BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemG20 Ticaret ve Yatırım Bakanlarından Eylem Planı ----

G20 Ticaret ve Yatırım Bakanlarından Eylem Planı

G20 Ticaret ve Yatırım Bakanlarından Eylem Planı
15 Mayıs 2020 - 10:39 www.finansgundem.com

G20 2. Olağanüstü Ticaret ve Yatırım Bakanları korona virüs ile mücadelede kısa ve uzun dönemli eylemleri içeren bir Eylem Planı oluşturdu.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Korona virüs pandemisinin uluslararası ticaret ve yatırım üzerinde yarattığı etkilere karşı gerçekleştirilebilecek eylemler G20 2. Olağanüstü Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısında ele alındı.  

Video konferans yöntemiyle yapılan toplantının ana gündem konusunu, “COVID-19’la Mücadelede Dünya Ticaret ve Yatırımını Desteklemeye Yönelik G20 Eylemleri Belgesi” oldu.

Toplantıya katılan Ticaret Bakanı Pekcan, uluslararası ticaretin ve yatırımın korona virüs pandemisinden derin şekilde etkilendiğini belirterek, bu çerçevede G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları olarak korona virüs ile mücadelede kısa ve uzun dönemli eylemleri içeren bir Eylem Planının oluşturulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

TEMASSIZ TİCARET

Mevcut pandemi koşullarında, ticaret akışının sağlanması için çeşitli politikalar uygulandığını ve yenilikçi fikirlerin hayata geçtiğini anlatan Pekcan, bu kapsamda Türkiye’de bazı gümrük kapılarında “temassız ticaret” uygulamasının hayata geçtiğini ifade etti.  

“Temassız ticaret” kapsamında bazı gümrük kapılarında konteyner ve dorse değişiminin insan müdahalesi olmadan gerçekleştirildiği tampon bölgeler kurulduğu belirten Pekcan, aynı zamanda demir yolu taşımacılığının ve Ro-Ro taşımacılığının da insan teması olmadan devam ettiğini kaydetti.  

Pekcan, “Hepimiz bu süreçten bazı dersler çıkardık. Küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında hizmet ticaretinin özellikle de dijital ticaretin önemi bu dönemde daha iyi anlaşıldı. Korona virüsle mücadelede alınan önlemlerin etkisinin azaltılmasında, serbest, adil, açık ticaret ve yatırım ortamı ile merkezinde DTÖ’nün olduğu kurallara dayalı ticaret sistemi hayati önem taşıyor” dedi.

EYLEM PLANI KABUL EDİLDİ

Katılımcı Bakanların da konuşma yaptığı toplantı sonucunda bir Bakanlar Bildirisi yayınlanırken, korona virüs ile mücadelede kısa ve uzun dönemli eylemleri içeren bir Eylem Planı kabul edildi.

Söz konusu Eylem Planı, korona virüs pandemisinin küresel ticaret ve yatırım üzerinde yarattığı olumsuz etkileri hafifletmeye yönelik kısa ve uzun dönemli eylemleri içeriyor.

KISA DÖNEMLİ EYLEMLER

Hayati önem taşıyan tıbbi malzeme ve diğer elzem mal ve hizmetlere getirilecek korona virüse yönelik acil ticaret önlemlerinin şeffaf, geçici, DTÖ kurallarıyla uyumlu ve ticarete gereksiz engel oluşturmayacak mahiyette olması.

DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın uygulanmasının hızlandırılması, bu anlaşmaya uygun şekilde gümrük prosedürlerinin hızlandırılması, elektronik belgelerin, akıllı uygulamaların kullanımının teşvik edilmesi.

Pandemi sürecinde ülkelerin gümrüklerde uygulamaya koydukları önlemlere ilişkin iyi uygulamaların ve tecrübelerin paylaşılması ve ticaretle ilgili önlemlerin DTÖ yükümlülüklerine uygun şekilde bildirilmesi.

Hava, kara ve deniz bağlantılarının geliştirilmesi amacıyla G20 Ulaştırma Bakanlarının çalışmalarının desteklenmesi.

Mikro-KOBİ’lerin iletişim kanallarının ve ağlarının geliştirilmesinin teşvik edilmesi ve uluslararası örgütler tarafından küresel değer zincirlerinde neden olduğu bozulmaların Mikro-KOBİ’lere etkileri konusunda detaylı raporlar hazırlamaları.

UZUN DÖNEMLİ EYLEMLER

Çok taraflı ticaret sisteminin ve DTÖ reformunun desteklenmesi, dijital ekonomi ve ticaret arasındaki ilişkinin geliştirilmesi.

Ticaretle ilgili önlemlerin DTÖ’ye bildirilmesi ve şeffaflığın güçlendirilmesi.  

Serbest, açık, kapsayıcı, ayrımcı olmayan, şeffaf ve öngörülebilir ve istikrarlı bir ticaret ve yatırım ortamının sağlanması için çalışılması.

Ticaretin düzenlenmesinden sorumlu makamlar arasında kağıtsız ticarete ilişkin işbirliğinin güçlendirilmesine, özellikle, küresel kriz dönemlerinde elzem mal ve hizmetlerin ticaretinin ve üretiminin desteklenmesine yönelik alınan önlemlerle ilgili iyi uygulamaların paylaşılması.

Olası bir küresel sağlık krizi durumunda, istisnai olarak seyahatlere (iş seyahatleri de dahil) kamu sağlığı için alınan önlemlere zarar vermeden izin verilmesini sağlayacak ulusal düzeyde yol gösterici ilkelerin belirlenmesinin teşvik edilmesi.

Medikal ürünlerin ve kişisel koruyucu ekipmanların üretimine yönelik yatırımların özendirilmesi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)