BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGeleceğin çalışma modelini hayata geçiren CEO----

Geleceğin çalışma modelini hayata geçiren CEO

Geleceğin çalışma modelini hayata geçiren CEO
07 Şubat 2022 - 17:47 www.finansgundem.com

WordPress.com'un ardındaki şirket Automattic CEO’su Matt Mullenweg, çalışanlarına istedikleri zaman, istedikleri yerden çalışma imkanı tanıyor. CEO bilinen tüm çalışma modellerinin sonunun geleceğini düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada şirketler çalışmanın geleceğinin ne olacağını merak ediyor. WordPress.com'un ardındaki şirket Automattic CEO’su Matt Mullenweg ise çalışanlarının şimdiden gelecekte yaşadığını söylüyor. Pandemi döneminde birçok beyaz yakalı çalışan, sıra dışı saatlerde çalışmaya alıştı. 2005 yılında kurulan Automattic için bu esneklik başından beri vardı. Şirketin çalışanları yalnızca lokasyon konusunda esneklik fırsatlarına değil, çalışma saatleri konusunda da esneklik fırsatlarına sahip.

1,876 çalışanı 97 ülkeye dağılmış halde bulunan şirketin çalışanları, kendi çalışma programlarını kendileri oluşturuyor ve ne kadar çalıştıkları kendi kontrolleri altında oluyor. Bilinen uzaktan çalışma yönetiminin aksine, ‘asenkronize’ çalışma çeşitli lojistik zorlukları da beraberinde getiriyor. Buna rağmen çalışanlar verimliliğin yüksek olduğunu düşünüyor. Wall Street Journal, Mullenweg’e ‘asenkronize’ çalışmanın faydalarını ve zorluklarını sordu.

Birçok şirket uzaktan çalışma modeline geçti. Bir sonraki adım ‘asenkronize’ çalışma mı olacak?

Evet. Genellikle çalışanların hangi saatte çalışmaya başlayacağını şirketler belirliyor. Ancak bu kimsenin umurunda olmamalı. Müşterileriniz, çalışanların masalarında kaç saat geçirdiğiyle ilgilenmiyor. Eski çalışma modelleri insanların vaktini çalıyor. Aynı zamanda uzaktan çalıştığınızda ve saat konusunda esnek olmadığınızda, özellikle de saat farkı olduğu durumlarda zorluklar oluşabiliyor. Herkesin güne aynı saatte başlamasını bekleyemezsiniz. Aynı zamanda çocuk bakımı gibi farklı sorumlulukları olan insanlar da olabilir.

Pandeminin en kötü dönemi geride kalırken, birçok şirket hibrit çalışmayı benimsedi. Bundan beş yıl sonra da bu modelin devam edeceğini düşünüyor musunuz?

Bence hibrit çalışma zaman içinde son bulacak. Birçok şirket ofis alanı için kira ödüyor ve bunu kullanmak istiyor. Çalışma işbirliğiyle ilgili ve herkesin masasında bulunması gerekmiyor. Bundan birkaç yıl sonra geriye baktığımızda, “bunu neden yaptık” diyeceğiz. Neden insanları bir binanın içinde bulunmaya zorluyoruz? Bizim deneyimimize göre, donanımlı çalışan bulma kabiliyeti, her gün aynı ofiste olmaktan çok daha değerli.

Bir işveren bakış açısından, neden ‘asenkronize’ çalışma geleceğin modeli olacak?

Birinci faydası işe alımlar. Daha önce erişemediğiniz donanımlı çalışanlara kapılarınızı açmanızı sağlıyor. Bu çalışma modeli aynı zamanda çalışanlara daha verimli olabilecekleri şekilde günlerini organize etme imkanı tanıyor. Şimdi geleneksel ofislerde herkesi aynı koşullar altında çalışmaya mecbur bırakıyoruz. Çalışma alanı, çevre, saatler şirketler tarafından belirleniyor. Ancak çalışanlar kendi çalışma saatlerini ayarlayabilir, çalışacakları alanı seçebilir ve bu şekilde tam potansiyellerini sergileyebilir.

‘Asenkronize’ çalışmanın en büyük zorluğu nedir?

Yazı dilinde açıklığı sağlamak. Bu sağlanmadığı durumda, insanlar birbirlerini yanlış anlayabilir. Uzun süredir çalışanların yazma becerilerini geliştirmeleri için atölyeler düzenliyor, eğitimler veriyoruz. Aynı zamanda yayınlarımız üzerinde çalışan bir editör ekibimiz var ve iç yazışmalarda da editörlerle çalışıyoruz. Her gücün bir olumsuz yanı vardır. Bu modelin gücü günün 24 saati bir işin yapılabiliyor olması. Olumsuz yanı ise insanların 30 dakikalık bir toplantıda yanıt verebileceği bir soruya yanıt vermesinin bazen 24 saat alabiliyor olması.

Belirli bir zaman düzeni olmadığında, sınırları nasıl çiziyorsunuz ve insanların sürekli çalışmasını engelliyorsunuz?

Bence şirketler çalışanlarının kendilerine zaman ayırmasını sağlamalı. Bazı insanları bunun için özellikle teşvik etmek gerekiyor. Örneğin Coinbase tüm şirketi yılda dört hafta tamamen kapatıyor. Bence bu güzel bir deney. Çalışmak yalnızca yetkinlikle ilgili değil. Bence insanların zamanına saygı göstermek ve insan olduklarını hatırlamak da gerekiyor.

Uzaktan çalışma ve esnek modeller normalleşirken, çalışanların işverenlerine bağlılığı azalacak mı?

Bu modeller doğru yapıldığında sadakati artırıyor. Örneğin şimdi şirketlerin karşı karşıya kaldığı ‘istifa dalgasında’ rakiplerimizden çok daha az sayıda istifamız oldu.

‘Asenkronize’ model sizce büyük ve küresel şirketler için de uygun olabilir mi?

Benim iki asistanım var. Biri Teksas’ta biri Avrupa’da yaşıyor. Bunu farklı saat dilimlerini kapsayabilmek için özellikle yapıyoruz. Muhtemelen gelecekte, Asya-Pasifik saat diliminde yaşayan bir asistanım da olacak. Bence bu model 7/24 devam eden operasyonlar için oldukça uygun.

Tesla'nın elindeki Bitcoin'in değeri belli oldu

 

Finans fenomenleri ne kadar kazanıyor?

 

İngiltere’nin umudu teknoloji halka arzları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)