BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFKB 2016’nın ilk 6 aylık sonuçlarını açıkladı----

FKB 2016’nın ilk 6 aylık sonuçlarını açıkladı

FKB 2016’nın ilk 6 aylık sonuçlarını açıkladı
18 Ağustos 2016 - 12:09 www.finansgundem.com

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerinin aktif büyüklüğü yüzde 13,8 artışla 100 milyar TL’yi aştı

FINANSGUNDEM.COM

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerini tek çatı altında temsil eden Finansal Kurumlar Birliği (FKB) 2016 yılının ilk 6 aylık dönemi itibarıyla her üç sektöre ait konsolide verilerini açıkladı.

Buna göre üç sektörün 2016’nın ilk yarısında 2015’in aynı dönemine kıyasla:

*Aktif toplamı yüzde 13,8 artışla 100 milyar 858 milyon TL’ye,

*İşlem hacmi yüzde 1,2 artışla 77 milyar 249 milyon TL’ye,

*Faaliyet konusu alacakları yüzde 14,2 artışla 90 milyar 974 milyon TL’ye,

*Ozkaynak büyüklüğü yüzde 15,6 artışla 14 milyar 602 milyon TL’ye,

*Net karlılığı ise yüzde 5artışla 1 milyar 39 milyon TL’ye ulaştı.

Finansal Kurumlar Birliği’nin 2016 yılı ilk 6 aylık sonuçlarının yanı sıra ekonomi gündemi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin, “Türkiye’miz olağanüstü bir dönemden geçiyor. Bugünkü buluşmamız vesilesiyle bir kez daha, 15 Temmuz hain darbe girişimini engelleyerek demokrasisine, özgürlüklerine sahip çıkan; dünyada eşi benzeri görülmemiş bir irade ve cesaret örneği sergileyen aziz milletimizin demokrasi şehitlerine Allah’tan rahmet; gazilerimize acil şifalar diliyorum. 15 Temmuz ve sonrasındaki süreç toplumun tüm kesinlerine olduğu gibi, ülke ekonomik istikrarının temelindeki en önemli bileşenlerden olan reel sektörümüze de önemli görevler yükledi. Finansal Kurumlar Birliği olarak biz de tüm üye şirketlerimiz ile birlikte misyonumuza ve sorumluluğumuza sahip çıkarak; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da reel sektörümüzün, ihracatçımızın, KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edecek; onların finansman ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi var gücümüzle sürdüreceğiz” dedi.

Cantekin, sadece finansman kaynaklarımızla da değil; gelişen insan kaynağı kalitesi, genişleyen hizmet ağı, yenilikçi ürünler ve paydaşlarla hayata geçirdikleri katma değerli projelerle de reel sektörün yanında çok daha fazla yer almaya kararlı olduklarını vurguladı.

Mehmet Cantekin FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı:  “Finansal Kiralama sektörümüzün alacakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 artarak 38,2 milyar TL seviyesine ulaştı.  Satıp geri kiralama ürünü sayesinde geçtiğimiz yıl sektörün aktif büyüklüğü gözle görülebilir bir ivme kazanmıştı. Son olarak 9 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Hakkında Kanun’ ile söz konusu satıp geri kiralama ile ilgili belirsiz bazı alanlar da netleşmiş oldu. Diğer yandan sektörün aktif büyüklüğü son 1 yılda yüzde 11,8; öz kaynakları ise yüzde 14,6 oranında büyüdü.

Faktoring sektörüne baktığımızda; 2016 yılının ilk 6 ayında işlem hacmi 60 milyar TL; alacakları ise 27,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yıla oranla yüzde 6,6’lık artışla 29 milyar 355 milyon TL’ye; özkaynakları da yüzde 5,6’lık büyüme ile 4,8 milyar TL’ye ulaştı. Sektördeki 63 şirket ile faaliyet gösteren sektörün her geçen gün genişleyen müşteri portföyü ise 100 bin rakamını aşmış durumda. 

Finansman Şirketleri’ne geldiğimizde ise, 2016 yılı ilk 6 ay verilerini yine geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda; sektörün büyüme ivmesinin devam ettiğini görüyoruz.  Sektörün işlem hacmi 2016 ilk yarısında yüzde 18 oranında büyüyerek, 10 milyar TL’yi aştı. Aktif büyüklüğü %25,7’lik artışla 29 milyar 94 milyon TL; alacak büyüklüğü ise %24,4’lük artışla 25 milyar 303 milyon TL seviyesine erişti.

 2016 yılı ilk 6 ayı itibariyle; Finansal Kurumlar Birliği olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finans kesiminin toplam finans sektörü içindeki payı; aktif büyüklüğüne göre % 3,9’a, alacaklara göre % 5,5’e ve öz kaynaklara göre de % 4,9’a erişmiş durumda. Yine toplam işlem hacmimizin GSMH içindeki payı da yaklaşık %8’ler seviyesinde.”

 Cantekin sözlerini şöyle sürdürdü:  “Tüm bu veriler ışığında Birliğimizin genel performansını değerlendirecek olursak; öncelikle her üç sektörümüzün de başta KOBİ’lerimiz olmak üzere reel ekonomimize sundukları katkıyı her geçen gün artırdıklarının altını özellikle çizmek isterim. Hatırlarsanız, dünya ve AB ekonomilerinde yaşanan durgunlukla da paralel olarak 2015 yılı ekonomimiz adına çok da kolay bir yıl olmamıştı. 2016 yılının ortalarına geldiğimizde ise 15 Temmuz kalkışması gibi hain bir girişimle sarsılan ülke gündemimiz, halen olağanüstü bir vaziyette. Tüm bunlara rağmen; ekonomimizin istikrarı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye duyduğu güven, bankacılık ve bankacılık dışı Finans sistemimiz güçlü bir şekilde ayakta duruyor. Bunda, ekonomi yönetimimizin son 14 yıllık süreçte ortaya koydukları vizyoner bakışın ve başta bankacılık sistemimiz olmak üzere ekonomiyi finanse eden tüm kurumlarımızın üzerinde yükseldiği sağlam altyapının katkısı çok büyük. Biz de bu sağlam temele ve ekonomi yönetimimizin dirayetli duruşuna duyduğumuz güvenle, 2016 yılı sonunda sektörlerimiz için aktif büyüklüğünde %10-%15 aralığında bir büyüme hedefliyoruz.” 

Rakamlarla ve grafiklerle FKB'nin ilk 6 ayı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)