BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGaz şebekesi arızalarına yerli robotla erken teşhis----

Gaz şebekesi arızalarına yerli robotla erken teşhis

Gaz şebekesi arızalarına yerli robotla erken teşhis
07 Ekim 2021 - 15:27 www.finansgundem.com

İGDAŞ İstanbul Gaz Dağıtım AŞ ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen İGDAŞ Boru İçi Gözetim robotu kentteki boru hattını baştan sona tarayacak. Robot sayesinde Türkiye milyonlarca dolarlık tasarruf sağlayacak.

Dünya kenti İstanbul, doğalgaz altyapısı kurma, işletme, bakım ve onarım faaliyetlerinde kullanılan yeni teknolojiler geliştirip, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında faaliyet gösteren doğalgaz iletim ve dağıtım şirketlerinin de yararlanabileceği ürünler ortaya çıkartıyor. Bunun son örneklerinden biri, boruların içinden dolaşarak hatlarda arıza taraması yapacak robotik gözler oldu. İGDAŞ bu amaçla Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu TÜBİTAK ile iş birliğine gitti.

Kilometrelerce hattı gezecek

İGDAŞ ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü iş birliğiyle geliştirilen Boru İçi Denetleme Robotu, İstanbul’daki binlerce kilometrelik dağıtım hatlarını kesintisiz olarak tarayacak. Yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek robot, hat bakım ve onarımı çalışmalarında milyonlarca dolar tasarruf sağlayacak. Proje ile İstanbul’daki deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atılmış olacak.

Milyonlarca dolar tasarruf

İGDAŞ’ın hat denetleme, bakım ve onarım amaçlı uzun vadeli planlamalarında 5,5 ila 8 milyon dolar tasarruf sağlanacak. Robot, hareket ettiği boru hattının, üç eksende haritasını çıkartılabilecek ve tespit ettiği kusurları, hat bileşenlerini, harita üzerinde işaretleyebilecek. Ayrıca muhtemel İstanbul depremi sonrasında doğal gaz hatlarını çok hızlı bir şekilde tarayıp hasarları tespit ederek erken müdahaleye imkân tanıyacak.

Sorunları ortaya çıkmadan görecek

İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, Boru İçi Denetleme Robotu ilgili şu değerlendirmede bulundu: “16 milyonluk bir dünya şehrine (Sorun ortaya bir çıksın, nasılsa çözeriz) anlayışı ile hizmet edemeyiz. Boru İçi Denetleme Robotumuz ile doğal gaz hatlarımızdaki olası hasar ve korozyonlar önceden tespit edilecek ve erken müdahale etme imkânına sahip olacağız. Bu proje, bilimin katkısı ile Türkiye’nin önüne yeni ufuklar açacak. Ayrıca milyonlarca dolar tasarruf sağlamış olacağız.”

Kendi robotuna sahip ikinci ülke

İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, "Türkiye, İGDAŞ’ın robotik göz teknolojisi sayesinde ABD’den sonra kendi denetleme robotuna sahip ikinci ülke olacak" dedi.

(dünya.com) Mehmet Kara

İGDAŞ'tan gecikmiş faturalara 10 taksit imkanı

 

İGDAŞ'tan faturalara ayarlama geldi

 

EPDK'dan, İGDAŞ'a soruşturma

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)