BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransa'nın Rusya'ya sattığı silahlar Ukrayna'da mı kullanılıyor?----

Fransa'nın Rusya'ya sattığı silahlar Ukrayna'da mı kullanılıyor?

Fransa'nın Rusya'ya sattığı silahlar Ukrayna'da mı kullanılıyor?
14 Mart 2022 - 17:42 www.finansgundem.com

Fransa'nın Rusya'ya 2020 yılına kadar silah ve savaş uçağı sattığı ve bu silahların da Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı iddia edildi.

Fransa'nın, 2015-2020 yılları arasında Rus ordusunu son teknoloji askeri teçhizatlarla donattığı ve Rusya'nın kara ve hava kuvvetlerinin modernize edildiği öne sürüldü.

Disclose internet sitesinin gizli ve resmi belgelere dayandırdığı haberine göre Fransa, 2015'ten beri Rusya'ya 76 savaş ekipmanı teslim etti. Fransa Parlamentosunun raporuna göre bu ekipmanların değeri 152 milyon avro.

Ekipmanları Thales ve Safran şirketleri sattı

Rusya'ya satılan ekipmanlar arasında 1000'den fazla Rus tankını donatmayı amaçlayan termal kameralar, Rus Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterleri için navigasyon sistemleri var. Bu ekipmanları, Fransız devletinin en önemli ortağı olduğu Thales ve Safran şirketleri sattı.

Termal kameralar, geceleri insanları hedef alabiliyor ve 10 kilometre mesafedeki araçları tespit edebiliyor. Thales'e göre, bu kameralar, ateş açma özelliğine sahip.

Zelenskiy söylemişti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın 4 Mart'ta Zaporija Nükleer Santrali'ne saldırısında "Rus tanklarının termal kameralarla donatıldığına" yönelik ifadesine işaret edildi. Bu kameraların, Fransız Thales veya Safran şirketlerine ait olabileceği akıllara geldi.

Savaş uçakları Suriye ve Ukrayna'da kullanıldı mı?

Sosyal medyada paylaşılan görsellerde, Fransa'nın Rusya'ya sattığı "Matis STD" tipi termal kameraların, şu an Ukrayna'daki savaşta bulunan "T-72", "T-90" ve "T-80" tipi 3 Rus tankını donattığını kanıtlıyor. Haberde söz konusu görseller de paylaşıldı. Bu kameralar, 2014 yılında Donbas'ta Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı kullanıldı.

Fransa ile Rusya 2014'te SU-30 anlaşması imzalamıştı

Fransa, aynı zamanda Rusya ile 2014'te Thales şirketinin ürettiği "SU-30" tipi 60 savaş uçağının satışına ilişkin sözleşme imzaladı. Bu uçaklar, 2018 yılına dek Rusya'ya teslim edildi. Bu savaş uçaklarının Suriye'de onlarca sivilin ölümüne neden olduğu ve Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı iddia edildi. Söz konusu uçaklar, Ukrayna'nın kuzeydoğusunda Sumi​​​​​​​, Mykolaiv ve Çernihiv bölgelerinin hava sahasında 5 Mart'ta görüntülendi.

AB'nin silah ambargosuna rağmen satıldı

Bu satışların Avrupa Birliği'nin (AB) 1 Ağustos 2014'ten beri Rusya'ya yönelik uyguladığı silah ambargosuna rağmen yapıldığı vurgulandı. Bu tarihten önce imzalanan sözleşme kapsamında silah teslimatları yapılabilir ancak Disclose'a açıklama yapan AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin 2008'de alınan ortak tavra saygı göstermesi, bir ülkeye teslim edilen silahların bir savaşta kullanılması halinde bu teslimatların durdurulması gerekiyor.

Dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupalı ortaklarının ve ABD'nin baskısıyla Rusya'ya 2 Mistral savaş gemisi satmaktan vazgeçti ancak silah teslimatları gizli olarak sürdü. Hollande ve halefi Emmanuel Macron'un Rusya'ya silah satışlarını ve teslimatlarını durdurmadığına vurgu yapıldı.

'Fransa, 2020'ye kadar Putin'e askeri destek sağladı'

Fransa, 2020'ye kadar silah teslimatlarını devam ettirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e askeri destek verdi.

Emmanuel Macron'un bir taraftan yıllardır uluslararası arenada yaşanan gerginliklerde ve çatışmalarda diplomatik yollara öncelik verilmesi gerektiğini savunmasını, diğer taraftan Rusya'ya silah temin etmeye devam ettirmesi "paradoks" olarak değerlendirildi.

Fransa'da pandemi tedbirleri kaldırılıyor

Fransa'da 2,2 milyar dolarlık yakıt indirimi

Fransa'dan iki ekonomik senaryo

Fransa'da o ismin adaylık videosu kaldırıldı

Fransa, iki ülkeden evlat edinme işlemlerini askıya aldı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)