BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGece vardiyasında çalışma koşulları----

Gece vardiyasında çalışma koşulları

Gece vardiyasında çalışma koşulları
11 Aralık 2019 - 12:11 www.finansgundem.com

Çalışma faaliyetlerinin kesintisiz olarak 24 saat devam etmek zorunda olduğu kurumlarda gece vardiyası sistemi ortaya çıkmaktadır. Gece vardiyası çalışma saatleri, çalışanların gece vardiyaları en fazla ne kadar olmalıdır?

Çalışma faaliyetlerinin 24 saat kesintisiz olarak devam etmesi gereken, çalışmaların gündüz bölümünü aşıp gece de devam ettiği iş yerlerinde işlerin aksamaması için vardiya sistemi kurulmuştur. Bu sisteme göre, işçilerin mesai saatleri farklı gruplar oluşturularak gündüz ve gece çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Bu bağlamda en önemli konulardan biri, günün 24 saati kesintisiz çalışma faaliyeti gerektirmeyen iş yerlerinde zorunluluk yoksa gece çalışmasının yaptırılamayacağıdır.

4857 Sayılı İş Kanunun 69. maddesine göre “gece işletilmelerinde ekonomik zorunluluk bulunmayan iş yerlerinde işçilerin gece çalışmasını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkarılabilir” hükmüyle bu konu net bir şekilde belirlenmiştir. Gece vardiyası ile ilgili merak edilen diğer bir konu ise çalışma saatleridir. Gece vardiyasında çalışan bir kişi en fazla kaç saat çalıştırılabilir? Gece vardiyası çalışma saatleri ne kadar olmalı? 

GECE VARDİYASI ÇALIŞMA SAATLERİ

4857 Sayılı iş Kanunu'nun 69. maddesine göre gece vardiyasının tanımı en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak geçmektedir.

Bu çalışma saatleri içinde iş veren bünyesinde çalışan işçiyi en fazla 7,5 saat çalıştırabilir. Gece vardiyalarındaki çalışmalar 7,5 saati geçemez.
Vardiya ile değişen çalışma saatlerinde işçilerin 11 saatlik kesintisiz bir ara dinlenme olmadan çalıştırılması kesinlikle yasaktır.
Yine aynı şekilde aynı nitelikteki vardiyaların üst üste gelmemesi, çalışanların sosyal hayatını engellememek için önemlidir.
Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştirilemez.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)