BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFon yöneticileri beklenti anketi----

Fon yöneticileri beklenti anketi

Fon yöneticileri beklenti anketi
04 Nisan 2019 - 16:43 www.finansgundem.com

Enflasyon takibi sürerken, gözler Merkez Bankalarında… Altında yukarı yön beklentisi kuvvetli…

Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği “Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi- 2. Çeyrek / 2019” sonuçlarına göre, ikinci çeyrek dönemde yakından takip edilecek ekonomik göstergelerin başını yine enflasyon çekiyor...

Enflasyonun yanı sıra döviz kuru ve büyüme verilerini de yakın takibe alan fon yöneticileri, TCMB yanı sıra ABD Merkez Bankası kararlarının piyasaların yön bulmasında en önemli etkenler olacağını öngörüyor.

Anket sonuçları, ikinci çeyrekte altının yönünün yukarı olacağı beklentisini de belirgin olarak ortaya koydu.

Fon Yöneticileri 2019 2. Çeyrek Dönem Beklenti Anketi, çoğunluğunu Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin oluşturduğu 14 kurum temsilcisinin katılımıyla 20 Mart-2 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlendi.

Hem TCMB hem de FED kararları piyasalara yön verecek
İkinci çeyrek dönem Fon Yöneticileri Beklenti Anketi’ne göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasına ilişkin alacağı kararlar, piyasaların seyrinde etkili olacak en önemli faktörler olarak ortaya konuldu. Anket katılımcılarının %64’ü TCMB, yüzde 57’si de FED kararlarını ana belirleyici olarak belirtti. Katılımcılara bu soruda iki seçenek birden işaretleme hakkı verildi.

Yatırım araçları tercihleri
Anketin ikinci sorusunda bundan böyle fon yöneticileri portföy oluşumunda yatırım araçlarına verecekleri dağılım oranını belirtecekler. İkinci çeyrek dönem için verilen cevaplara bakıldığında, “çok yüksek” dağılım oranına sahip bir yatırım aracı bulunmadığı görülürken, portföyde “yüksek” oranda yer verilecek yatırım araçları içinde katılımcıların %36’sının belirttiği Altın öne çıktı.

Dağılım oranlarında “Orta” seviyesinin en fazla tercih edildiği gözlendi. Bu seviyedeki dağılımda Hisse Senedi bariz bir şekilde öne çıkan yatırım aracı oldu.

Enflasyon, döviz kuru ve büyüme verileri takip ediliyor
Fon Yöneticilerinin yatırım kararlarını alırken takip edecekleri en önemli gösterge olarak enflasyon, ikinci çeyrekte de yerini koruyor. Anketin bu sorusunda da katılımcılara iki seçenek işaretleme hakkı tanınırken, katılımcıların %79’u enflasyonu işaretledi. Yarısı döviz kuru ve %43’ü de büyüme verilerinin enflasyonun ardından en fazla takip edilecek göstergeler olduğunu ortaya koydu.

Gelişmekte olan piyasalara ilgi sürüyor
Anket katılımcılarının %64’ü küresel hisse senedi piyasalarında ikinci çeyrekte en iyi performansı gelişmekte olan piyasalardan bekliyor. İkinci çeyrek için Avrupa piyasalarına şans tanıyan katılımcı çıkmazken, geçen yılın favorisi ABD’ye ilgi de azaldı.

 

Altında yukarı yön beklentisi kuvvetli
İkinci çeyrek dönem anketine katılan fon yöneticilerinin %71’i “Altın”da yukarı yön beklentisinde olduklarını belirtti. İlk çeyrekte olduğu gibi yükseliş beklentisinin güçlü olduğu görülürken, hiç bir katılımcının düşüş beklememesi de dikkat çekti.

Petrolde ise katılımcıların yarısı aşağı yönlü hareket beklediklerini belirtti. Yukarı veya yatay yön beklentisinde olanların oranı düşük kaldı.

Değişken fonlar ve Kıymetli Madenler fonları öne çıkıyor

 

Fon yöneticilerinin yatırım fonu türü tavsiyelerinde ikinci çeyrek için Değişken Fonlar ve Kıymetli Madenler Fonları sırasıyla %57 ve %43 oranlarında katılımcının tercihinde yer alarak, öne çıkan fon kategorileri oldu. Bu kategorileri %36 ile Para Piyasası Fonları takip etti.

Değişken Fonlar geçen yılın ilk çeyreğinden beri en yüksek tercih oranına ulaşarak dikkat çekerken, yine geçen yılın favorisi hisse senedi fonlarına ise son iki çeyrektir azalan ilgi bir diğer kayda değer sonuç oldu.

Borsada ikinci çeyrekte havayolu hisseleri favori
Havayolu – ulaştırma şirketleri ikinci çeyrek için en fazla sayıda fon yöneticisinin borsadaki favori sektör listesinde yer buldu. Son iki çeyrektir liste başı olan bankacılık hisseleri ise ikinci sırada...

Telekom, gıda, demir çelik ve cam sektörü de fon yöneticilerinin borsada sektör tercihleri arasında dikkat çekti.  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)