düzenlemelerini sürdürmek istediklerini belirtiyor. Söz konusu oran bankaların diğer kıdem seviyelerinden göre çok daha yüksek.

Bankalar tarafından sunulan maaş artışlarına rağmen, sözleşme bankacılarının %76'sı daha iyi iş-yaşam dengesi için daha küçük ücret paketlerini düşünebileceklerini belirtiyor.

Bazı bankalar bu iştahı test etmek için şimdiden programlar başlattı. Citigroup, İspanya'nın Malaga kentinde analistler için yeni bir merkez başlattı. Banka bu merkezde yeni işe alınanlara, çalışma günlerini sekiz saatlik vardiyalarla sınırlama karşılığında yaklaşık 50.000 dolar teklif ediyor. Bu rakam Citi’nin normalde giriş ücreti olarak ödediği miktarın yarısı. Banka, 30 yeni pozisyon için 3.000 başvuru aldı.

CEO maaşı ile işçi ücreti arasında dev fark

 

Goldman resesyon beklemiyor

 

İngiltere'de 'Y' ve 'Z' kuşağı kiralık ev bulamıyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum22 Ağustos 2022 13:45

    Sadece genç bankacılar değil emekliliğine sayılı günler kalmış banka çalışanları da EYT çıksın bir an önce emekli olma peşinde. Hedef ve performansa dayalı finans sistemi iş yaşam dengesini bozuyor. İlaveten alınan sorumluluk rağmen Enflasyona bağlı ücretler bir çok sektöre göre düşük kalmıştır.