BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransa kalifiye işçi bulamıyor----

Fransa kalifiye işçi bulamıyor

Fransa kalifiye işçi bulamıyor
13 Mart 2018 - 08:05 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, işsizlik sorunun hafifleten Fransa'nın yeni sorununu köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Fransa 10 yıl kadar bir süre kabaca işgücünün yüzde 10 kadarının işsiz yaşamasıyla uğraştı. İşsizlikte biraz azalma olsa, daha önceki Başkan François Hollande hemen medyaya beyanat verirdi. Şimdi ise farklı bir durum var. Şimdi daha fazla iş var ama o işlere alınabilir kalifiye emekçi sayısı giderek azalıyor.

Geçtiğimiz ocak ayında Fransa’da işsizlik oranı yüzde 9 düzeyine indi. Ama bu oran gene de neredeyse İtalya’nınki kadar yüksek olsa da, geçmiş 10 yıldan daha iyi duruma geldi. 2017’de 200 bin ila 330 bin arasında iş, çalışan biri bulunamadan işsiz devam etti. Fransa’nın resmi iş bulma kurumu ‘Pole Emploi’ tarafından toplanan istatistikler bunu gösteriyor.

Geçen yıl bazı işverenler yüzde 40 sorun yaşadıklarını açıkladı. İstatistiklere göre makine operatörü kıtlığı yüzde 84, marangoz yüzde 80, kasap kıtlığı yüzde 65 ve bilgisayar mühendisi kıtlığı yüzde 65 kadardı.

Tabii şimdi Fransa’nın en azından çok daha fazla iş olanağı yaratması güzel bir haber. Bu da Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın sonucu. Sonunda Fransa’da GSYİH büyümesi 2018’de yüzde 2 civarına gelebildi. Emanuel Macron’un iş reformu da geçen yıl eylülde gündeme geldi. Kötü haber şimdi beceri kıtlığının artması. Bu da ücretleri artırarak işsizliğin nereye kadar azalacağını belirliyor. Aslında bütün OECD ülkelerinde yapısal işsizlik var.

Fransa’da Macron’un işgücü bakanı Muriel Penicaud, bu haftadan itibaren emekçiler için meslek eğitiminde reform yapacaklarını açıkladı. Fransa bugünlerde yılda 32 milyar euro harcama yaparak kamunun eğitim reformunu gündeme getiriyor. Ama bu eğitimlerde bazı kalite sorunları da var. Bu miktarın yüzde 62 kadarı şu anda iş sahibi olanlar için yapılırken, yüzde 14 kadarı işsiz olanlara harcanıyor. Bakan işsiz olanlara ve de gençlere beş yılda 15 milyar euro daha ilave destek harcanacağını gündeme getirdi. Bu harcama, her kabaca şahıs başına eğitim fonundan yılda 500-800 euro arasında eğitim kaynağı demek. İnsanların eğitimi için eğitim kursları da gündeme geliyor.

İngiltere’de 2000’li yıllarda benzer şekilde eğitim finansmanı verme yaklaşımı yapılmıştı ama sonunda ortadan kaldırılmıştı. Çünkü fonlar eğitime değil, başka şeylere harcanmaya başlamıştı.

Şu anda Fransa gereken fonu buldu ve dağıtmaya başladı ama kontrol ve de kalite konusunda da çaba gösterilmesi gerekiyor. Fransa hükümeti ise bu konularda oldukça kararlı gözüküyor!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)