BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransa’nın şikayeti sonuçsuz kaldı----

Fransa’nın şikayeti sonuçsuz kaldı

Fransa’nın şikayeti sonuçsuz kaldı
18 Eylül 2020 - 10:16 www.finansgundem.com

Libya açıklarında Türk ve Fransız gemileri arasında gerçekleşen olayla ilgili NATO raporunun tamamlandığı, sonucun açıklanmayacağı belirtildi.

Doğu Akdeniz’de Türk ve Fransız gemileri arasında Libya açıklarında Haziran ayında yaşanan gerilimle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İsmini vermeden konuşan bir diplomat, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bölgede durumun hassas olması nedeniyle söz konusu soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuna açıklanmayacağını ifade etti. Bir NATO yetklilisi de olayla ilgili raporun tamamlandığını, ancak daha fazla bir açıklama yapılmayacağını duyurdu. Reuters’a konuşan diplomat, raporun sümen altı edildiğini öne sürdü. NATO’nun Türkiye’ye askeri gücü ve stratetejik konumu nedeniyle destek vermeye devam ettiğini belirten yetkili, bu sebeple suçlamada bulunulmayacağını öne sürdü.

Fransa, Akdeniz’deki bir NATO misyonu çerçevesinde Libya açıklarında görev yapan bir Fransız fırkateynine Türk savaş gemileri tarafından “radar kilidi atıldığını” iddia etmiş ve bu yönde şikayette bulunmuştu. Bunun üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in talimatıyla üç haftalık ayrıntılı bir çalışmadan sonra, olayın nasıl geliştiğini irdeleyen 130 sayfalık bir rapor hazırlandığı bildirilmişti. Olayla ilgili kesin bir sonuçlandırma yapmayan, taraflardan birini haklı diğerini haksız göstermemek için dikkatli bir şekilde yazılan raporun özellikle Paris’in beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu öne sürülmüştü.

Kanıt bulunamamıştı

BBC Türkçe’nin aktardığına göre raporda, Fransa’nın iddia ettiği şekilde taciz olayının gerçekleştiğine ilişkin bir unsur bulunmaması en dikkat çeken bölümdü. NATO uzmanlarının, Fransız iddialarıyla ilgili eksik ve yetersiz gördüğü unsurun “radar kilitlemesi karşılığında Courbet’nin ne yaptığının, nasıl bir tepki verdiğinin bilinmiyor” olduğuna işaret ettiği belirtiliyor. Böylece NATO uzmanlarının dolaylı bir şekilde “taciz olayının hiç yaşanmamış olduğu” sonucuna vardıkları yorumu öne çıkmıştı.

Fransa, duruma itiraz ederek, gerilimin İttifak’a taşındığı ilk aşamada, NATO belgelerinde olayın yaşandığına ilişkin ibareler olduğunu belirtmiş, son raporda bunlara yer verilmemesini “manipülasyon” olarak değerlendirmişti. Paris, bunun ardından “Sea Guardian” misyonundan geçici olarak çekildiğini açıklamıştı.

Yeni Libya zirvesi

Öte yandan Libya konusunda uluslararası kamuoyunun çalışmaları da devam ediyor. Berlin’de Ocak ayında yapılan uluslararası Libya Konferansı’nın ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya yeni bir Lİbya zirvesi planladığı öğrenildi. BM sözcüsünün verdiği bilgilere göre, 5 Ekim’de video konferans aracılığı ile gerçekleştirilmesi planlanan zirveye, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra Libya’da savaşan tarafların temsilcileri ve ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor.

Berlin’de Ocak ayında düzenlenen Libya Konferansı’nda Libya’ya silah sevkiyatının durdurulması ve başka ülkelerin Libya’nın iç işlerine müdahale etmeye son vermesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Ayrıca, kalıcı ateşkese varılması, silah ambargosu uygulanması ve siyasi sürece dönülmesi başlıca hedefler olarak belirlenmişti. Ekim ayındaki zirvede, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Ocak ayındaki konferansa katılan ülkelerin yer alması bekleniyor.

Paris’in girişimi başarısız!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, meşru Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’ı, ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter ile aynı masaya oturtma ve siyasi sürece yeniden entegre etme girişimi bu kez başarısız oldu. Fransız “Intelligence Online” adlı istihbarat bağlantılı bir sitede pazartesi günü, dün Fransa’nın başkenti Paris’te Tobruk’taki Temsilciler Meclisi  (TM) Başkanı Akile Salih, Hafter ve Serrac’ın da katılacağı toplantı yapılacağına ilişkin bir haber yayımlandı. Ancak Libya Başkanlık Konseyi Sözcüsü Galib el-Zaklai, söz konusu haberi  yalanladı. Serrac’ın Fransa’yı ziyaret daveti aldığını ancak bunun zamanının belli olmadığını belirten Zaklai, uluslararası aracılar ne kadar büyük olursa olsun, uzak ya da yakın gelecekte Serrac ile Hafter arasında böyle bir buluşmanın olmayacağını vurguladı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum18 Eylül 2020 19:38

    Şu bizim ikmal yaptığımız daha sonra Türk donanma filosunu içine dallama gibi dalan daha sonrada kilit atıldığını idda eden Fransız gemisinden mi bahsediyorsunuz o olayı Türk komutanlar tüm gerçekleriyle natoda anlattı ve Fransa geri bastı olayı kapatmaya çalıştı bunun üstüne Türk tarafı bastırdı ve özür bekledi şimdi niye açıklama yapılmıyor anlamadım suç türkiyede olsaydı macron efendi çıkar bağıra bağıra dünyaya türkiyeyi şikayet ederdi şimdi nato açıklama yapmıyor öyleyse o 130 sayfayı niye yazdınız biz özürü bekliyoruz macron çıkacak dünyanın önünde özür dileyecek öyle yok kibirli kibirli geziyorlar