BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransız medya devinde deprem!----

Fransız medya devinde deprem!

Fransız medya devinde deprem!
24 Mart 2023 - 13:58 www.finansgundem.com

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault’nun sahibi olduğu ünlü iş dünyası gazetesi Les Echos’ta gazeteciler isyanda. Protestoların sebebi ise yazı işleri müdürünün görevden alınması ve basın özgürlüğüne müdahale edildiği iddiaları

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’nın en büyük iş dünyası gazetesi Les Echos yazı işleri müdürünün görevinden el çektirilmesini protesto ediyor. Gazeteciler medya devinin sahibi milyarder Bernard Arnault’nun görevinden alınması kararıyla gazetenin editoryal bağımsızlığını ihlal ettiğini söylüyorlar.

Financial Times’ın haberine göre, Les Echos muhabirleri, Nicolas Barré'nin Arnault tarafından görevinden alınmasını protesto etmek için perşembe günü öğle saatlerinden itibaren 24 saat boyunca internetteki ve basılı yayın organlarındaki makalelerinde imzalarını paylaşmayacaklar.

Les Echos'un gazeteciler derneği başkanı Leila de Comarmond, "Gazete sahibinin yayınımızın bağımsızlığına saygı duymadığı konusundaki kararlılığımızı ve öfkemizi vurgulamak için 24 saat sürecek bu protestoyu üstleniyoruz" dedi ve gazetecilerin "büyük çoğunluğunun" protestoya katılacağını da sözlerine ekledi.

Gazeteciler derneği Barré’nin görev değişikliğiyle birlikte Arnault’nun ‘gazetenin satışı sırasında müzakere edilen bağımsız yayın garantisine aykırı’ hareket ettiğini ve gazetenin de bu gerçeği ‘maskelemeyeceğini’ söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre lüks şirketler grubu LVMH’in sahibi olan Bernard Arnault geçen yıl teknoloji milyarderi Elon Musk’ın servetindeki düşüşle birlikte dünyanın en zengin insanı unvanını ele geçirmişti. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre halen dünyanın en zengin insanı olan Arnault lüks tüketim odaklı şirketleri LVMH bünyesine katmasıyla tanınıyor. Les Echos gazetesi de LVMH bünyesinde bulunuyor. Dev holding ayrıca günlük gazete Le Parisien ve klasik bir radyo istasyonuna da sahip.

LVMH, Les Echos'u 2007 yılında Financial Times'ın eski sahibi İngiliz yayın kuruluşu Pearson'dan satın aldı ve yayın ekibinin bağımsızlığını korumayı amaçlayan bir anlaşma imzaladı.

Gazeteciler, Arnault'nun Barré'nin görevinden alınmasının sebebi olarak bir kitap incelemesin Les Echos'ta yayınlanmasını gösteriyor. “Bir Canavarın Hikayesi” isimlik kitap güçlü bir medya sahibi olarak yükselen milyarder Vincent Bolloré'yi eleştiriyordu. LVMH konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Fransız medya şirketi Vivendi'nin en büyük hissedarı olan ve medya sektörüne nispeten geç giren Vincent Bolloré, grubunun televizyon haber kanalı, radyo ve gazetesinde müdahaleci bir isim olarak öne çıkıyor. Bolloré çoğu zaman editörlerin ve gazetecilerin yerini alıp medya şirketinin editoryal çizgisini şekillendirdi. Milyarderin sahibi olduğu CNEWS, ABD'deki Fox News'e benzer şekilde Fransız medya ortamında muhafazakar bir çizgi çerçevesinde yenilendi.

Fransa’da büyük sermaye sahibi şirketler ülkenin önemli medya kanallarını da kontrol ediyor. İnşaattan telekom altyapısına kadar birçok alanda büyük yatırımları bulunan Bouygeus ailesi ülkenin en büyük medya şirketi TF1’nın sahibi. Savunma sanayii şirketi Dassasult Aviation’ın sahibi Dassault ailesi aynı zamanda Le Figaro’nun da başında. Telekom milyarderi Xavier Niel ise Le Monde’nin hisselerine sahip.

Çarşamba günü LVMH’den yapılan açıklamaya göre Barré, şirket içinde yeni bir rolde "yeni hedeflerin peşinden koşacak”. Barré'nin yardımcısı François Vidal, yeni bir editör atanana kadar Barré’nin görevini geçici olarak devralacak.

Arnault görev değişikliğine dair yaptığı açıklamada "Nicolas Barré'nin grupta yeni bir rolde yeni fırsatlar yakalamayı seçtiği için çok mutluyum. Editör ve yönetici olarak büyük değerini kanıtladığı için son on yıldaki öncü editörlük çalışmaları için kendisine teşekkür etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Barré konuyla ilgili yorum taleplerine cevap vermedi.

Almanya'da uçuşlara grev engeli

 

Fransa'da ekonomik aktivite güçlendi

 

Fransa’da Bordeaux Belediye binası ateşe verildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)