BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFloccinaucinihilipilification mı? O da ne demek?----

Floccinaucinihilipilification mı? O da ne demek?

Floccinaucinihilipilification mı? O da ne demek?
23 Ağustos 2019 - 17:36 www.finansgundem.com

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ülkenin tarihteki en iyi dönemini yaşadığı ve yeni Hindistan'ı inşa ettiklerinden söz ederken, git gide artan ekonomik durgunlukla uğraşan devletin para politikaları yetkilileri ne diyeceklerini şaşırdı.

Hindistan'da para politikalarını kontrol ederek gösterge faiz oranını belirleyen Para Politikası Komisyonu'nun (MPC) üyesi Shri Chetan Ghate komisyon üyelerine şöyle seslendi: 

"Ekonomik büyüme tahminleri maalesef azımsanmayacak şekilde floccinaucinihilipilification konusu oldu. Buna rağmen büyüme muhtemelen yeniden toparlayacaktır."

Haberi okuyanlar 'floccinaucinihilipilification' kelimesinin uydurma olduğu hissine kapıldı. Aslında 18. yüzyıldan kalma bir iktisat terimiydi. Ama ekonomi uzmanları bile kafalarını kaşıyıp sözlüklere bakmak zorunda kaldı.

'Floccinaucinihilipilification' bir şeyi değersiz tahmin etme alışkanlığına deniliyor, yani bir tür değersizleştirme eylemi. 

Ancak uzunluğundan ve telaffuz zorluğundan ötürü kelime 18. yüzyılın tozlu kitaplarında kalmıştı. Ta ki Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'nin tam tersine ekonomik durgunluktan söz etmek zorunda kalan ekonomi profesörü Ghate tarafından dile getiriline dek.  

Hindistan İstatistik Enstitüsü üyesi de olan Ghate'den bayrağı devralan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das, komisyona şöyle hitap etti: 

"Demiyorum ki, panglosyan bir yüz ifadesi takınıp her zorluğu gülümseyerek geçiştirelim."

Anadili İngilizce olanların bile aşina olmadıkları "panglossian" kelimesi naiflik, mantıksızlık derecesinde iyimser anlamına geliyor. 

Ve Profesör Pangloss'dan geliyor. Kendisi, Fransız filozof Voltaire'in 1759 tarihli 'Candide, ou l’Optimisme' (Candide ya da İyimserlik) adlı mizahi eserinden bir karakter.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Hindistan'da MPC'ye başkanlık da eden Merkez Bankası Başkanı'nın ve bir MPC üyesinin tedavülden kalkmış sözcüklerle eveleyip gevelemeleri, elbette ki medyanın diline düştü. 

Özellikle 'floccinaucinihilipilification', ekonomi programlarının gündemi haline geldi.

'Floccinaucinihilipilification' ne demektir, nasıl telaffuz edilir, ABD'nin bir numaralı ekonomi kanalı Bloomberg'i dahi uzun uzun meşgul etti. 

Uzmanlar, 2019'a ekonomik yavaşlamayla giren Hindistan'ın yılın devamında daha da durgunlaşmasını bekliyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)