BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinFransa ve ABD'den iade alınan tarihi eserler Türkiye'de----

Fransa ve ABD'den iade alınan tarihi eserler Türkiye'de

Fransa ve ABD'den iade alınan tarihi eserler Türkiye'de
15 Haziran 2021 - 14:14 www.finansgundem.com

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Fransa ve ABD'den gönüllü iade alınan pişmiş toprak kadın figürini ile erkek figürin başı, 2 adet pişmiş toprak çömlek ve Anadolu kökenli 2 adet amfora (testi) Türkiye'ye getirild

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'ye gönüllü olarak Dinçer Denis Erke tarafından iade edilen 1 adet pişmiş toprak kadın figürini ile 1 adet erkek figürin başı Fransa'dan Türkiye'ye getirildi. Eserler, 7 Haziran'da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edildi. İki eserin, Paris'te faaliyet gösteren müzayede evinden 2016 yılında satın alındığı saptandı. Kadın figürin ile erkek figürin başı Orta Tunç Çağı II (M.Ö. 1800-1600) dönemine tarihlendirilirken, elleri göğsünde ve ayakta duran yassı formlu kadın figürinin, Anadolu'da, Doğu Kilikya, Amik Ovası ve Güneydoğu Anadolu (Fırat Nehri'nin batısı) bölgesinde yayılım gösterdiği belirtildi.

PİŞMİŞ TOPRAK ÇÖMLEKLER

ABD Arizona Doğal Tarih Müzesine 1986 yılında bağışlanan iki adet pişmiş toprak çömlek ise  Anadolu kökenli olmaları nedeniyle Türkiye'ye iade edildi. ABD'de Los Angeles Başkonsolosluğu tarafından teslim alınan kültür varlıkları, diplomatik kargo yoluyla getirilerek bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altına alındı. Su altı buluntusu olan çömlekler, Geç Roma ve Bizans Dönemlerinde kullanılan çift kulplu kaplar. Su altında ele geçen bu tip çömleklerin gemilerin mutfaklarında kullanıldıkları belirlendi.

GÖNÜLLÜ İADE ALINAN AMFORALAR

2 amfora (testi) ise yine ABD'den iade alındı. Diego'da yaşayan bir kişi, Los Angeles Başkonsolosluğuyla irtibata geçerek Anadolu kökenli iki amforayı Türkiye'ye iade etmek istediğini bildirdi. ABD'den teslim alınan ve diplomatik kargo yoluyla Türkiye'ye getirilen kültür varlıkları bugün aynı müzede muhafaza altına alındı. İki kulplu kap anlamında kullanılan amfora, geniş karınlı, sivri dipli veya geniş kaideli olarak antik çağlarda değişik tip ve form içeren pişmiş toprak kaplardan. Sıvı ürünlerin yanında, tahıl, balık, bal, incir gibi besinlerin de saklanmasında veya taşınmasında kullanılmışlar.

İLK 6 AY 423 ESERİN İADESİ SAĞLANDI

Bakanlığın yaptığı açıklamda, kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi ve yurt dışında bulunan Türkiye kökenli eserlerin geri kazanılması amacıyla yürütülen çalışmalarda 2003 yılından bu yana 4 bin 862 eserin Türkiye'ye kazandırıldığı belirtildi. Bunlardan 423'ünün iadesinin bu yılın ilk 6 ayında sağlandığı kaydedildi. Açıklamada, "Son yıllarda çalışmaların hızlanması ve ülkemizin konuya verdiği önemin uluslararası ortamlarda anlatılması sonucu gün geçtikçe bu sayı artmaya devam etmektedir. Özverili çalışmalar kamuoyunda ve dünya müzelerinde de yankı bulmakta ve konuya duyarlılığı artırmaktadır. 26 Şubat tarihinde Macaristan'dan getirilen 413 parça kültür varlığımız ile 9 Haziran'da Hollanda'dan iade aldığımız Adana Ulu Camii'ne ait 3 çini karo ile Anadolu Selçuklu Dönemine ait 1 çini panoya ek olarak bu yılın ilk yarısında üç farklı gönüllü eser iadesine de tanıklık ettik. Bu duyarlılığın sonucu olan gönüllü iadeler çalışmalarımıza büyük destek sağlamakta ve memnuniyetle karşılanmaktadır" denildi.

 

65 milyon dolarlık sanat eseri en pahalı klasik Çin eserleri arasına girdi

 

Manisa tarihi eser operasyonunda 7 kişiye tutuklama

 





ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)