BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransa'nın EDF' yi kamulaştırma maliyeti 9,7 milyar euro----

Fransa'nın EDF' yi kamulaştırma maliyeti 9,7 milyar euro

Fransa'nın EDF' yi kamulaştırma maliyeti 9,7 milyar euro
20 Temmuz 2022 - 14:05 www.finansgundem.com

Fransa Ekonomi ve Finans Bakanlığı, Electrique de France’ın tamamen kamulaştırılmasının devlete 9,7 milyar euroya mal olacağını açıkladı.

Fransa Ekonomi ve Finans Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Electrique de France’ın yüzde 84'üne sahip olan devlet, 9,7 milyar euroya mal olacak süreçte elektrik dağıtım kurumunu tamamen satın almak için teklif sunmayı planlıyor. Hükümet, Fransa'da bu türden son kanunun 1981'de çıkarıldığını belirterek, şirketi yeniden kamulaştırmanın en kolay yolunu seçmiş ve yeniden kamulaştırma kanunu çıkarmamıştı.

Ekonomi ve Finans Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kurumun, tamamen kamulaştırılması için kalan yüzde 15,9'u satın alma teklifinde, bir hissenin değeri 12 euro olarak belirlenecek ve hükümet ayrıca dönüştürülebilir borç sahiplerine tahvil başına 15,64 euro teklif edecek.

Hükümet, 2022 yılı Maliye Kanununda gerekli ödenekleri de içeren bir değişiklik yaptıktan sonra, Meclis'in yakında görüşüp kabul etmesi beklenen bir metinle teklifi Eylül ayı başına kadar Mali Piyasalar Kurumu'na sunmayı planlıyor.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 6 Temmuz'daki politika konuşmasında, hükümetin EDF'yi yüzde 100 yeniden kamulaştırmak istediğini açıkladı. Ekonomi Bakanlığı, dün Bakan Bruno Le Maire'den alıntıyla şu ifadelere yer verdi: “Bu süreç, Electricité de France'a, Cumhurbaşkanı'nın istediği yeni nükleer programın uygulanmasını hızlandırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını Fransa'da yaymak için gerekli araçları sağlıyor.”

Avrupa'nın bir nesildir şahit olduğu en kötü enerji kriziyle karşı karşıya olan Fransa, borca batmış ulusal elektrik dağıtım şirketinin tam kontrolünü ele almak istiyor. Fransa'nın elektrik şirketini tamamen kamulaştırmak istemesinin sebebi ithal fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak için büyük yatırımlar yaparken insanların elektrik faturalarının yükselmesini önlemek.

Alstom kârda

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Fransız tren üreticisi Alstom ise yaptığı açıklamada, ilk çeyrekteki satışlarının geçen yılki 3,70 milyar euroya kıyasla yüzde 8 artarak 4 milyar euroya (4 milyar dolar) yükseldiğini duyurdu. Bu yükselişin nedeni şirketin Almanya'da imzaladığı yeni bir sözleşme. Şirket ayrıca bir tam yıldan beklentilerini ve 2025 yılına kadarki orta vadeli hedeflerini de belirtti.

Alstom, ikinci çeyrekte 5,6 milyar Euro değerinde sipariş aldı. Bölgesel düzeyde, siparişlerin çoğu Avrupa'dan geldi ve buradan gelen siparişler toplam siparişlerin yüzde 70'ini oluşturuyor.

Alstom CEO'su Henri Bobar Lafarge yaptığı açıklamada, “Alstom, pazar gelişmeye devam ederken üç aylık güçlü siparişler alıyor” ifadelerini kullandı.

Fransa yanmaya devam ediyor

 

Fransa'da enflasyon yükselişini sürdürüyor

 

Fransa'da nükleer elektrik üretiminde kesintiler bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)