BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGayrimenkul sektöründe yeni dönem 1 Ekim'de başlıyor----

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem 1 Ekim'de başlıyor

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem 1 Ekim'de başlıyor
28 Eylül 2017 - 12:01 www.finansgundem.com

"1+0" tipi stüdyo dairelerin yapımına yasak, toplam kat alanlarına ilişkin de yeni düzenlemeler getiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve gayrimenkuller için birçok değişiklik getiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 1 Ekim'de yürürlüğe gireceğini söyledi.

Gökçadır yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk imar yönetmeliğinin 1985 yılında çıktığını ve o tarihten bu yana 17 değişiklik gördüğünü aktardı.

Resmi Gazete'de 3 Temmuz 2017'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 1 Ekim'de yürürlüğe gireceğini anımsatan Gökçadır, bunun bazı değişiklikler içerdiğini, gayrimenkulde ise bazı kısıtlama ve zorunluluklar getirdiğini anlattı.

Gökçadır, yeni yönetmelik ile kat alanlarının belirlenmesinde değişikliğe gidildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Eski yönetmelikte toplam kat alanının yüzde 20'si oranında alanı emsal dışı kullanma imkanına sahiptik. Neredeyse balkonların yarıdan fazlasını emsal dışı olarak ilave edebiliyorduk. Önceden 100 metrekare bir daire yaptığınızda balkonların emsalsiz kullanılması nedeniyle bu rahatça 120-125 metrekare olabiliyordu. Şimdi bu imkanlar hemen hemen sıfıra inmiş durumda çünkü şu andan itibaren bu kullanılamayacak. Hatta bundan sonra arsanın toplam emsal alanının en fazla yüzde 30'u kadar ortak alan kullanma şansınız var. Bu da birtakım daralmalara neden oluyor. Belirli kısıtlamalar var ama böyle bir disiplini kötü değerlendirmemek lazım."

1+0'lara yasak

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 tipi stüdyo dairelerin yapımının da yasaklandığını vurgulayan Gökçadır, "En küçük daire 1+1 olacak. Her müstakil konutta en az bir oturma ve yatak odası bulunmak zorunda. 1+0 stüdyo dairelerin yapımının yasaklanması sektörü etkilemez çünkü Türkiye'de en çok satan 2+1 tipi dairelerdir." dedi.

"Arsa fiyatları düşebilir"

Gökçadır, yeni yönetmelikle arsa sahiplerinin üretimden daha az pay alacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden 10 daire yapılabilen bir alana bu yönetmelikle belki şimdi 8 daire yapılabilecek. Bunu pazarlarken de buna göre pazarlayacağız. Yönetmelik birtakım kısıtlamalarla bunu getiriyor. Ben bundan açıkçası arsa fiyatlarının biraz düşmesini bekliyorum. Son zamanlarda arsa fiyatlarında aşırı bir yükselme var. Eğer arsa fiyatları düşerse bu sağlıklı olarak piyasaya yansır ve üretimi de artırır. Örneğin 20 dönüm bir alana 100 daire oluyorsa, bu yönetmeliğin ardından aynı yere 80 daire yapılabilecek. Doğal olarak arsa fiyatının da düşmesi lazım ama tabii arsa sahipleri bunu nasıl değerlendirecek önümüzdeki günler gösterecek."

Türkiye'de arsa fiyatlarının yüksek olduğunu ve giderek artmasını doğru bulmadığını belirten Gökçadır, "Şimdi arsaların değerinin düşmesinin son derece doğal olduğunu düşünüyorum. Arsalar eskisinden daha düşük bir imara sahip olacak. Bu nedenle fiyatlar bir parça düşecektir." diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)