BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivFord ve Tesla’nın 'içten pazarlıklı' ortaklığı----

Ford ve Tesla’nın 'içten pazarlıklı' ortaklığı

Ford ve Tesla’nın 'içten pazarlıklı' ortaklığı
30 Mayıs 2023 - 15:56 www.finansgundem.com

Elektrikli araç devi Tesla ve ünlü otomobil devi Ford şarj istasyonlarının ortak kullanımı konusunda anlaşmaya vardı. Ancak Bloomberg yazarı Liam Denning’e göre bu ortaklığın ardında güçlü bir rekabet gizli


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ford ve Ferrari 1960’larda yarış arabası rekabetinde öne geçmek için kısa süreli bir ortaklık başlatmıştı. Otomotiv devleri prototipleme, şirket içi rekabet ve saf fiziksel dayanıklılık anlamında kendini yeniden keşfetmeyi başarmıştı. Bugünlerde ise Ford Motor CEO’su Jim Farley aynı dönüşümü farklı bir alanda yeniden başlatıyor.

Tesla CEO’su Elon Musk geçen hafta Twitter Space’te oldukça yoğun bir hafta geçirdi. Musk perşembe günü Farley ile elektrikli araçların şarj istasyonların alanında yeni bir ortaklığını açıkladı. Anlaşmaya göre Ford’un elektrikli otomobil sürücüleri önümüzdeki bahardan itibaren Kuzey Amerika’daki yaklaşık 12 bin Tesla süper şarj cihazını kullanabilecek. Eski araçlar için kullanılacak adaptörler bu istasyonlarla uyumlu olacak ve Ford’un gelecek modelleri de istasyon girişlerine uyumlu olarak tasarlanacak.

Bloomberg yazarı Liam Denning Tesla’nın halihazırda kâr marjlarında bir miktar düşüş görüldüğüne ve şirketin bu yılın sonuna kadar elektrikli araç üretme olanını altı kat artırmaya çalıştığına dikkat çekti. Denning’e göre bu ortaklık Ford’un üzerindeki baskıyı da artıracak ve elektrikli araçlar alanındaki fiyat mücadelesi daha ciddi bir seviyeye ulaşacak. Ancak her iki şirket de bu işbirliğinden fayda sağlayabilir.

Tesla için en belirgin kazanç yıllar içerisinde ustalaştığı bir alanda yatıyor: Şirket devlet sübvansiyonlarına erişmek istiyor. ABD’deki Enflasyonu Azaltma Yasası’nın küçük kardeşi niteliğindeki Altyapı Yatırımları ve İstihdam Yasası kamuya açık şarj cihazlarının kurulması için 2,5 milyar dolarlık kredi sağlıyor. Tesla’nın şarj istasyon ağı ise kendi fişi ve yazılımı ile tescilli bir konumda.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Tesla aynı zamanda ABD’nin en büyük şarj istasyonu altyapısına sahip otomotiv şirketlerinden biri konumunda. Beyaz Saray şubat ayında Tesla’nın 2024’ün sonuna kadar hem hızlı şarj eden hem de hızlı olmayan en az 7500 şarj istasyonunu diğer otomobil modellerine açma sözünü verdiğini açıkladı. Tesla hem planı uygulamaya sokarken hem de istasyon ağını genişleterek para kazanıyor.

Denning’e göre Tesla bir yandan sübvansiyonlarla öte yandan da diğer otomobil şirketleri bu ayrıcalıklı şarj istasyonu kulübüne eriştikçe, müşterilerini çok fazla rahatsız etmeden altyapısı üzerinden para kazanmanın yeni yollarını sağlayabilir.

Ford içinse en bariz fayda bir yıl içerisinde elektrikli araç sürücülerine sunulan hızlı şarj cihazı sayısını iki katına çıkarmaktır. Bu tüketiciler için oldukça iyi bir haber.

Ancak Denning bu haberin aynı zamanda Ford finansalları için de iyi bir haber olduğuna dikkat çekiyor. Finans yazarı Denning’in Twitter Space konuşmasında söylediği dikkat çekici bir yoruma işaret etti:

“Endüstrimiz bu devasa pillere takıntılı durumda ve bana kalırsa bu belki de doğru bir yaklaşım değildir. Pilleri gerçekten rekabetçi bir kullanıcı deneyimi ile mümkün olduğunca küçük hale getirmeliyiz. Bununla birlikte gerçekten harika derecede hızlı bir şarj deneyimine sahip olmalıyız. Bu sayede müşteriler 20 bin dolarlık ekstra pillerle dolaşmak zorunda kalmaz.”

Temiz teknolojiler için ucuz işletme maliyetleri vaadi donanım oluşturmak veya kurmak için gereken acil harcamaları bir dereceye kadar azaltabilir. Özellikle potansiyel elektrikli otomobil alıcıları bir araca hayat boyu sahip olmanın maliyetini içten yanmalı motorlu bir aracı satın almaktan ve çalıştırmaktan daha ucuz olarak görebilirler. Ancak bu beklenti elektrikli otomobillerin etiket fiyatıyla karşı karşıya kaldığınızda değişir. Bu otomobillerin daha hızlı benimsenmesinin anahtarı ise kapasiteyi artırmakla değil bu kapasiteyi daha etkin bir şekilde kullanmakla mümkündür.

Benning’in dikkat çektiği üzere Ford’un iddialı elektrikli otomobil planı kârın korunmasını ancak araçların maliyetinin hızlı bir şekilde düşürülmesini hedefliyor. Son genel kurulda Ford elektrikli otomobil faaliyet marjını 2022’de eksi %41’den 2026’da pozitif %8’e getirmeyi planlayan rehberliğini açıkladı. Bu 49 yüzdelik puanlık tasarrufun tam 30 puanlık kısmı ölçeklenme ve daha ucuz bataryalara dayanıyor. Firma nikel ve kobalt bazlı piller yerine daha az menzil sunan ancak daha ucuz lityum demir fosfat (LFP) pillerinin kullanılmasını hedefliyor. Menzil endişelerini hafifletmekse Tesla’nınki gibi büyük ve güvenilir bir hızlı şarj istasyonu ağına erişmekle mümkün olabilir.

Her ne kadar iki CEO Twitter üzerinden birbirine dostça seslense de iki firmanın aynı pazarda önemli bir rekabet içerisinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Yine CEO’ların ortak bir sorunu var. Tesla’nın muazzam hisse değerleri elektrikli araç piyasasına hakim olmasını gerektiriyor. Ancak bunun ön koşulu tüm araç filosunun hızlı bir şekilde elektrifikasyonunun sağlanması. Bu da içten yanmalı motorlar için kıyamet anlamına gelecek bir hızda elektrikli araçlara geçiş anlamına geliyor.

Tesla’nın hızlı bir şekilde bu hedefe ulaşabilmesi için rekabetçi firmalara ihtiyacı var. Ford’un çok daha düşük olan hisse senedi değerlemeleri elektrikli araç fiyatlarının daha kolay ölçeklendirilmesini sağlıyor. Büyük maliyetleri aşmak isten Farley ise kendi yolunu takip ediyor. Bu arada Beyaz Saray’sa tüm üreticilerden hızlı olmalarını istiyor.

Ferrari ile Ford arasındaki ortaklık 1966’da 24 saatlik Le Mans yarışının bitişiyle birlikte sona ermişti. Arkadaki gizli rekabetse daha sonraki süreçte ortaya çıkmıştı. Farley ile Musk arasındaki ortaklık da Denning’e göre geçmişteki Ferrari ortaklığına birçok yönden benziyor.

Ford ve Tesla'dan dev anlaşma

 

Cybertruck'ın ilk görüntüleri sızdı: Tesla hayranları ikiye bölündü!

 

Tesla’nın gündemi reklamlar

 

Tesla Model Y, ortalama fiyatın altında kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)