BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGelecek 10 yılın teknoloji savaşı yapay zeka için olacak----

Gelecek 10 yılın teknoloji savaşı yapay zeka için olacak

Gelecek 10 yılın teknoloji savaşı yapay zeka için olacak
02 Şubat 2023 - 17:49 www.finansgundem.com

Google’ın Chat GPT’ye yetişme çabası, geleceğin teknoloji savaşlarının yapay zeka üzerine olacağını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapa zeka robotu Chat GPT’den önce, Google'daki araştırmacılar tarafından oluşturulan benzer bir yapay zeka robotu test aşamasındaydı. Ancak Chat GPT’nin bu serüvende şimdilik önde olduğu gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Chat GPT’nin kullanıcı deneyimine sunulması sonrası Google’ın yapay zeka araştırmalarına hız verdiği gözleniyor. Bu da, yapay zekanın önümüzdeki on yılın teknoloji savaşı olma ihtimalini artırıyor.

Google da sürece dahil oluyor

Fortune’dan Matt O'Brien’ın haberine göre, OpenAI'nin geçen yılın sonlarında Chat GPT yapay zeka robotunu kullanıma sunması sonrası Google, OpenAI'ye milyarlarca dolar akıtan ve teknolojisini kendi ürünleriyle birleştiren rakip Microsoft'la daha agresif bir şekilde rekabet etmesi için artan baskıya rağmen, şimdilik daha temkinli davranıyor.

CNBC tarafından bu hafta bildirilen dahili bir nota göre Google, yapay zeka ekiplerinden birinden 'Chat GPT'ye yanıt üzerinde çalışmaya öncelik vermesini' istediğinden, bu baskının etkisini göstermeye başladığı anlaşılıyor. Google, çalışmalarının halka açık bir sohbet robotu olup olmadığını doğrulamayı reddediyor ancak sözcü Lily Lin, yararlı ve güvenli olduğundan emin olmak için AI teknolojisini dahili olarak test etmeye devam ettiklerini ve yakında harici olarak daha fazla deneyim paylaşmayı dört gözle beklediklerini söylüyor.

Yapay zekanın geleceği tartışılmaya başladı

Okunabilir metin ve yeni görüntülerin yanı sıra müzik ve videodan oluşan paragrafları ortaya çıkarabilen üretken yapay zekanın bazılarının öncülüğünü Google'ın geniş araştırma kolu yaptı. Google Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zoubin Ghahramani, Associated Press (AP) ile Kasım ayında yaptığı röportajda, “Dolayısıyla bu alanda önemli bir menfaatimiz var. Bu menfaatimiz yalnızca bir şeyler üretebilmekte değil, bilgi kalitesiyle başa çıkmakla da ilişkili” diyor.

Ghahramani, şirketin neyi, nasıl piyasaya sürdüğü konusunda da ölçülmek istediğini söylüyor: “İnsanların herhangi bir kontrol olmadan yığın halinde üretebilecekleri bir şekilde onu erişilebilir kılmak istiyor muyuz? Bunun cevabı hayır, bu aşamada bunu istemiyoruz.”

AP röportajından dört hafta sonra OpenAI, Chat GPT'sini internet bağlantısı olan herkese ücretsiz olarak yayınladı. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan bunu denedi ve okullarda ve şirket ofislerinde eğitimin ve işin geleceği hakkında hararetli tartışmalara yol açtı.

OpenAI, Google ile karşılaştırmalar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak Microsoft ve OpenAI, Ocak ayında genişletilmiş ortaklıklarını duyururken, ‘güvenilir ve emniyetli AI sistemleri ve ürünleri’ oluşturmaya kararlı olduklarını ifade ediyor.

Bu teknolojinin avantajlarının, gelirleri büyük ölçüde insanların çevrimiçi bilgi ararken yaptığı tıklamalara bağlı olan Google için pek net olmadığı gözüküyor.

Google LaMDA ile daha düşünceli ve temkinli

Chat GPT’den önce Google tarafından duyurulan LaMDA da çevrimiçi yazılardan ve dijitalleştirilmiş kitaplardan işlenen verilere dayanarak inandırıcı metin pasajları oluşturabiliyor ve insanlarla sohbet edebiliyor.

2021 yılında LaMDA modelini ilk duyurduğunda Google, ürünün çok yönlülüğünü vurgulamış ancak aynı zamanda zararlı kötüye kullanım risklerini ve önyargılı, nefret dolu veya yanıltıcı bilgileri taklit etme ve büyütme olasılığını da paylaşmıştı. Bu nokta, Google’ın düşünceli ve temkinli davrandıklarını gösteriyor. Google, ne olursa olsun bunu dünyaya yaymak için acele eden pervasız bir teknoloji uzmanı gibi davranmıyor.

Google'ın bu modelleri geliştirmesi için ilk olarak teknolojinin risklerini inceleyen bazı önde gelen araştırmacıları devre dışı bırakması gerekti. Hatta Google geçen yıl LaMDA ile yaptığı bir konuşmayı kamuya açık bir şekilde yayınlayan bir mühendisi kovdu.

Rekabet kızışıyor

Chat GPT ve rakiplerinin, hiçbir zaman beğenilen edebiyat eserleri üretemese de, bilgisayar kodunda hata ayıklamaya yardımcı olmaktan pazarlama sunumları oluşturmaya ve bir slayt sunumunun üretimini hızlandırmaya kadar diğer profesyonel görevleri yerine getirmeye başlamaları bekleniyor.

Bir iş yeri yazılımı satıcısı olarak Microsoft'un ürün grubunu en son OpenAI araçlarıyla geliştirmeye istekli olmasının nedeni de burada yatıyor. Bu teknolojinin avantajlarının, gelirleri büyük ölçüde insanların çevrimiçi bilgi ararken yaptığı tıklamalara bağlı olan Google için pek net olmadığı gözüküyor. Londra merkezli Economist Intelligence Unit Teknoloji Analisti Dexter Thillien, “Soruyu sorup yanlış yanıt alırsanız, bu bir arama motoru için harika değildir” diyor.

Kasım ayında OpenAI'nin görüntü oluşturucusu DALL-E gibi yapay zeka uygulamalarıyla ilgili abartılı haberler sorulduğunda Ghahramani, şakacı bir tonda, “Bu teknolojilerin birçoğunu geliştirdiğimizi bildiğimiz için bu sorular bazen biraz can sıkıcı oluyor. Biz ‘beğeni’ ve ‘tıklama’ almak için bu işe girmiyoruz” diyerek, Google'ın başkalarının üzerine inşa edebileceği AI araştırmalarını yayınlamada lider olduğunun altını çiziyor.

Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil

 

ChatGPT’nin yükselişiyle birçok meslek tarih olacak

 

Chat GPT’den 5 parçalı yatırım stratejisi

 

Microsoft, Bing için Chat GPT’ye güveniyor

 

Chat GPT, yatırım tavsiyesi vermeyi reddediyor

 

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)