BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGelişen ülkelerden yeni reyting şirketi----

Gelişen ülkelerden yeni reyting şirketi

Gelişen ülkelerden yeni reyting şirketi
14 Kasım 2013 - 11:27 www.finansgundem.com

Brezilya, Malezya, Hindistan, Güney Afrika ve Portekiz bir araya gelerek kredi derecelendirme kuruluşu oluşturuyor

Brezilya, Malezya, Hindistan, Güney Afrika ve Portekiz bir araya gelerek, üç büyükler olarak bilinen Moody's, Standard & Poor's ve Fitch'e rakip olacak yeni bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmalarını tamamladı. Yeni kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa ofisi önümüzdeki ay sonunda Londra'da açılacak.

AA muhabirine konuşan Global Credit Rating Üst Yöneticisi (CEO) Melanie Brown da toplam 5 gelişmekte olan ülkenin kredi derecelendirme kuruluşlarının ARC Ratings adı altında yeni bir derecelendirme kuruluşunu kurduğunu doğruladı.

Lizbon merkezli kredi derecelendirme kuruluşu CPR'nin iletişim danışmanı Luis Piementa ise, alternatif olarak kurulan yeni küresel reyting ajansının aralık ayı sonuna doğru Londra'da açılacağını bildirdi.

Açılışa ARC Üst Yöneticisi (CEO) Jose Poças Esteves ve Derecelendirme Başsorumlusu Uwe Bott'un da katılacağını aktaran Piementa, "ARC Ratings, 4 kıtadan 5 reyting kuruluşunun bir araya gelerek dünyadaki ekonomik değişimlere cevaben yatırımcılara yenilikçi bir bakış açısı yaratmak amacıyla oluşturuldu. Piyasalar 2008 krizinden bu yana derecelendirmede dakikliği ve kaliteyi talep ediyor" dedi.

Piementa, Portekiz'den CPR, Hindistan'dan CARE, Güney Afrika'dan GCR, Malezya'dan MARC ve Brezilya'dan SR Rating ile birlikte çalışarak, yeni çok kutuplu dünya ekonomisine reyting karşılıkları oluşturacaklarını ve ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşlarıyla rekabet içinde olacaklarını kaydetti.

ARC Üst Yöneticisi (CEO) Jose Poças Esteves, dünyanın 2008'deki ABD borç krizinden bu yana ciddi anlamda değiştiğini, ARC ve onun kurucusu olan 5 kredi derecelendirme kuruluşunun, derecelendirmede eski yöntem ve yaklaşımların finans sektöründe Lehman sonrası dönemde artık yeterli olmadığına inandığını vurguladı.

- "İşe yaramaz"-

Standard Bank Gelişmekte olan Ekonomiler Ekonomisti Timothy Ash ise sözü edilen oluşumun başarılı olmasının çok zor olduğunu savundu.

"Bu girişim işe yaramayacaktır. Yatırımcıların yeni kredi derecelendirme kuruluşunu ciddiye alacağını sanmıyorum. Bu derecelendirme kuruluşu nasıl bağımsız olabilir ki?" diyen Ash, mevcut derecelendirme modelinde sorun olduğunu kabul ettiğini ancak, yeni bir derecelendirme kuruluşunun çare olmayacağını belirtti.

- Türkiye'de yerli reyting kuruluşu-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna, ''Bankalar Birliğimiz bu konuyu ciddi şekilde tartışıyor. Ortaklık yapısı, işleyişi üzerinde bir ekip çalışıyor'' yanıtını vermişti.

Özellikle küresel kriz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarına yöneltilen eleştirilerin ardından AB Komisyonu, daha yakın denetleme amacıyla 2010'da, özel reyting şirketlerinin Avrupa Tahvil ve Piyasalar Denetleme Kurulu (ESMA) tarafından denetleneceğini açıklamıştı.

Bu yılın başında ise ABD Adalet Bakanlığı, konut kredilerine bağlı varlıklara verdiği notlar nedeniyle S&P'yi mahkemeye vermişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)