BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFT: Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi----

FT: Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi

FT: Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi
17 Nisan 2023 - 14:27 www.finansgundem.com

Karadeniz gazı projesi dünyanın da yakın takibinde. Financial Times, Türkiye'nin, Karadeniz'deki doğalgaz keşfi sonrası ilk teslimatını yapmaya hazırlandığını yazarak, proje için "Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi" ifadesini kullandı.

Karadan 170 kilometre açıkta Türkiye'nin tarihindeki en büyük doğalgaz keşfini vatandaşla buluşturmak için hazırlıklar son hızıyla devam ediyor.

Türkiye'nin enerji bağımlılığını önemli derecede azaltacak olan Karadeniz gazı adım adım geliyor. Karadeniz gazı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan'da düzenlenecek "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırılacak.

DÜNYA YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Financial Times, Türkiye'nin, büyük Karadeniz doğalgaz keşfi kapsamında ilk teslimatı yapacağını yazarken, "Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi" ifadesini kullandı.

Tesiste üretilen gazın bir kısmının ihraç edileceği belirtilerek, Avrupa gaz piyasasının bu noktada iyi bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Kıtadaki birçok ülkenin, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Moskova'ya uygulanan yaptırımların ardından Rus gazında kesintilerle karşı karşıya kaldığı hatırlatıldı.

Türkiye Petrolleri A.O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Melih Han Bilgin'in açıklamalarına da yer verilen haberde keşiften yaklaşık üç yıl sonra, Sakarya doğal gaz sahası geliştirmesine geçiş yapılacağı yazıldı.

Karadeniz'deki gaz rezervinin, Türkiye'nin bu alandaki ithalatına karşı önemli bir destek haline geldiğine dikkat çekildi ve şöyle denildi:

Türkiye büyük bir enerji ithalatçısı ve tükettiği gazın neredeyse tamamı yurt dışından geliyor. Bu da Sakarya projesini ülkenin enerji sektörü için önemli bir destek haline getiriyor.

Merkez bankası verilerine göre, Türkiye'nin petrol, gaz ve diğer ürünleri içeren net enerji ithalatı geçen yıl 80 milyar dolardı ve bu, cari işlemler açığındaki artışın büyük bir nedeni.

Eylül ayında yedi kuyu daha faaliyete geçtiğinde günde 10 milyon metreküp gaz üretimi başlayacak. Bu, Türkiye'nin geçen yılki toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 7'sine tekabül ediyor.

Projenin ilk fazı için 1,8 milyar dolar harcayan Türkiye Petrolleri, önümüzdeki yıllarda üretimini artırmayı planlıyor. Üretim, tam kapasite çalıştığında günde 40 milyon metreküpe ulaşacak.

Karadeniz gazında geri sayım: Erdoğan tarih verdi

 

Karadeniz gazı için havadan inceleme

 

Karadeniz gazının mayısta evlerde kullanılması hedefleniyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)