BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFoxconn'da müthiş skandal!----

Foxconn'da müthiş skandal!

Foxconn'da müthiş skandal!
12 Ekim 2012 - 13:02 www.finansgundem.com

Apple’ın ürünlerinin montajını yapan Tayvanlı elektronik tedarikçisi Foxconn’un karıştığı skandalların sonu gelmiyor

Apple’ın ürünlerinin montajını yapan Tayvanlı elektronik tedarikçisi Foxconn’un karıştığı skandalların sonu gelmiyor
Dünyada milyonlarca satılan iPhone’ları üreten Foxconn, son derece düşük ücretler, bakımsız yatakhaneler, kalitesiz yemekler ve işçilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden fabrikalarıyla birçok defa dünya basınına konu oldu. Apple’ın CEO’su Tim Cook, bu yılın başlarında Çin’e düzenlediği ziyarette, uluslararası tepki ve kampanyaların sonucunda birçok reforma gidilen fabrikaları ziyaret etmiş ve denetimlerde bulunmuştu.
Ancak Foxconn’un, iş kazasında ağır yaralanan bir işçisinin hastane masrafları konusunda işçinin ailesini tehdit ettiği ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre, Tayvanlı şirket, hareket edecek hali bulunmayan işçisinin hastane masraflarını aşağı çekmek için bulunduğu hastaneden 80 km ötedeki bir hastaneye gitmesi gerektiğini, aksi takdirde masraflarının karşılanmayacağı belirtti.
BEŞ AMELİYAT GEÇİRDİ
Reuters’ın verdiği bilgiye göre, Zhang Tingzhen adındaki işçi Çin’in Şenzen kentindeki Foxconn fabrikasında tavandaki bir spot lambasını tamir etmeye çalışırken yüksek gerilime kapıldı. Elektrik çarpmasının etkisiyle dört metre yükselikten düşen Zhang’ın beyni çarpma sonucu ağır hasar gördü. Bugüne kadar beş ameliyat geçiren 26 yaşındaki işçi, şu an bulunduğu hastaneyi terk edebilecek durumda değil. Ancak Foxconn, Zhang’ın bulunduğu hastaneyi terk etmesi gerektiğini öne sürüyor.
Apple’ın en büyük ürün montaj şirketi olan Foxconn’un karıştığı yeni skandal, şirketin işçilerine uyguladığı kötü muamelenin en son örneği oldu. iPhone’ların yanı sıra iPad ve Mac bilgisayarların da dahil olduğu çok sayıda Apple ürününü üreten Foxconn fabrikalarında çok sayıda intihar girişimi yaşanmış, çalışma şartlarının çok ağır olduğu fabrikalarda iki de patlama meydana gelmişti.
‘ÇİN YASALARINA UYUYORUZ’
Foxconn, Zhang’ın durumu hakkında yaptığı açıklamada, “yapılan muamelenin tamamen Çin yasaları kapsamında olduğunu” ifade etti. Şirket, Zhang’ın geçirdiği kazadan bu yana hastane masraflarının karşılandığını ancak artık tedavinin devam edip etmediğinin anlaşılması için tetkiklerden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Tayvanlı şirket, Zhang’ın engelliler için uygulanan tedaviden yararlanması adına değerlendirme yapılabilmesi için de ilk işe alındığı Huizhou kentine gitmesi gerektiğini ifade etti. Zhang’ın ailesi, ağır yaralı oğullarının 80 km ötedeki başka bir hastaneye gidecek durumda olmadığını, dahası Foxconn yetkililerinin hastane masraflarını keseceklerine dair tehdit içeren SMS attıklarını söyledi.
Geçirdiği ameliyatlarda beyninin yarısı alınan ve konuşma ve yürüme yeteneğini kaybeden Zhang’ın babası, “Oğlumunki gibi ağır yaralanmaları olan hastaların tedavisinin bir süre sonra devam ettirilmesi için değerlendirilmeden geçmesi gerektiği söylendi” dedi.
Foxconn, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Zhang’ın yapılacak değerlendirmenin ardından Şenzen’deki fabrikaya dönebileceğini” ifade etti. Ancak Çin’deki mevcut işçi tazminat sistemi altında, sigorta ödeme şekilleri her şehirde değişiyor. Foxconn, 80 km ötedeki Huizhou’daki tedavi daha ucuz olduğu için Zhang’ın işe alındığı bu kente gitmesini istiyor. Apple, konu hakkında henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)