BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaŞirket HaberleriGaranti'de kararı Şahenk verecek----

Garanti'de kararı Şahenk verecek

Garanti'de kararı Şahenk verecek
01 Ağustos 2013 - 12:18 www.finansgundem.com

BBVA CEO’su Fernandez, Garanti Bankası’nda kontrolü almak için % 1’lik hisse alım opsiyonlarını kullanmak üzere en iyi zamanı beklediklerini açıkladı

Son 2 ayda borsadaki yüzde 21 ve Garanti hisselerindeki yüzde 30’luk kayıp "en iyi zaman geliyor mu" sorusunu akla getirse de hisse fiyatında son karar Şahenk’in olacak.
Garanti Bankası'nın İspanyol ortağı BBVA'nın CEO'su Angel Cano Fernandez, dün bankanın finansallarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Garanti Bankası'ndaki hisselerini artırmak için en iyi zamanı beklediklerini söyledi.
Habertürk'ün haberine göre Garanti Bankası'nda yüzde 25.01 hisseye sahip BBVA'nın, Kasım 2010'da yapılan satış anlaşmasına göre, 5 yıl sonunda Doğuş Grubu’ndan yüzde 1’lik hisseyi alıp Garanti'de kontrolü alma hakkı bulunuyor. 
HİSSELER 2 AYDA YÜZDE 30 DÜŞTÜ 
Fernandez'in yaptığı bu açıklama, son dönemde piyasada yüksek sesle konuşulmaya başlayan “BBVA, Garanti'deki hisse alım opsiyon hakkını 2016'yı beklemeden daha erken kullanacak” dedikodularını iyiden iyiye alevlendirdi. Son dönemde Borsa İstanbul ve Garanti Bankası hisselerinde yaşanan düşüş, Fernandez'in 'en iyi zaman'dan kastının çok uzun bir vade olmadığı yorumlarını da beraberinde getiriyor.
20 Mayıs tarihinden bu yana Borsa İstanbul yüzde 21, bankacılık endeksi yüzde 28.5, Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 29.5 değer kaybetti. Garanti'nin hisse fiyatı dün kapanış itibarıyla BBVA'nın bankaya ortak olduğu güne göre yüzde 10 daha ucuz seviyede. Bu tabloya bakıldığında hisse alımı için uygun zaman olduğu bir gerçek. Ancak yüzde 1'lik hisse fiyatında son sözü Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenksöyleyecek. Çünkü yapılan anlaşmaya göre, BBVA, opsiyonu ilk beş yılı takiben kullanması durumunda yüzde 1 hisse için alım hakkı kullanım tarihinden önceki son 30 işlem gününün ağırlıklı ortalaması üzerinden para ödeyecek. İspanyolların opsiyonu daha önce kullanmak istemeleri halinde Ferit Şahenk ile yeniden pazarlık masasına oturmaları gerektiği belirtiliyor.
Öte yandan, yüzde 1'lik opsiyon hakkının kullanılmasıyla birlikte bankanın yönetim şeklinde çok önemli değişiklikler olacağı da gelen bilgiler arasında.   
BBVA CEO’su Fernandez, 30 Haziran 2011 tarihinde yaptığı açıklamada da 2-3 yıl içinde Garanti’nin kontrolünü alabileceklerini söylemişti. Tam 2 yıl sonra aynı açıklamayı tekrar etmesi "piyasadaki dedikoduları doğruluyor" şeklinde yorumlandı.
5 YILI BEKLEMEZSE PAZARLIK YAPACAK 
BBVA, Kasım 2010’da Garanti’nin yüzde 24.89’unu alırken, Doğuş Holding ile birlikte banka yönetiminde dörder koltuk ile eşit haklara sahip oldu. 2015 yılından sonra (altıncı yıl) BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş’tan alabilecek. BBVA yüzde 1’lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15’in altına inmediği sürece, yönetim kurulunun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş’tan olacak, genel müdürün mutabakatla belirlenmesine ise devam edilecek. Bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar, Doğuş’un mutabakatıyla alınacak. Yüzde 1'lik payın ilk beş yılı takiben kullanılması durumunda fiyat, alım hakkı kullanım tarihinden önceki son 30 işlem gününün ağırlıklı ortalaması üzerinden belirlenecek. BBVA bu hakkı daha erken kullanmak isterse Şahenk ile el sıkışması gerekiyor.
DOĞUŞ, KASIM 2010’DA % 25 PRİMLİ SATMIŞTI 
İspanyol bankacılık devi BBVA, 1 Kasım 2010 tarihinde Garanti Bankası’nın yüzde 24.89 hissesi için toplam 5.8 milyar dolar ödemişti. BBVA, General Electric'in (GE) elindeki yüzde 18.60 Garanti Bankası payına 3.7 milyar dolar ödemişti. Bu rakam Garanti Bankası’nın o dönemdeki piyasa fiyatının yaklaşık yüzde 23 altındaydı. BBVA, Doğuş Holding’den aldığı yüzde 6.29 Garanti Bankası hissesi için ise 2 milyar 62 milyon dolar ödemişti. Bu rakam ise bankanın o piyasa fiyatının yüzde 25 üzerindeydi. GE satıştan sonra elinde kalan yüzde 2’lik hisseyi 2012 yılı içinde borsada satmıştı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)