BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGaz kesintisi faturaları nasıl etkileyecek?----

Gaz kesintisi faturaları nasıl etkileyecek?

Gaz kesintisi faturaları nasıl etkileyecek?
11 Aralık 2015 - 11:07 www.finansgundem.com

çevrim santrallerine yönelik doğalgaz kesintisi spot piyasada elektrik fiyatlarının artmasına neden olacak mı?

Botaş'ın bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde 50 kapasite ile sınırlama bildiriminde bulunması, bu durumun elektrik fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusunu gündeme getirdi.

Botaş'ın bu açıklamayı yapması sonrasında elektrik spot piyasasında fiyatların 4 kuruş kadar yukarı çıkması, gaz sıkıntısının büyümesi durumunda spot piyasada fiyatların yükselebileceğine ilişkin beklentileri de destekledi.

BloombergHT'nin haberine göre, elektrik piyasasını yakından takip eden analistler doğalgaz sıkıntısının uzun vadeye yayılması durumunda spot piyasadaki fiyatların artacağı beklentisini dile getirdi.

Elektrik piyasası uzmanı Candaş Gülez, spot piyasa fiyatlarında görülen bu artışın elektrik santrallerine yönelik gaz tedarikinin sürekli olarak azalması durumunda geçici olmayacağını ifade etti.

İş Yatırım analisti Aslı Kumbaracı da Türkiye'de elektrik üretiminde doğal gazın payının yüksek olduğunu, dolayısıyla gaz tedarikindeki sorunların spot piyasada fiyatları yukarı çekeceğini belirtti.

TEB Yatırım analisti Kenan Coşguner ise doğal gaz ile ilgili sıkıntıların elektrik piyasasına etkilerini gözlemlemek için biraz daha beklenmesi gerektiğini söyledi.

Elektrik piyasasında üreticilerle tüketicilerin buluştuğu spot piyasa elektrik piyasasındaki eğilimleri yansıtmakla beraber fiyatlar üzerinde tam belirleyici konumunda bulunmuyor. Piyasada fiyatlar üzerinde esas belirleyici Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ. (TETAŞ). Dağıtım şirketleri elektriği TETAŞ'tan aldıkları için fiyatlar üzerinde TETAŞ'ın belirleyiciliği söz konusu.

Bununla birlikte doğal gaz sıkıntısının Türkiye'nin elektrik üretimi için önemli bir risk oluşturduğu görülüyor. Zira Türkiye'de elektrik üretiminde doğal gazın önemli payı bulunuyor. Elektrik Üretim AŞ'nin verilerine göre Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 48,1'i doğal gaz kaynaklı.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)