BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGaranti'nin personel yapısı değişecek mi?----

Garanti'nin personel yapısı değişecek mi?

Garanti'nin personel yapısı değişecek mi?
27 Kasım 2014 - 12:48 www.finansgundem.com

İspanyol bankası BBVA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez Garanti Bankası hakkında açıklamalarda bulundu

Doğuş Grubu'na ait yüzde 14.89 oranında Garanti Bankası hissesini satın alan İspanyol bankası BBVA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Servet Yıldırım: Sayın Gonzalez, NTV ve CNBC-E'de yayınımıza katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Öncelikle söze Doğuş Grubu ile imzaladığınız Garanti anlaşmasıyla başlamak istiyorum. Garanti Bankası'ndaki hisselerinizi çoğaltarak Türk bankacılık sektöründeki varlığınızı artırma kararını neden aldığınız, bize biraz ayrıntı verebilir misiniz?

Francisco Gonzalez: Garanti'ye ilk yatırımımızı 4 yıl önce yaptık. Başlangıçtan beri hisselerimizi zaman içinde artırmayı planladık. Doğru anın gelmesini bekledik. Hisselerimizi artırma fırsatını yakaladığımızda da bu planı hayata geçirdik. En baştan bu yana Doğuş Grubu ile iyi ilişkiler geliştirdik. Grup yatırımlarını çeşitlendirmeyi arzu edince biz de bir an önce anlaşmaya varmak istedik.

'TÜRKİYE GELECEKTE DAHA İYİ OLACAK'

Servet Yıldırım:
Türk ekonomisiyle ilgili neler düşünüyorsunuz? BBVA, Mart ayında Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğini açıklamıştı. Neden Türkiye'ye bu kadar olumlu bakıyorsunuz?

Francisco Gonzalez: Biz uzun dönemli yatırımcıyız. Dünyanın pek çok bölgesinde yatırım yapmış durumdayız. Dolayısıyla gelişmekte olan piyasaların nasıl işlediğini oldukça iyi biliyoruz. Türkiye'ye bakacak olursanız, Türkiye 75 milyon nüfusu olan bir ülke, genç nüfus yoğunluğu inanılmaz, toplumu çok canlı ayrıca dünyada çok stratejik bir yerde konumlanmış durumda. Tabii ki bölgede, mesela Irak'ta, Suriye'de bir takım sorunlar olduğunu da biliyoruz. Ancak Türkiye o kadar canlı bir ülke ki, mevcut durumu zaten iyi, gelecekte daha da iyi olacağına inanıyoruz.

Servet Yıldırım: Türkiye'nin lider bankalarından Garanti'deki yüzde 24'lük hisseyle Türk ekonomisinin zaten bir parçasıydınız. Şimdi hisselerin çoğunluğu size geçti. Türk ekonomisinde nasıl bir rol oynamayı planlıyorsunuz?

Francisco Gonzalez: Garanti çok iyi yönetilen bir banka. Dolayısıyla Garanti, müşterilerine kredi ve diğer bankacılık hizmetlerini sağlamaya devam edecek. Açıkçası, hiçbir şeyi değiştirmeyi düşünmüyoruz. Her şey hali hazırda çok iyi. Sadece küçük ayarlamalar yapabiliriz. Temelde, Garanti'nin Türk ekonomisindeki varlığını artırarak ülkedeki faaliyetlerinin gelişmesine yardımcı olabiliriz. Çünkü daha fazla uluslararası deneyim, daha fazla sermaye ve daha fazla likidite sağlayabiliriz. BBVA gibi bir grubun parçası olmak faaliyetleri artırmak açısından daha çok imkan sağlayacak.

'GARANTİ'DE HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK'

Servet Yıldırım:
Garanti Bankası'nda en büyük hissedar olmanız Türk bankacılık tarihi için bir mihenk taşı. Önümüzdeki dönemlerde bankada ne gibi değişikliklere gideceksiniz? Örneğin vizyon ya da faaliyetlerde farklılaşmalar olacak mı ?

Francisco Gonzalez: Hiç olmayacak. Tekrarlayayım, Garanti son derece iyi yönetilen bir banka, çok zekiler ve çok iyi iş çıkardılar. Vizyon aynen devam edecek. Bizim yapabileceğimiz tecrübelerimizi paylaşmak. Bildiğiniz gibi Garanti ve BBVA, dijital bankacılıkta öne çıkıyor.

Servet Yıldırım: Garanti Bankası Türkiye'de en büyük özel kreditör, aktifler açısından da en büyük bankalar arasında. Dolayısıyla Türk müşteriler kredi politikaları ve diğer bankacılık hizmetlerinde büyük değişiklikler olup olmayacağını merak ediyor.

Francisco Gonzalez: Hayır, Garanti faaliyetlerini her zamanki gibi sürdürecek. Bundan ziyade biz, Garanti Bankası'nı daha fazla ve daha iyi ürün ve hizmet sunabilmesi için destekleyeceğiz. Ama dürüst olmak gerekirse yaptıkları işte gerçekten çok iyiler. O nedenle, bizim yapabileceğimiz, onlara uluslararası deneyimlerimizi aktarmak ve gerek duyulursa daha fazla sermaye, likidite sağlamak. Söylediğim gibi, çok iyi faaliyet gösteriyorlar.

Servet Yıldırım: Türkiye'de banka kullanım yaygınlığı, Avrupa'ya kıyasla düşük. Banka hesabı olmayan milyonlarca kişi var. Bu da büyüme potansiyeli demek. Garanti hangi alanlarda büyüme hedefleyecek ya da pazar payını artırmaya çalışacak ? Büyüme stratejisi ne olacak?

Francisco Gonzalez: Sizin de söylediğiniz gibi banka kullanım yaygınlığı düşük. Artırmak, diğer Türk bankalarında da olduğu gibi Garanti için de bir hedef. Ancak Garanti teknolojide o kadar iyi ki, yeni müşterileri kolayca kazanabilir ve bu müşteri segmenti sınırlanmaz. Düşük gelirli müşteriler de çok küçük ücretlerle, teknoloji sayesinde bankacılık hizmetlerinden faydalanabilirler. Mobil ve diğer yeni cihazlarla bunu gerçekleştirebilirler. Bankacılık hizmetlerini çok düşük maliyetlerle sağlayabiliriz ve nüfusun bankacılık sisteminden uzak kısmına da bu şekilde ulaşabiliriz. Bu, herkes için iyi haber demek.

Servet Yıldırım: Garanti Bankası'nın insan kaynakları ne yönde değişecek? Personel yapısı farklılaşacak mı, uluslararası eğitimlerle yetenekli çalışanlara iş imkanı sunacak mısınız? Garanti çalışanları BBVA faaliyetlerinde uluslararası anlamda yer alacak mı?

Francisco Gonzalez: Garanti'den çok şey öğrendik. Hatta ödemeler grubumuzun başında bir Türk var, yani Garanti'de çalışan bir kişi. İsteyenler de gelip uluslararası arenada çalışabilir. Bence Garanti çalışanları için hem Türkiye'de hem yurtdışında iş imkanı doğacak. Çünkü BBVA 30 ülkede faaliyet gösteriyor. Garanti-BBVA işbirliği bu anlamda herkese ciddi fırsatlar sunuyor.

Servet Yıldırım: Peki, anlaşma bilançonuzu ve borç çevirme oranınızı nasıl etkileyecek?

Francisco Gonzalez: Garanti Bankası'nın sermaye yeterlilik, likidite ve borç çevirme rasyoları, BBVA ile oldukça benzer. Bu sebeple, ödeme gücü rasyomuz ve likidite pozisyonumuzda büyük bir değişiklik yaşanmayacak. Elbette faaliyetleri BBVA bünyesinde birleştirdik çünkü %40'lık hisse bizde, ancak BBVA'nın yapısını değiştirmek gibi bir durum söz konusu değil.

Servet Yıldırım: Dünya çapındaki faaliyetleriniz kapsamında, Garanti hangi sırada yer alıyor?

Francisco Gonzalez: Bugün bizim için İspanya birinci sırada geliyor, ikinci sırada Meksika, üçüncü sırada da Latin Amerika var. Türkiye'yi 4. sırada sayabiliriz çünkü Türkiye, brüt gelirimizin %15ini oluşturacak ve grubun çok önemli bir parçası olacak.

Servet Yıldırım: Bu anlaşma sonrasında Garanti Bankası yönetiminde ne değişecek ? Francisco Gonzalez: Hiçbir şey değişmeyecek. Garanti Bankası'nın yönetimi son derece iyi durumda hatta mükemmel diyebiliriz, bunu herkes biliyor. Aslında tam tersine, bizim onlardan öğreneceğimiz şeyler var.

'FERİT ŞAHENK'İN BAŞKANLIĞI SÜRECEK'

Servet Yıldırım:
Türkiye'ye 4 yıl önce giriş yaptınız ve Türkiye'nin öncü gruplarından Doğuş ile 4 senedir devam eden bir iş ilişkiniz var. Şu zamana kadar işbirliğiniz nasıldı ve iki grubun arasındaki ilişki bundan sonra nasıl şekillenecek?

Francisco Gonzalez: Ortaklığımız olağanüstü iyi halde. En başından beri Doğuş Grubu'yla çok iyi anlaşıyoruz. İlişkimizin çok profesyonel olduğunu düşünüyorum ve dürüst olmak gerekirse birbirimize karşı büyük bir saygımız var. Yönetim Kurulu Başkanlığını Ferit Şahenk yürütmeyi sürdürecek. Grup da %10 ile ikinci en büyük hissedar. Gidişat böyle devam edecek ve çalışmalarımız sürecek. İlişkimizden çok memnunuz, ortaklığımızdan gurur duyuyoruz.

'EURO BÖLGESİ KRİZİ GERİDE BIRAKTI'

Servet Yıldırım:
Avrupa ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz? IMF ve S&P'nin uyardığı gibi üç dipli durgunluk öngörüyor musunuz?

Francisco Gonzalez: Hayır, ben böyle bir senaryo öngörmüyorum. Euro, krizi geride bıraktı. Hatırlarsınız, birkaç sene önce Euro'nun her an çökebileceği düşünülüyordu ancak öyle olmadı. İspanya da krizi atlattı ve büyüyor. İspanya ve Almanya, önümüzdeki sene Avrupa'da büyümenin lokomotifi olacak. Avrupa şu an istikrarlı, resesyon görmüyoruz. Elbette büyüme çok sınırlı ve çok düşük seviyede, biz de Avrupa olarak reformlarla potansiyel büyümemizi desteklemeliyiz. Ancak Avrupa Merkez Bankası da çok iyi çalışıyor, Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı Juncker'in 300 milyar Euro'luk bir yatırım planı var. Dolayısıyla büyüme düşük olsa da para birliği zengin ve gelecekte oldukça istikrarlı olacak.

Servet Yıldırım: Avrupa Merkez Bankası'ndan yeni adım bekliyor musunuz?

Francisco Gonzalez: Olabilir. Bence Avrupa Merkez Bankası nihayetinde daha fazla teşvik açıklayacak çünkü deflasyondan kaçınmaya çalışıyor. Bildiğiniz gibi enflasyon çok düşük, ve enflasyonu %2'ye yaklaştırma hedefi var, fakat şu an oran oldukça düşük. Ben bu yönde adımlar atılmasının olası olduğunu düşünüyorum.

'AVRUPA MERKEZ BANKASI YENİ TEŞVİKLER VERECEK'

Servet Yıldırım:
Önceki röportajlarınızda krizin çok ciddi olduğunu, ancak atlatacağınızı söylemiştiniz. Bankacılık krizi esnasında, BBVA devlet yardımına ihtiyaç duymadan yoluna devam edebildi. Şu zamana kadar krizle mücadelenizi nasıl yorumluyorsunuz? Rakiplerinizin çoğu sermaye yeterlilik oranı ya da likidite problemlerini çözmeye çalışırken BBVA'nin mevcut konumu nedir?

Francisco Gonzalez: Biz stratejimizi 40 sene önce 3 kriterle oluşturduk. Prensipler, insan ve inovasyon. Prensiplerin doğru kurumsal yönetişimle desteklenmesi gerekiyor. Bu çok önemli. Aynı şekilde uygulamalar da doğru yapılmalı ki bu dünyanın her yerinde geçerli. Hukuki yapınız da çok önemli. Biz, tek olmasak dahi, otoriteler ile neredeyse hiç problem yaşamayan ender büyük bankalardan biriyiz. Böyle olmak çok fark yaratır. Bir başka nokta ise iş çeşitliliğimiz. Dünyanın pek çok yerinde faaliyetteyiz ve İspanya kriziyle mücadele ettik. Farklı ülkelerde iş yapıyor olmanın bu anlamda çok faydası dokundu. Teknoloji de diğer önemli bir nokta. Biz teknolojiye çok yoğun yatırımlar yaptık, bu sayede maliyet azalttık ve güçlendik. Devlet yardımı almadan veya sermaye problemi yaşamadan faaliyetlerimizi sürdürdük. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

'BANKACILIĞI YENİDEN İCAT ETTİK'

Servet Yıldırım:
Yine önceki röportajlarınızda stratejinizin çok net olduğunu, 21.yüzyılın bankacılık modeline göre evrilmeyi sürdüreceğinizi söylemiştiniz. Bunu biraz açar mısınız? Bahsettiğiniz model nedir, gelecekte neler değişecek? Bankacılık yeniden mi icat edilecek?

Francisco Gonzalez: Biz bankacılığı yeniden icat ediyoruz, Garanti de öyle. Garanti de aynı bizim gibi teknolojiye ciddi yatırımlar yapıyor. İki isim bir araya gelince, açık konuşmak gerekirse yeni dijital devrimde dünya öncüleri olacaktır. Şimdi yeni bir devrim yaşanıyor ve çok hızlı gelişiyor. Bu dijital bir devrim. Hem Garanti hem BBVA bu anlamda doğru süreçlerden geçmiş ve doğru platformlara sahip. Bizim iş modelimiz çok daha kolay erişilebilir seviyede, yani hesabınıza her an yer yerden her cihazdan ulaşabileceğiniz şekilde ve gerçek zamanlı karşılıklar alabileceğiniz halde. Bu da müşterilere bambaşka bir bankacılık deneyimi sunuyor. Bunun ödülü ise çok daha şeffaf olabilmek ve müşterilerimizin daha fazla bilgiye erişebilmesi. Benim görüşümle, Garanti ve BBVA gibi bankaların karşısında dijitalleşme adına, diğer bankalar ya da şirketlerle birlikte ciddi bir yeni nesil rekabet oluşacak. Bu muazzam bir değişim. Düşünce yapınızı çok hızlı değiştirebilmelisiniz ve yeni teknolojiye çok hızlı uyum sağlayabilmelisiniz.

'GARANTİ İLE YENİ SPONSORLUKLARA AÇIĞIZ'

Servet Yıldırım:
Garanti'nin Türkiye'deki hizmetlerini İspanya'daki müşterilerinize sunacak mısınız veya ana hissedar olmadan önce sunulmayan BBVA'nın yurtdışı hizmetleri Türkiye'de Garanti aracılığıyla sunulmaya başlanacak mı?

Francisco Gonzalez: Karşılıklı tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Henüz bir bankanın ürünlerini diğer bankada sunmayı planlamıyoruz ama açık fikirliyiz. Şimdi iş birliğimizin ikinci aşamasındayız, deneyimlerimizi geliştirmek adına üzerinde düşüneceğimiz çok şey var. Ürünlerimizin farklı piyasalarda sunulması olasılığını görmezden gelemeyiz. Şu an en önemli olan deneyim paylaşmak ve dijital gelişmelere odaklanmak, gerçek dijital oyuncular haline gelmek. Garanti ve BBVA olarak üzerine en çok düştüğümüz konu bu.

Servet Yıldırım: Son olarak futbolla ilgili bir soru sormak istiyorum. Futbol, İspanya'da da Türkiye'de de en popüler spor dalı. La Liga'nın ana sponsorusunuz. Türkiye'de Garanti aracılığıyla benzer bir sponsorluk üstlenmeyi düşünür müsünüz?

Francisco Gonzalez: Spor dallarında sponsor olmayı seviyoruz, sizin de söylediğiniz gibi La Liga ve NBA'in Amerika, Türkiye ve diğer ülkelerdeki sponsoruyuz. Madrid'de birkaç tenis oyuncusunun da sponsoruyuz. Garanti ile böyle bir şey yapmaya da açığız. Spor sponsorluğu yapmak çok önemli çünkü insanlar sporu seviyor, biz de sporu seviyoruz.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)