BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGazprom pahalı gaz satmaktan mahkum oldu----

Gazprom pahalı gaz satmaktan mahkum oldu

Gazprom pahalı gaz satmaktan mahkum oldu
01 Mayıs 2020 - 16:47 www.finansgundem.com

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Gazprom'un pahalı gaz satmasından dolayı 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi

İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi , Rus ve Polonya devlet enerji şirketleri Gazprom ile PGNiG arasında uzun süredir devam eden doğal gaz fiyat anlaşmazlığıyla ilgili kararını verdi.

TASS ajansının haberine göre, PGNiG CEO'su Jerzy Kwiecinski, PGNiG'nin Gazprom'dan satın aldığı doğal gazın fiyatının düşürülmesine hükmedildiğini, Gazprom yetkililerinin de mahkeme kararını uygulamaya hazır olduklarını beyan ettiklerini duyurdu.

Mahkeme, Gazprom’un, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılan satışlarda belirlediği yüksek fiyatlardan dolayı Polonya şirketine 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine de karar verdi.

Polonya, tazminatın ödenmemesi halinde Gazprom’un Kuzey Akım ve Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hatlarındaki aktiflerine el konulmasını talep edebileceğini açıklamıştı.

2012 yılında mahkeye yoluyla Rusya’dan doğal gaz indirimi almayı başaran Polonya, 2014’te aynı taleple yeniden mahkemeye başvurmuştu.

Stockholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi 2018 yılında Polonya’nın talebini haklı bulmuş, ardından Rusya karara itiraz etmişti.

Gazprom ile PGNiG arasında 1996 yılında imzalanan anlaşma, 2022 yılına kadar Rusya’nın Polonya’ya Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı üzerinden yılda en az 8,7 milyar metreküp doğal gaz ihcaç etmesini öngörüyor.

Polonya devlet enerji şirketi PGNiG, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren Rusya'dan doğal gaz satın alımına son verebileceğini açıklamıştı.

Gazprom, yurt dışı varlıklarına yönelik tedbirin kalktığını duyurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)