BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFransız bankasından 5 milyar euroluk rent-a-car yatırımı----

Fransız bankasından 5 milyar euroluk rent-a-car yatırımı

Fransız bankasından 5 milyar euroluk rent-a-car yatırımı
10 Ocak 2022 - 18:22 www.finansgundem.com

Societe Generale otomotiv sektörünün geleceğini araç kiralama sektöründe görüyor. Bankanın sahibi olduğu araç kiralama şirketi ALD en büyük rakiplerinden LeasePlan’i 4,9 milyar dolara satın aldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelecekte pek çoğumuz otomobil sahibi olmayacak. Bunun yerine araçları kiralayacağız ve kiralama seçeneğini saatlik, aylık veya hatta yıllık olarak tercih edeceğiz. Söz konusu önerme Societe Generale’ın araç kiralama kolu ALD’ye yaptığı büyük yatırımın mantığının büyük bir parçası.

Bloomberg International yazarı Paul J. Davies Fransız bankasının çoğunluğuna sahip olduğu ALD’nin rakip araç kiralama şirketi LeasePlan’i satın almasını yorumladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ALD firması, sermaye şirketi TDR Capital’ın en büyük hissesine sahip olduğu Avrupalı araç kiralama şirketini 4,9 milyar euroya satın aldı.

Davies’e göre SocGen’in haklı olması halinde uzun vadeli bir işletme için çok ucuz bir anlaşma yapmış olabilir. Eğer otomobiller gelecekte devrimsel değişikliklerden çok evrimsel değişiklikler gösterirse, finans yazarına göre ALD’nin hisseleri Perşembe günü hisse senetlerinde gösterdiği %8,7’lik sıçramaya rağmen yine de değerinin altında olabilir.

Arabalarla bireyler arasındaki ilişkinin halihazırda değiştiğini görmek için gelecekte kendi kendine giden elektrikli taksilere binme fikrine kadar girmeye gerek kalmadı. Bankalar ve otomobil üreticileri, uzun süredir araç alımlarını finanse etmeye odaklanan şirketlere sahipler. Son yıllardaki farksa, her geçen gün daha fazla tüketicinin aylık ödeme yapılan sözleşmeler karşılığında aracın geri verilmesine izin veren kira kontratlarını uygulaması.

Bu yeni anlaşma türü bankaların ikinci el otomobillerin yeniden satış değerine yatırım yapmasına neden oluyor. İngiltere’de, yeni otomobil satışlarının yaklaşık %80'i bu şartlarda satılıyor ve bu da İngiltere Merkez Bankası'nın birkaç yıl önce riskler hakkında uyarmasına neden oldu. Ancak Kovid salgınından bu yana, ikinci el otomobil fiyatları yeni otomobil kıtlığı nedeniyle fırladı ve ALD'nin yanı sıra Volkswagen ve BMW gibi diğer büyük araç kiralama firmalarına da ekstra kâr getirdi.

Daha uzun vadeli yatırım iddiası ise herkesin belli zaman aralıklarında kiraya maruz kalması halinde yeniden satış rakamlarının önemini yitireceği yönünde.

Ancak bu trendler, ALD gibi bir işletmenin nihayetinde ne kadar değerli olabileceği konusunda büyük soruları ortaya çıkarıyor. Zira şirket 2017’de Fransız bankası tarafından Paris’te %20’lik payla halka arz olduğundan bu yana istenen değerleme seviyelerine çıkmakta zorlanmıştı.

Davies’e göre satın alım anlaşması ne olursa olsun SocGen için finansal anlamda mantıklı bir hamle. Banka, daha fazla sermayesini, işinin diğer bölümlerinden daha yüksek getiri sağlayan bir operasyona aktarıyor. Anlaşma LeasePlan’in 2021 net kâr beklentisinin 6,7 katı üzerinden değerleniyor. Bu oran ALD’in 2021 bilanço değerinin 6,5 katıyla aynı doğrultuda. ALD’den gelen hisseler, nakit varlıklar ve sermayenin anlaşmayı finanse etmesi SocGen’in kendi sermayesinden çok fazla harcama yapmadığı anlamına geliyor.

ALD'de nispeten muhafazakar görünen maliyet tasarrufu ile kâr getirileri anlaşmayı makul olarak gösteriyor. Banka, anlaşma sonucunda 2023 yılına kadar ALD'nin bilançosunu %20, bir yıl sonrasında ise SocGen'in kendi bilançosunu ise %5 artırmasını bekliyor.

Anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte LeasePlan’in şu anki sahipleri olan özel sermaye yatırımcıları genişleyen ALD’nin %31’lik bir kısmına sahip olacak. SocGen ise %53’lük hissenin sahibi konumunda olacak. %13’lük hisse ise halka açık olacak. Halka açık olan pay hisselerin likidite getirmesi ve belki de daha fazla yatırımcının girmesiyle borsalarda daha fazla değerlenmesi bekleniyor. Anlaşmanın tamamlanmasından bir yıl sonra LeasePlan sahipleri varlıklarını yavaş yavaş satarak likiditeyi daha da fazla artırabilir.

Büyütülen ALD'nin değerini karşılaştırabilecek çok fazla alternatif bulunmuyor. Çoğu leasing şirketi doğrudan büyük otomobil üreticilerine veya BNP Paribas gibi bankalara ait. Bununla birlikte, tüketici kiralamaları yerine kurumsal filoları yönetmeye odaklanan ve daha küçük bir şirket olan Kanada borsasındaki Element Fleet Management firması, 12 ay içinde tahmini bilançosunun yaklaşık 15 katı değerine ulaştı.

Bu rakam ALD'nin Perşembe günkü hisse fiyatı artışından sonra aynı temelde elde edeceği 8,6 kat değerlemeye eşit.

SocGen'in %1,4 oranında yükselen hisseleri tahmini bilançosunun ancak 8 katı değerleniyor. Banka, yatırımcılarını yeniden geri kazanmaktan çok uzak. Bu sebeple ALD gibi büyüyen ve muhtemelen değerinin altındaki bir işletmeye zaman ve para harcamak iyi bir yöntem gibi görünüyor.

 

İkinci el otomobil alacaklar nelere dikkat etmeli?

 

Societe Generale dijitale yatırım için 600 şube kapatacak

 

Wall Street bankaları rekor kıracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)